Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

14224
Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана
Снимка: Getty Images

През предишните месеци прехващачи, изстреляни от разрушители на ВМС на САЩ, спряха противокорабни балистични ракети на хуси, докато в Украйна произведените в Щатите батерии MIM-104 Patriot свалиха модерните руски ракети Искандер и Хинзал.

Шестима експерти прогнозират, че повече военни ще искат да инвестират в отбрана от балистични ракети, потенциална неочаквана печалба за компании като Lockheed Martin и Raytheon, които изграждат този тип системи, пише Reuters. ОЩЕ: ООН: Харчим повече за оръжия, отколкото за борба с глада

Задава се конвенционална надпревара

„Безспорно е, че всяка богата страна с технологични средства, ще продължи да инвестира в противоракетна отбрана“, каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир, мозъчен тръст за отбрана и сигурност. „Всичко това е рецепта за конвенционална надпревара във въоръжаването.

Европейски страни като Холандия, Германия, Швеция и Полша вече работят с RTX (RTX.N). Саудитска Арабия използва Patriot от години за защита срещу атаките на хусите. Обединените арабски емирства също експлоатират системата Lockheed Martin (LMT.N), а Кувейт, Катар и Бахрейн също имат батерии Patriot. Оман пък изрази интерес към противоракетната отбрана.

В САЩ Lockheed Martin през април спечели договор на стойност 17,7 милиарда долара за прехващач от следващо поколение за програмата за наземна отбрана на средния курс (GMD) - предназначена да сваля малък брой междуконтинентални балистични ракети (ICBM), насочени към континенталните Съединени щати.

Въздействието може да е най-силно в Азия, където Китай е инвестирал сериозно в балистични ракети с конвенционално въоръжение. В доклад на Пентагона от 2023 г. се казва, че ракетните сили на Народната освободителна армия разполагат с около 500 ракети DF-26, предназначени да поразяват точно цели на хиляди километри.

Това поставя базите на САЩ и съюзниците им в Япония и Гуам в обсега на атака, която може да дойде само с 20 до 30 минути предупреждение.

„В Тихия океан ще видите допълнителен интерес към противоракетната отбрана, което ще тласне китайците към изграждането на повече системи“, каза Джефри Луис, директор на Програмата за неразпространение на източноазиатски оръжия в Центъра за изследвания на неразпространението на Джеймс Мартин към Института Мидълбъри на Международни изследвания в Калифорния. ОЩЕ: Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

Търсенето на противоракетна отбрана ще скочи

„Държавите ще искат да се сдобият с (нападателни) ракети, защото виждат, че други страни ги използват. Това ще увеличи търсенето на противоракетна отбрана“. Индо-тихоокеанското командване на САЩ и Министерството на отбраната на Китай не отговориха на искания за коментар.

Как работи защитата от балистични ракети?

Защитата от балистични ракети работи чрез забелязване на атакуващо оръжие при изстрелване или по време на полет, след което използва радар, базиран на повърхността, за да насочи прехващач към целта. Прихващанията могат да възникнат в атмосферата или в космоса и всеки домейн изисква различен хардуер. Например, перките няма да работят извън атмосферата - прехващачите трябва да имат малки направляващи ракети, за да функционират там. Необходимите високомощни компютри, далековиждащи радари и ракети, големи колкото телефонни стълбове, не са евтини, а заедно достигат милиарди. ОЩЕ: Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Колко пари харчат държавите за ПВО?

През 2022 г., например, САЩ одобриха продажбата както на системите Patriots, така и на THAAD на Саудитска Арабия, в сделки на стойност до 5,3 милиарда долара. В Индо-тихоокеанския регион по-богатите страни като Япония, Австралия и Южна Корея са главни кандидати за противоракетна отбрана, каза Луис, докато почти всяка страна в Азия вече инвестира в ракети. Министерството на отбраната на Япония заяви, че страната „трябва фундаментално и бързо да укрепи своите отбранителни способности, включително интегрирана въздушна и противоракетна отбрана“. 

В последния си бюджет за отбрана Южна Корея увеличи финансирането с 12% за своята Корейска система за въздушна и противоракетна отбрана, за да я разшири "от съществуващата концепция за отбрана от по-ниско ниво", се казва в изявление на министерството на отбраната на страната. ОЩЕ: Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

„Случаи като конфликта Израел-Хамас и руско-украинската война потвърдиха отново значението на „система за противоракетна отбрана“ за отговор на все по-сложни ракетни заплахи“, казаха от министерството.

В средата на април Австралия обяви договор на стойност 500 милиона австралийски долара (328 милиона долара) с Lockheed Martin за доставка на съвместната система за управление на въздушни битки за проследяване и унищожаване на самолети и ракети. Цената на една балистична ракета често е много по-евтина от системата, предназначена да я спре. Но това не е правилният начин да се вземат предвид разходите, каза Йоджи Кода, бивш главнокомандващ на японския флот за самоотбрана и защитник на по-силна противоракетна отбрана в неговата страна. „Във военна икономика колкото по-евтино, толкова по-добре. Но понякога това, което е необходимо, е да защитим ключова инфраструктура или ключови командни центрове на всяка цена. Защото без тях бихме загубили". ОЩЕ: Лавров разтревожен от военните партньорства и оръжейните разходи на САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com