Може ли КОВИД да стане ускорител за нова световна война?

11106
Може ли КОВИД да стане ускорител за нова световна война?
Снимка: iStock

В своята последна книга "Завръщането на войната" геополитологът Франсоа Хайсбург твърди, че Covid-19 ще се превърне в ускорител по отношение на световните конфликти: войната между големите сили не само ще се върне, но може да стане и глобална.

Войната, както между великите сили, така и между регионалните, отново стана възможна, наред с така наречените "асиметрични" войни от втората половина на XX век, се казва в анализ на Les Echos, базиран върху труда на Хайсбург. Той е старши съветник за Европа в Международния институт за стратегически изследвания и специален съветник в базираната в Париж Фондация за изследователска стратегия.

Експериментални безпилотни кораби на Китай са засечени в секретна военноморска база

Китай провежда изпитания на експериментални бойни безпилотни кораби в секретна военноморска база в северозападната част на страната, съ...

Пандемията изостри търканията между двете суперсили на планетата - Съединените щати и Китай. Тази политическа и икономическа конфронтация може да доведе до война, без значение дали тя ще е масова или ограничена, пряка или непряка. Дори ако след прибързаното изтегляне от Афганистан американското обществено мнение иска от президента Байдън да се съсредоточи върху вътрешните проблеми, в страната има национален консенсус относно необходимостта да не се отстъпва пред Китай. "Нито една значима част от американското общество не иска и не е готова за политика на умиротворение", казва Хайсбург.

От своя страна Китай, който през последните няколко века не е бил експанзионистка сила, е възвърнал агресорските си апетити и все по-настървено изразява желанието си за реванш срещу Запада. В действителност вече върви една прелюдия на война с всевъзможни кибероперации с цел разузнаване, обучение, саботажи и откупи. Технологичната война с чиповете, 5G или аферата Huawei, може да бъде последвана от по-класически военни прийоми. Дори без да споменаваме съдбата на Тайван, който си остава най-вероятната и най-тревожната причина за начало на военен конфликт, тъй като Си Дзинпин е пламенен радетел на идеята за обединението му с Китай.

Пандемията остави след себе си един по-разделен и поляризиран свят, в който безредието и егоизмът си дадоха свобода, изостряйки хищническите апетити. Станахме свидетели на затваряния на границите и дори на въвеждане на бариери пред движението на хора в рамките на Шенгенската зона. Според Хайсбург обществото в страни, които са били демократични преди пандемията, се убеди, че техните лидери са готови да се възползват от възможността да въведат извънредно положение за неограничен период от време (какъвто е, например, случаят с Унгария, която може да се превърне в първата "коронадиктатура").

Политологът също така е на мнение, че в по-общ план войната се демократизира, ставайки обичайно явление. В днешния свят конфликтите са все по-малко "асиметрични" - шепа терористи, оборудвани с търговски дрон, смартфон като сензор-предавател и с лента експлозиви вече могат без проблем да унищожат значима цел, казва той.

Войната на САЩ с Китай ще доведе до разрушителни последствия

Началото на военно противопоставяне между САЩ и КНР заплашва с извънредно негативни последствия всички страни в света. Такова мнение из...

Кибератаките също са се увеличили през 2020 г. и допринасят за увеличаването на опасността от война. Покрай локдауните и социалното дистанциране, бумът в използването на платформи като Zoom, Teams и подобни, се превръща в реален проблем в киберконфликтите.

"Щастливата" глобализация приключи с кризата от 2008 г., смята Хайсбург. Това, което се появи с ковид кризата, вече води до риск от открита война. През 1948 г. в книгата си "Великата схизма" френският философ и журналист Реймон Арон говори за конфронтацията Изток-Запад като за "невъзможен мир, но и невероятна война". Днес вече не е сигурно, че този успокояващ силогизъм все още е валиден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари