"Не става само с танкове": Украйна се нуждае от боеприпаси, сапьори и персонал

13848
"Не става само с танкове": Украйна се нуждае от боеприпаси, сапьори и персонал
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Произведените в Германия танкове Leopard 1A5 (Леопард) започнаха масово да пристигат в Украйна. Седмица след като в интернет се появиха първите снимки на тези 40-тонни четириместни "Леопарди" - очевидно близо до фронтовата линия, Forbes потвърди името на първата бригада, която ще получи тези леки танкове.

Това е 44-та механизирана бригада на украинските въоръжени сили. Може би това е образцово звено за текущото формиране на силите на украинската армия, тъй като конфликтът между Москва и Киев наближава двугодишната граница, а на фронта назрява обичайната безизходица в началото на зимата заради калта.

Основната техника на новосформираната 44-та бригада - полските танкове Leopard 1A5 и бронетранспортьорът Wolverine (Rosomak/Wolverine) - ще се доставят в големи количества през следващата година. Германо-нидерландско-датският консорциум в момента е изпратил около 200 Leopard 1A5 от 80-те години на миналия век, които ще бъдат модернизирани и изпратени първо в Полша за обучение на танкисти, а след това в самата Украйна за използване на фронтовата линия. Още: Танковете "Леопард" 1: Предимствата, които Украйна трябва да ползва (ВИДЕО)

Междувременно Полша обеща да достави на Украйна 200 броя 25-тонни осемколесни Wolverine, но ще може да достави още повече, тъй като производството на тези маневрени бронетранспортьори се увеличи. Украйна скоро ще получи достатъчно Leopard 1A5 и Wolverine, за да оборудва няколко бригади.

Танковете в тези бригади ще бъдат недостатъчно бронирани. Да, Leopards с техните 105 mm оръдия имат бързо и точно управление на огъня. Но с едва 70 милиметра максимална стоманена броня, те са може би най-зле защитеният танк в целия 22-месечен конфликт между Русия и Украйна.

Wolverines също са оборудвани с ефективни 30-милиметрови автоматични оръдия, но техните полски дизайнери са пожелали бронираните средства да могат да плават. Поради тази причина беше необходимо да се олекоти защитата на бронята, за да се намали теглото на машината.

Относителната лекота на 44-та бригада, в сравнение с, да речем, десетки други армейски бригади със съветски танкове или десетината бригади, обучени от съюзниците на Украйна в НАТО специално за южната контраофанзива през изминалото лято, може да повлияе на нейния потенциал за големи настъпателни операции. Още: Засега: Не танковете "Леопард" са решението за Украйна (ВИДЕО)

Не дебелината на бронята на няколкостотин бронирани бойни средства ще реши дали Украйна може да поднови настъпателните операции през януари или февруари, веднага щом замръзне зимната кал.

Не става само с танкове

Основните проблеми на Украйна са три: артилерийски боеприпаси, минно разузнаване и бойно ръководство. „Sine qua non на всяко нападателно действие е доминирането на огъня“, пишат Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в проучване на Кралския институт на ООН за изследвания в областта на отбраната в Лондон, пише още Forbes.

Въпреки честият недостиг на боеприпаси, украинските артилерийски батареи наскоро успяха да постигнат местно превъзходство в огневата мощ над руснаците. „Това беше постигнато чрез отслабване на контрабатарейните способности на руските оръдия и наличието на точни и далекобойни артилерийски системи“, пишат Уотлинг и Рейнолдс. Още: Запада може да даде още много танкове на Украйна: Новото е забравено старо (ВИДЕО)

„Гарантирането, че това предимство се поддържа чрез достатъчно производство на боеприпаси и резервни части за окопания артилерийски парк, ще бъде от решаващо значение“, добавят анализаторите.

Но това предполага постоянна подкрепа от страните, които доставят на Украйна по-голямата част от боеприпасите й - Съединените щати и Европейският съюз. А трансферът на боеприпаси може да бъде усложнен от проруските републиканци в Конгреса на САЩ и проруските страни в ЕС - например Словакия и Унгария.

В допълнение към постоянните доставки на боеприпаси, украинците се нуждаят от технология и тактика за откриване, неутрализиране или заобикаляне на най-големите препятствия пред бронираните атаки на бойното поле. „Маневреността на украинската техника е ограничена от мини“, обясниха Уотлинг и Рейнолдс.

„Преди всяка голяма офанзива е необходимо задълбочено разузнаване на мините, за да се избегнат неприемливи загуби на оборудване“, добавят анализаторите. „Тези операции не могат да бъдат извършени изцяло с техника и често се изисква то да се направи от сапьорите пеша. Следователно много е сложно да се планират операции отвъд отбраната непосредствено пред украинските позиции, което означава, че е трудно да се постигне пробив.”

„Поради това помощта трябва да се фокусира върху оборудването и техниките за откриване на мини“, заключават експертите. Това включва дронове за откриване на мини, тежка инженерна техника и обучение на украински сапьори. И ще ви трябват много от тях.” Още: Немско издание: Защо украинските танкове работят с руско гориво?

Но всички снаряди и оборудване за разминиране в света няма да помогнат, ако украинските бригади не могат да ги използват в точното време и на правилното място, заедно с други сили, за да реализират план, който ще доведе до „победа“, във всякаква интерпретация.

От какво се нуждае Киев?

С други думи, без компетентно командване всички мерки са безполезни. „Планирането остава голямо предизвикателство за украинските части поради ограничения брой обучени щабни офицери“, пишат Уотлинг и Рейнолдс. „Бързото разширяване на въоръжените сили на Украйна поради масовата мобилизация на цивилното население доведе до факта, че има много части без щабовете.“

Ефективни щабни офицери не фигурират в списъците с милиарди долари обещана военна помощ. Те не са подходящи за ефектна фотосесия. Без значение с какъв враг трябва да се справите, щабният офицер, за разлика от танк или бойна машина, никога няма да стане символ на свободна и демократична Украйна. Щабните офицери обаче са също толкова важни, колкото и сапьорите способни за разчистване на боеприпаси или мини.

Но още по-интересно би било да се видят милиони снаряди, доставени от Европа, хиляда новоизпечени сапьори, завършили инженерно училище на НАТО, или няколко десетки остроумни майори и полковници, наведени над карта някъде в бункер.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари