На Острова са притеснени: Предстои война с Русия, а ние се готвим да я загубим

13626
На Острова са притеснени: Предстои война с Русия, а ние се готвим да я загубим
Снимка: Getty images

Украйна отчаяно укрепва отбраната си срещу зимната офанзива на Москва, а израелските сили се борят да обуздаят фанатиците и терористите на "Хамас" в Ивицата Газа, затова всички погледи разбираемо са насочени към решимостта на Запада. Владимир Путин започна инвазията срещу Украйна с увереност, че Запада няма да му окаже сериозна съпротива, пише The Telegraph в свой анализ по темата.

Въпреки това широката военна подкрепа, която Киев впоследствие получи от западните съюзници, включително от Великобритания, се оказа решаваща в подпомагането на Украйна да устои на руската агресия, като същевременно изпрати ясен сигнал на Москва да не заплашва границите на НАТО.

Ситуацията в Украйна и Израел

Докато битките наближават втората си годишнина, сериозният недостиг на оръжия и тревожните признаци на отслабваща западна подкрепа подкопават военните усилия на Украйна. Това кара Путин да допусне, че все още може да излезе победител от конфронтацията със Запада, което от своя страна неизбежно поставя основата за нови провокации в бъдеще. Още: САЩ разполагат ядрени ракети на британска територия

Подобна картина може да се види и в Ивицата Газа, където въпреки решителността си, Израелските отбранителни сили (IDF) все още срещат ожесточена съпротива от страна на "Хамас".

Основното очакване на проиранските терористи беше, че дори с цялата мощ на военния отговор на Израел срещу техните зверства на 7 октомври, той няма да успее да унищожи терористичната организация. Като оценяват мащаба на израелската военна операция, необходима за унищожаване на терористичната инфраструктура на "Хамас" в Ивицата Газа спрямо подкрепата на Запада за Израел скоро да пресъхне, Хамас и неговите ирански ръководители и спонсори стигат до заключението, че могат да спечелят.

Следователно и "Хамас", и Техеран вероятно ще бъдат насърчени от последните признаци, че администрацията на Байдън не само не подкрепя израелската офанзива, но също така иска премиерът Бенямин Нетаняху да подаде оставка. Нещо повече, дори високопоставени представители на израелското разузнаване са скептични относно шансовете на операцията "Железни мечове" на IDF да успее да унищожи "Хамас". Още: Белград към Лондон: Веднъж колониален господар, винаги колониален господар

Тъй като глобалната заплаха става все по-зловеща с всеки изминал ден, основният приоритет за големите западни сили като Великобритания е спешното консолидиране на военни ресурси, за да се противопоставят на всякакви бъдещи враждебни действия, независимо дали са руски операции срещу източния фланг на НАТО или подкрепяни от Иран атаки срещу ключови съюзници.

Началникът на британския Генерален щаб генерал сър Патрик Сандърс обаче обяви сегашното състояние на въоръжените ни сили като плачевно. След поне десетилетие на постоянни съкращения, Великобритания ще трябва да разчита на „народна армия“ в бъдеще, ако се включи в тотална война с враждебна държава като Русия: Генерал Сандърс: Британците трябва да се готвят за война

Имайки предвид сценария, по който се развива украинският конфликт, това допускане не е изключено. През последните месеци няколко видни военни фигури, включително ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, строго предупредиха Европа, че е време да се подготви за война с Русия. Това мнение беше повторено от командващия въоръжените сили на Норвегия, който каза, че времето изтича за защита на Европа от все по-непредсказуемия Путин.

Състоянието на армията

Британското правителство обаче продължава да свива армията до най-малкия ѝ размер след Наполеон и военните лидери не са в състояние да наемат мизерния брой от 72 500 новобранци за по-нататъшно обучение, пише The Telegraph.

Има няколко обяснения за недостига на личен състав, който измъчва и трите разклонения на армията, включително безразличието към нуждите на редовия персонал, което е толкова типично за нашите политически лидери. Защо нашите смели млади мъже и жени трябва да рискуват живота си, когато министрите не обръщат вниманието, което заслужават на техните трудности? Още: Лондон: Сърбия остана последната държава на Балканите, която не е наложила санкции на Русия

Друг момент е пагубното влияние на идеологията на политкоректното „събуждане“ върху кадровата политика, когато хората се наемат не по възможности, а в съответствие с насоките за „разнообразие“. Кралските военновъздушни сили, например, бяха принудени да поднесат унизително извинение миналата година, след като официално разследване установи, че незаконно са дискриминирали белите мъже при набирането си в името на „разнообразието“. 

В допълнение, все още има огромен недостиг на оборудване, което означава, че някои новобранци никога няма да завършат жизненоважното обучение дори след успешен подбор за военна служба. Възможно е войниците да се сблъскат със същите трудности като през 30-те години на миналия век, когато острият недостиг на пушки ги принуди да маршируват с метли. През 2015 г. тази срамна съдба сполетя Бундесвера: германски войници взеха метли, за да скрият явната липса на тежки картечници. 

Заплахите, пред които е изправена Европа днес, са твърде сериозни, за да се оставят въоръжените ни сили до такова жалко състояние. Нашите министри трябва да си поставят следните приоритети: да спрат разпространението на „уокизма“ и да се върнат към сериозна подготовка за война.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com