Може ли Турция да усложни положението в Сирия?

4135
Може ли Турция да усложни положението в Сирия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турската операция срещу кюрдските сили в северносирийски анклав Африн усложни още повече кръвопролитната и комплексна война, разкъсваща Сирия от 2011 година.

Сирийските бунтовници, подкрепяни от Анкара, се бият срещу мощните Отряди за защита на народа (ОЗН) в момент, когато върви подготовката за две конкурентни мрежи от мирни преговори във Виена и в Русия.

Как може атаката срещу Африн да повлияе на мащабния конфликт? На какво разчитат протурските бунтовнически групи? И какво става със сирийския президент Башар Асад и с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД)?

Анализатори се опитват да разплетат мрежата от противоречиви интереси, пред агенция France Presse.

Може ли Турция да осигури интересите си?

Разположен в северната част на Сирия, Африн е малък контролиран от кюрдите район, с неприятелски съседи: Турция на север и на запад и бунтовници на юг и на изток. За Анкара приоритет е отстраняването на ОЗН, които получиха широката подкрепа от САЩ за борбата с ИД от границата.

Но ако бъде успешна, операцията също ще помогне на Турция да консолидира своята сфера на влияние в опозиционен анклав от Северозападна Сирия.

При "краен" сценарий, при който Турция и бунтовниците превземат целия район Африн, те биха могли да свържат контролираната от бунтовниците територия в Северна Сирия, каза анализаторът на Century Foundation Арон Лунд.

Това би било "област, която може да остане извън контрола на Асад, с подкрепата от чуждестранни пари и чуждестранна защита - нещо, което може да оцелее независимо от това, което се случва с останалата част от страната", посочи Лунд.

Това би оставило бунтовниците с парче територия, администрирана по подобие на начина, по който го правят техните кюрдски съперници, които сега управляват части от Североизточна Сирия. Но Анкара в същото време проучва дипломатическите пътища за осигуряване на интересите си.

"САЩ преговарят за голяма сделка с Турция", смята Чарлс Листър, експерт в Близкия изток.

Кюрдите ще запазят териториите си в Североизточна Сирия "в замяна на някаква форма на американска подкрепа, може би само дипломатическа подкрепа - за създаването на подобна зона в Северозападна Сирия под опозиционен контрол. Това би било начинът на Турция да осигури най-малко значителна част от границата си под контрола, който не е на ОЗН - всъщност това би означавало Америка и Турция да разделят турско-сирийската граница помежду си", каза още експертът, отбелязва БГНЕС.

Може ли режимът да се възползва?

Тъй като турските сили ги притискат, ОЗН може да бъдат принудени да сключат сделка с Русия. Правителството на Сирия се оттегли от населените с кюрдско мнозинство райони през 2012 година, проправяйки пътя на кюрдите към установяване на полуавтономно управление.

Но Асад изглежда иска да си върне Африн.

Поддръжници на Гюлен критикуват Анкара за ударите по кюрдската ПКК

Антитерористичната операция „Маслинова клонка“ в Северозападна Сирия предизвика недоволството на поддръжници на ислямския п...

Представители на кюрдските власти заявиха, че Москва им е предложила защита срещу Турция, ако предадат Африн на правителствените сили. Когато кюрдските войски отхвърлили, Русия изтегли войските, които беше разположила в Африн и вдигна въздушната си отбрана.

Споразумението в последния момент все още е възможно, казва Лунд. "Ако Асад и Русия щяха да сключат сделка с кюрдите, щеше да е: "Изпращаме нашите войски и тази част от Африн ще получи нашата защита, за сметка на вашата независимост", уточнява експертът.

Благодарение на интервенцията на Москва през 2015 г. режимът възстанови контрола си над повече от половината от страната.

Какво ще кажете за ИД?

С поддръжката на САЩ ОЗН и по-широките Сирийски демократични сили (СДС) завладяха от ИД територии, включително превзеха Ракка, де факто сирийската столица на джихадистите.

НАТО: Операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия е самоотбрана

За НАТО операцията на Турция срещу сирийските кюрди е самоотбрана и отговор на терористична заплаха. Това заяви източник от щаб кварт...

Така че, когато започна турската офанзива срещу Африн, ОЗН бързо я определиха като "ясна подкрепа" за ИД и обвиниха Турция, че иска да даде на джихадистите жизнено пространство, като отклони вниманието и ресурсите към Африн.

ИД контролира по-малко от пет процента от сирийската територия и вече започна да се връща към партизанската тактика срещу враговете си. "ИД се стреми да води бунтове срещу Съединените щати и техните местни партньори в Сирия", каза Ник Херас, сътрудник в Центъра за нова американска сигурност.

"Разконцентрираните заради действията на Турция в Африн ОЗН дават реална възможност ИД да се бори срещу отслабените СДС в Източна Сирия.

Ще пострадат ли мирните преговори?

Асад: Офанзивата на Турция в Сирия е подкрепа за тероризма

Президентът на Сирия Башар Асад заяви в неделя, че офанзивата на Турция в северозападния сирийски район Африн е част от подкрепата на А...

Турция започна офанзивата си само няколко дни преди нови кръгове от конкуриращи се дипломатически разговори, насочени към прекратяване на почти седемгодишната война.

Във Виена сирийското правителство и представители на опозицията се събраха в четвъртък, за да започнат двудневни разговори, подкрепени от ООН. И в Сочи на 30 януари Русия, заедно с подкрепящия режима Иран и Турция, ще бъде домакин на "Конгреса на националния диалог в Сирия".

Разговорите, ръководени от Москва, зависят в голяма степен от процеса, подкрепен от ООН, а в сложната война в Сирия турската победа в Африн може да бъде от полза за дипломатическите усилия на Русия.

"Турция, която се чувства по-малко заплашена от кюрдите, също може да бъде склонна на повече дипломатически сделки по линията, която връща властта на Асад в Северозападна Сирия", каза Херас.

"Събитията, както се разиграват сега около Африн, служат на руски, ирански и турски интереси, което е голям тласък за процеса в Сочи", отбелязва още анализаторът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари