Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

10223
Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира
Снимка: Getty Images

Руска операция с цел Харков ще има - но тя няма да е такава, каквато вече многократно излизаше по различни медии, а именно: превземането на града: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

В нов свой анализ украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, отново обръща внимание руската групировка "Север" в Белгородска, Курска и Брянска област и заплахата да има руска сухопътна атака към Харков и Суми. Той го прави заради интервютата на генерал Вадим Скибицки, заместник на ръководителя на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов, и командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Олександър Павлюк – двамата говориха съответно пред The Economist и The Times и засегнаха темата с Харков: Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

Анализът

Руснаците вече имат малко над 50 000 войници и 395 танка, както и 928 бронетранспортьора, 992 гаубици и минохвъргачки и 123 ракетни системи за залпов огън в Белгородска, Курска и Брянска област, изброява Машовец. Украинският военен наблюдател повтаря и, че идват още подкрепления – 3700-3750 войници и още 450-455 единици военна техника от всякакъв тип, като дислоцирането на тези подкрепления става на малки групи и изглежда има прицел от Белгород (Грайворон - там, където на няколко пъти т.нар. руски доброволци нападаха и предизвикваха хаос) към Харковска област и от гара Ржава от Курска област към Суми. Машовец отчита и повишена активност на руската военна авиация в Сумска, Черниговска и Харковска област т.е. подготовка с бомбардировки. "Врагът активно обстрелва с артилерия Сумска и Черниговска област, като от време на време нанася въздушни удари там, но в същото време провежда интензивно въздушно разузнаване в Харковска област и прикрива доста рисковото за себе си от въздуха разгръщане на частите на 44-ти армейски корпус (бел. ред. - корпусът е основната на групировката "Север")", посочва Машовец.

Какъв е изводът - той счита, че очевидно руснаците ще опитат операции на север и северозапад от Харков, но това ще са малки по мащаб акции с цел отвличане на вниманието и отклоняване на ресурси за защита от украинска страна – защото 3700 нови войници са крайно недостатъчни да се говори за мащабна руска операция както що се отнася до Харков, така и до Суми. "След като започне "ограничено настъпление" в района на Харков, врагът явно се надява със заплахата от "пробив към Харков" да привлече значителен брой части на украинската армия в Харковска област", казва Машовец: Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Снощи и през нощта Харков стана отново мишена на руски удари. Ръководителят на военновременната администрация там Олег Синегубов съобщи за поразено промишлено предприятие, без да уточнява какво и кое е то. А след полунощ кметът на града Игор Терехов съобщи за нова атака и подпалени три частни къщи заради дрон "Шахед".

ОЩЕ: Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com