Накъде отива Германия след изборната катастрофа на Меркел?

3444
Накъде отива Германия след изборната катастрофа на Меркел?
Снимка: Getty Images/Guliver

В деня, когато светът отдава последна почит на убитите в Питсбърг евреи, в Германия десните националисти от „Алтернатива за Германия” (АзГ) се настаниха и в хесенския Ландтаг - последния местен парламент в страната, в който досега тази партия не беше представена. На провелите се в неделя избори за нея гласуваха над 12% избирателите в Хесен - провинцията, която е централно средище на банковия сектор и икономиката в Германия. Провинцията, в която се плащат най-високите заплати в страната, а безработицата от години спада.

Този паралел става особено шокиращ, когато си припомним, че един от съпредседателите на АзГ неотдавна нарече Холокоста „пилешка курешка". И тъкмо тази партия вече е представена не само в Бундестага, но и във всичките парламенти на 16-те германски провинции. Този факт би трябвало да потресе цялата страна и да се превърне във водеща медийна тема. Това обаче не се случва, а обяснението е свързано тъкмо с причините за досегашните успехи на АзГ.

AFP: Меркел се оттегля и като канцлер през 2021 г., няма да заема пост в ЕК

Ангела Меркел ще се оттегли от поста на германски канцлер, когато мандатът ѝ приключи през 2021 г., информира агенция France Press...

Ангела Меркел управлява вече 13 години. И никога досега не е имала толкова ниска подкрепа в допитванията. Тази тенденция се дължи на политическата умора. И на спорната бежанска политика на канцлерката. Най-вече обаче се дължи на неспирните караници вътре в правителството. Коалицията между ХДС/ХСС и социалдемократите възникна единствено под принудата на обстоятелствата - без визия, която можеше да спечели населението. И в момента тъкмо откритите борби за власт вътре в тази коалиция дразнят най-много германските избиратели. Показват го всички допитвания.

Мнозинството германци вече отчетливо не искат широката коалиция. И затова изборите в Хесен съвсем логично се превърнаха в съдбовен момент за Меркел и нейното правителство. Ако досегашният министър-председател на Хесен, който е приближен на канцлерката, беше изгубил изборите, срещу Меркел навярно щеше да избухне открит бунт. Но християндемократите все пак успяха да останат първа политическа сила в провинцията, макар че понесоха сериозни загуби. Тоест, поне на този фронт Меркел засега няма от какво да се опасява. Но това изобщо не означава, че широката ѝ коалиция се е стабилизирала. Защото коалиционният партньор ГСДП също изгуби много гласове в Хесен, свивайки се до около 20%. При това в една провинция, където социалдемокрацията по традиция има дълбоки корени.

След тази изборна катастрофа още по-силно ще се чуват гласовете, които настояват, че ГСДП може да оцелее само ако напусне колкото може по-бързо коалицията с Меркел. Тази вътрешна дискусия ще занимава Германия и през следващите седмици - и съответно ще пречи на правителството да си върши работата. Едва ли има нужда да се казва, че това е фатално - не само за Германия, но и за Европа, която все повече се поляризира и разпада по периферията.

Все пак от изборите в Хесен има и една добра новина. Там ще може да се сформира правителство, участниците в което твърдо отстояват принципите на германската конституция и ще управляват именно в съответствие с нея. Да, десните националисти вече седят във всички провинциални парламенти, но в изпълнителната власт място за антисемити няма.

След 18 г. начело: Меркел се оттегля от лидерския пост в ХДС

Германският канцлер Ангела Меркел е обявила пред свои съпартийци от Християндемократическия съюз (ХДС), че няма да се кандидатира за но...

Коментах на Инес Пол, главна редакторка на Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари