Засега: Не танковете "Леопард" са решението за Украйна (ВИДЕО)

21106
Засега: Не танковете "Леопард" са решението за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Съюзниците на Украйна избраха може би най-простия начин да дарят танкове на украинските въоръжени сили: да платят на чешката компания CSG Defense да вземе стари съветски Т-72М от 80-те години, да смени двигателите им и част от електрониката, както и да инсталира динамична защита. Така танковете Т-72ЕА бяха подготвени за изпращане в Украйна.

През септември Дания обеща да предостави на Украйна 45 броя T-72EA като част от пакет за помощ от 520 милиона долара, който включва също бойни машини на пехотата BMP-2, инженерни машини, дронове и боеприпаси. В резултат на този ангажимент обещаният на Киев парк Т-72ЕА ще достигне 105 машини. По-рано тази година САЩ и Нидерландия инвестираха в закупуването на 90 от тези модернизирани танкове.

Т-72 - добро или лошо решение?

47-тонният триместен Т-72ЕА не е най-добрият танк в арсенала на Украйна. Но той далеч не е най-лошият от съществуващите. Освен това има важно предимство: на разположение е в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг от танкове - както за компенсиране на бойните загуби, така и за оборудване на нови механизирани бригади, които са в бойна готовност.

В цяла Европа стотици стари Т-72М се съхраняват в складове на страни от бившия Варшавски договор. Всеки от тях е потенциален кандидат за надграждане до стандарта на EA. Още: Корупцията в Украйна и военната помощ на САЩ: Категорична оценка от американския посланик в Киев

При T-72EA „са решени редица ключови проблеми спрямо оригиналния T-72, особено в областта на огневата мощ, мобилността и защитата“, съобщиха от CSG Defense.

По време на модернизацията старият дизелов двигател с мощност 780 конски сили се заменя с нов с мощност 840 конски сили, монтира се нова радиостанция и модерен термовизионен екран, в бронята се добавят слоеве за динамична защита.

Разбира се, дори и с буквите ЕА, ние все ще сме изправени пред Т-72 с неговите фундаментални недостатъци. Първо, боеприпасите се намират под купола. Достатъчно е да го удари бронебоен снаряд и вторичната експлозия ще откъсне купола и ще убие целия екипаж, пише Forbes.

Въпреки това, предвид ограниченията на основния дизайн на Т-72, новият EA вариант се оказва един от най-добрите. Руските Т-72Б3 и полските ПТ-91 имат по-добра оптика и системи за управление на огъня. Не напразно украинците са загубили досега само няколко Т-72ЕА от 90-те, пристигнали преди новата партида, обещана от Дания.

Докато войната на Русия с Украйна наближава двугодишната граница, Т-72 става все по-важен и за двете страни. Руските резерви Т-90 и Т-80 изглежда са на изчерпване и може би по-старите Т-72, които остават на склад, ще бъдат добър вариант. В същото време Кремъл се опитва да компенсира бойните загуби чрез постепенно увеличаване на производството на нови танкове.

За Украйна Т-72 и неговите варианти от Чехия и Полша помагат да се компенсират загубите в оскъдната партида от 71 броя Leopard 2, получена от съюзниците в НАТО. Още: Запада може да даде още много танкове на Украйна: Новото е забравено старо (ВИДЕО)

Украинците вече са загубили най-малко 11 танка Leopard 2 и очакват да получат още 14 като замяна през следващата година. Украинският арсенал от модерни танкове в западен стил се допълва от 14 британски Challenger 2s и 31 американски M-1 Abrams. Дори да добавим 200-те по-слабозащитени Leopard 1, които ще получи Украйна, общият парк от западни танкове в крайна сметка ще възлиза на 350 единици.

Точно толкова танка губи Украйна за една година. Въпреки че САЩ може да предложат повече M-1, няма индикации, че Германия (или която и да е друга страна) ще пожелае да сподели Леопардите си. Ако конфликтът продължи и през 2025 г. (а Кремъл очаква да е така), Киев вероятно ще трябва да набави танковете си от другаде.

И това "някъде другаде" може да е Чехия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com