Немско издание: И в България се страхуват от Кьовеши

9446
Немско издание: И в България се страхуват от Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че Кьовеши добре познава проблемите на държавите от Средна и Източна Европа - и сигурно сърцато ще се бори срещу корупцията и автокрацията. Германският Die Welt пише:

Защо в Източна Европа се страхуват от Кьовеши

Преговарящите се разбраха: Лаура Кьовеши е новият главен прокурор на ЕС

Европейският парламент и Европейският съвет одобриха окончателно румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура...

„Над 60% от румънците имат доверие на Кьовеши, показват допитвания, които изнасят и цифрата за доверието към парламента: 11 на сто. Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши. На пръв поглед този избор изглежда като жест към региона, който се смята за подценен - та нали Кьовеши е от Източна Европа. Всъщност обаче тя най-вероятно ще пипа с много по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за сложните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес приятели. Просто защото от опит добре познава тамошните привички, а и никой не може да я обвини, че е някаква „арогантна западноевропейка"", коментира Die Welt.

На същото мнение е унгарски опозиционен вестник: „Европейската прокуратура беше създадена, за да разследва престъпления във връзка с европейските помощи. И не е чудно, че срещу Кьовеши най-упорито се противопоставят тъкмо правителствата на източно- и средноевропейските страни, които особено бият на очи при разхищаването на публични средства. Унгария изобщо не се присъедини към Европейската прокуратура, но сигурно ще изпадне в конфузно положение, когато Кьовеши със свойственото си настървение на булдог започне да се рови в усвояването на европейски пари от зетя, бащата, старите приятели и партийните другари на Виктор Орбан. По правило автократичните режими се провалят не поради липса на демокрация, а заради корумпираността на политическите елити. В Будапеща, Прага, Варшава и София, където са подслонени най-ожесточените противници на Кьовеши, това е добре известен факт", пише изданието, предава Deutsche Welle.

"Благонадеждна, коректна и ефективна"

Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг" припомня как беше преодоляна тази съпротива: „Наглостта, с която правителството в Букурещ се опитваше да запуши устата на Кьовеши, в крайна сметка дори подпомогна нейната кандидатура. Още от самото начало Европарламентът държеше на румънката - за да демонстрира, че в борбата си за налагане на правовата държава ЕС не възнамерява да се примири с авторитарните тенденции в някои страни-членки", коментира швейцарското издание.

Нинова за подкрепата на Борисов за Кьовеши: Чудя се да се смея ли, да плача ли?

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да ...

И накрая няколко реда от Die Welt за общото между Лаура Кьовеши и румънския президент Клаус Йоханис: „И двамата са от Трансилвания. Също като Йоханис, Кьовеши също започва кариерата си в Сибиу, където сегашният президент беше кмет. Тя се омъжва за трансилвански унгарец, чието фамилно име запазва и след развода през 2007 година. Друга прилика с Йоханис е, че и тя се смята за благонадеждна, коректна и ефективна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари