Може ли масовите убийства в Буча да се считат за геноцид?

7819
Може ли масовите убийства в Буча да се считат за геноцид?
Снимка: Getty Images

Светът беше потресен от снимките на телата на украински цивилни, останали по улиците на Буча, след като руските войски напуснаха града. Русия твърди, че изображенията и кадрите на загиналите са измислени, без да предоставя никакви доказателства за това. Съединените щати и редица други щати призовават за съд срещу руския президент Владимир Путин, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на геноцид.

Какво точно е геноцид? BBC се обръща с този въпрос към Филип Сандс, професор по право, директор на Центъра за международни съдилища и трибунали в Лондонския университетски колеж и един от инициаторите на петицията за създаване на Специален трибунал за наказване на виновните за агресията срещу Украйна.

Филип Сандс: Видяхме ужасяващи снимки на очевидно значителен брой убити мирни жители и при определени обстоятелства това може да се счита за геноцид. Украинският президент Володимир Зеленски определи това като акт на геноцид.

Мисля, че той използва термина в политически, а не в строго юридически смисъл. И мисля, че има разлика между [юридическото и] широкото обществено разбиране, че геноцид означава масово убийство.

Байдън нарече Путин „касапин”

От правна гледна точка е необходимо да се докаже намерението за унищожаване на група изцяло или частично, а доказателствата за това конкретно намерение на руските военни в този конкретен случай не са веднага очевидни.

Това, което е показано на снимките, със сигурност е свидетелство за военни престъпления, а вероятно и за престъпления срещу човечеството. Но ми се струва, че това не отговаря на определението за геноцид.

BBC: И така, геноцид означава убийство на цяла група хора или част от тази група. За каква група в дадената ситуация може да става дума? Могат ли тези, които смятат това за геноцид, да кажат, че става дума за целия украински народ?

- Стандартното определение в Конвенцията от 1948 г. за геноцида определя група въз основа на националност, раса, етническа принадлежност или религия.

Така че в този конкретен случай, в тази степен, в която се издигат обвиненията за геноцид, групата се определя по национален признак. Тоест убиват се украинци. Не всички, но голям брой.

Това послужи като основа например за признаване за геноцид на събитията в Сребреница в Босна в средата на 1990-те години – тубийството на голям брой босненски мъже мюсюлмани, около осем хиляди. Международният съд го призна за геноцид. От друга страна, във Вуковар в Хърватия същият международен съд постанови, че убийството на около 200 хървати не е геноцид, а престъпление срещу човечеството.

Така че нещата са не само в цифрите, въпреки че те, разбира се, имат значение.

Ако тези събития стигнат до съда, ще бъде ли наказанието различно?

- Не. В йерархията на международното право геноцидът не е по-тежък от престъплението срещу човечеството.

Да вземем прост пример. Всеки геноцид също ще бъде престъпление срещу човечеството, но не всяко престъпление срещу човечеството ще бъде геноцид, защото невинаги е възможно да се докаже, че е мотивирано от намерението да се унищожи цялата група изцяло или частично.

Борис Джонсън нарече Путин диктатор

Убийството на четири-пет хиляди души почти със сигурност ще бъде престъпление срещу човечеството, а също и военно престъпление в контекста на войната. Но ще бъде ли това геноцид? Само ако можете да докажете, че тези актове на убийство са мотивирани от това конкретно намерение за унищожаване на групата.

Тези, които настояват за съдебен процес - как могат да го докажат?

- Участвал съм в много дела, свързани с геноцид, и това е много трудно за доказване, защото обикновено хората, които убиват, не оставят след себе си бележки, на които пише: „Извършвам този акт на убийство, за да унищожа тази група от хора изцяло или частично.“

Остава да се разчита на изводи въз основа на поведението на обвиняемия, от което следва и намерението за унищожаване на групата. А това е много трудно.

Експерт: Зверствата в Буча трябва да бъдат разследвани като военни престъпления или такива срещу човечеството

Съдилищата неохотно правят изводи от моделите на поведение. Но едно нещо трябва да се изясни: макар че в общественото съзнание геноцидът някак си се разглежда за нещо повече от престъпление срещу човечеството, това не е така от гледна точка на международното право.

Наказанието ще бъде същото и в този смисъл категориите на тези международни престъпления са равни.

Геноцидът се издигна до върха на пирамидата от ужаси в общественото съзнание. Мисля, че до голяма степен се дължи на самия термин, който предизвиква особен ужас, а също и защото има нещо особено отвратително в унищожаването на определена група хора, а не просто на голям брой хора.

Съществуват ли юридически предпоставки за разглеждане на този случай?

- Има огромен юридически натиск да се спре случващото се.

Съществува още едно престъпление, което не засегнахме и което според мен е основното в случая.

Нюрнбергският трибунал нарече това "най-висшето престъпление". И това е престъплението агресия. А престъплението агресия е от особено значение, защото то е единственото, което ясно води до върха на пирамидата.

Общото събрание на ООН определя агресията като използване на въоръжена сила от държава срещу суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на друга държава, или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с Устава на ООН. Агресията поражда голяма международна отговорност.

Никакви съображения от какъвто и да е характер, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да оправдаят агресията. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не се явява и не може да бъде призната за законна, се казва в резолюцията на Общото събрание на ООН от 14 декември 1974 г.

Шведската прокуратура започна предварително разследване на военни престъпления в Украйна

Проблемът с другите престъпления - военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид – се състои в това, че е много трудно да се докаже, че отговорността, индивидуалната наказателна отговорност, лежи на самия връх на властта, на г-н Путин и най-близкото му обкръжение.

Но престъплението агресия, воденето на очевидно незаконна война, може да се установи доста лесно: това е решение на Путин и той носи отговорност за него.

Изкривяване на понятията

Украйна обвинява Русия, че е изкривила понятието "геноцид", за да оправдае агресията.

На 27 февруари, три дни след началото на руската инвазия, украинските власти се обърнаха към Международния съд в Хага.

Киев настоя съдът да поиска от Русия незабавно прекратяване на военните действия, преди да реши дали те нарушават Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Владимир Путин заяви в обръщението, с което даде старт на войната в Украйна, че „целта на специалната операция е да защити хора, които в продължение на осем години са били подложени на издевателства и геноцид от страна на киевския режим“.

Украинските власти публикуваха кои руски части са замесени във военни престъпления край Киев

Украйна настоява, че Русия използва очевидно невярно тълкуване на Конвенцията и фактически злоупотребява с Конвенцията за геноцида в качеството на претекст за провеждане на военната операция. По този начин се подкопава целта на Конвенцията.

Руската делегация не се яви на изслушванията на 7 март в Хага по временните мерки, позовавайки се на твърде краткия срок, в който те са били назначени. Въпреки това, "от уважение към съда" руските власти представиха писмената си позиция.

Путин, в съответствие с позицията на Русия, е употребил в обръщението си понятието "геноцид" не като определението, дадено от Конвенцията, а като понятие от международния обичай или национално законодателство. В тази връзка ръководителят на международната правозащитна организация „Агора“ Кирил Коротеев уточнява, че както международните обичаи, така и руското законодателство дефинират геноцида по един и същи начин.

ОЩЕ: Руски социолог: Европа я очаква една "голяма Буча". Руснаците тренират в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари