Носител на Нобелова награда за инфраструктурния план на Тръмп: Кой ще се набута?

1420
Носител на Нобелова награда за инфраструктурния план на Тръмп: Кой ще се набута?
Снимка: Getty Images/Guliver

Основната цел на Тръмп по време на първата му реч за "Състоянието на Съюза" (бел. ред. - на САЩ) беше да звучи като сериозен и достатъчно авторитетен президент. Дали се справи с тази задача? Не мисля – аз лично сметнах за отвратително как насаждаше страх във връзка с престъпността сред имигрантите. Но не ми пука особено. Така или иначе не съм виждал често прояви на достойнство в театрално-критичната школа по политически коментари.

Важно е самото съдържание, което, нека бъдем честни, доста рядко присъства в "Състоянието на Съюза". Все пак Тръмп се опитваше да звучи, сякаш предлага нови и изключително сериозни политически инициативи, особено в областта на инфраструктурата.

Първата реч на Тръмп за състоянието на САЩ - със закани срещу КНДР и "Ислямска държава" и хвалби за икономиката (ВИДЕО)

Нов момент за Америка – изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Тези думи на американския президент Доналд Тръмп направиха на...

Така че нека изясним нещо: Докато ние наистина се нуждаем отчаяно от нови инвестиции в обществения капитал, предложението на Тръмп (Тръмпоструктура?) е крайно несериозно. В най-добрия случай ще се окаже, че става дума за тривиална сума пари, представена обаче за нещо грандиозно. В най-лошия - ще бъде равносилно на оргия с участието на добрия стар капитализъм, приватизиращ публични активи, генерирайки същевременно съвсем малко нови инвестиции.

И така, какво ни се предлага тук? Тръмп каза доста голямо число, 1,5 трлн. долара (бел. ред. - за нова инфраструктура в САЩ). Но в изтеклата чернова на бъдещия документ се твърди, че планът включва едва 200 млрд. долара федерални пари. Останалото се очаква да бъде генерирано от частни инвеститори. Това определено е интересен трик. Как ли работи?

На практика – никак. Частните инвеститори няма да се хвърлят да харчат за обществената инфраструктура, освен ако не им се гарантира нещо в замяна. Това ще проработи единствено, ако им се предостави собственост и възможността да събират бъдещи приходи от обществеността.

Второ, дори и да проработи - да речем за пътищата и мостовете – частните инвестиции никога не се предлагат безплатно. Те са малък компромис в замяна на възможността дарителите да получават такси от обществото, което е просто данъчно облагане, но под друга форма. И няма доказателства, че публичното инвестиране по този начин спестява пари. Тъкмо обратното, обикновено се оказва, че данъкоплатците трябва да платят повече, отколкото ако правителството си беше свършило всичко само.

Тръмп хвали американската икономика като двигател на световната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че подобряването на икономическите показатели на САЩ помага за развитието на световната икономик...

И, о, чакайте. Става и по-зле. Откъде всъщност идват тези 200 млрд. долара? Не е ясно дали въобще говорим за нови пари. Повечето част от тях най-вероятно са били предназначени за публични проекти така или иначе.

Първа точка: голяма част от инфраструктурата не може да функционира по този начин. Няма как канализационните системи, защитните навеси над реките и много други неща да бъдат превърнати в центрове за печалба. Това означава, че не говорим нито за програма за изграждане на инфраструктура, нито за план за превръщане на публичните в частни предприятия, нито за по-големи данъчни облекчения.

И кой би се набутал в тези съблазнителни приватизационни схеми? Трябва ли да питаме дори?

Автор: Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика, за The New York Yimes. Превод: БГНЕС

Абсурдно - дългът на САЩ стана по-голям от БВП

Националният дълг на САЩ за първи път в цялата история на страната премина прага от 20 трилиона долара, съобщи в. The Washington Examin...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари