Новите мерки за сигурност в Европа

1299
Новите мерки за сигурност в Европа
Снимка: Gettyimages.com

Европейските власти отново се опитват да въведат нови мерки за сигурност, за да попречат на екстремистите да използват автомобили, ножове и други нискотехнологични оръжия при нападения срещу цивилните в центровете на градовете и край туристическите забележителности.

През август имаше две подобни атака: в Барселона превозното средство се вряза в пешеходци, а във финландския град Турку граждани бяха нападнати с нож. Това накара националните и местните власти на континента да преразгледат мерките за сигурност и да издигнат бетонни бариери, за да попречат на терористите да нападат цивилни.

Разходи и естетика

Анализаторите подчертават, че много от властите в градове не желаят да въвеждат „израелски тип“ мерки за сигурност, като също така голямо значение имат разходите и естетиката. „Ние не можем да напълним Барселона с ограничителни колчета“, отбеляза Хоаким Форн, който е вътрешен министър за автономния региона Каталония.

Въпреки това бавно, но сигурно след всяка атака, нежеланието за подобни мерки се изпарява. Производителите на колчета и бариери отбелязват, че през последните седмици се е повишил броят на поръчките.

Някои местни власти, например в британския град Бирмингам използват водни съоръжения и дървета, за да осигурят някаква защита.

Нови мерки за сигурност в Лондон

Почти 1 млн. специалисти, граждани на ЕС, смятат да напуснат Великобритания

Почти един милион граждани на страни от Европейския съюз, работещи във Великобритания, много от които с висше образование, смятат да на...

Властите обмислят поставянето на заграждения в река Темза, за да гарантират сигурността на Камарата на общините. Бариерите бяха препоръчани от органите на реда след провеждане на учения, които показаха колко лесно екстремистите могат да достигнат Уестминстърския дворец от към реката, да убият депутатите на терасите, гледащи към Темза, и да получат достъп до залите за дебати на Камарата на общините и на Камарата на лордовете.

Миналия март Халид Масуд нападна пешеходци на Уестминстърския мост и наръга с нож полицейски служител, преди да бъде убит. Кметът на британската столица призова да се забрани достъпа на автомобили до площада пред парламента.

„Ние работим в тясно сътрудничество в полицията, службите за сигурност и други институции, за да гарантираме, че мерките са ефективни и отговарят на всички нива на риск, пред които е изправен парламентът“, заяви говорителят на Уестминстърския дворец.

Лондонската полиция въведе безпрецедентни мерки в края на миналата седмица и в понеделник, за да гарантира сигурността по време на Нотингхилски карнавал. За първи път бяха поставени бетонни и метални бариери на най-големия в Европа уличен карнавал, на който присъстваха милиони. Освен това бяха разположени осем хиляди полицейски служители. Карнавалът започна 24 часа, след като мъж нападна с нож полицаи пред Бъкингамския дворец.

Предизвикателства пред Ватикана

Габриел: Турция начело с Ердоган няма място в ЕС

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Турция не може да се присъедини към ЕС, докато на власт е президентът Реджеп Ерд...

В Рим италианските власти издигнаха повече бариери около туристическите забележителност, за да предотвратят извършването на нападения с превозни средства. Но въпросът за естетиката им е обект на широк дебат, като местните политици и жителите в историческия център се противопоставят на огражденията.

В понеделник пред президентския дворец „Квиринал“ бяха поставени саксии със цветя, чиято цел също е да предпазват от терористични атаки. Подобни саксии, поръчани след инцидента в Барселона, вече са разположение и в Римския форум.

Макар че Италия е една от големите европейски държави, в която не са били извършвани джихадистки атаки, нарастват притесненията, че това е въпрос на време.

„Ислямска държава“ често отправя заплахи за нападение срещу италианската столица и по-конкретно срещу Ватикана.

Миналата седмица екстремистката организация призова „самотни вълци“ с автомобили да се врязват в пешеходците при Ватикана. В събота високопоставен помощник на папа Франциск заяви в тази връзка: „човек не може да не се притеснява“.

Мюсюлманите в Западна Европа се чувстват свързани с държавата, в която живеят

По-голямата част от мюсюлманите в Западна Европа се чувстват свързани с държавата, в която живеят. Това показват резултатите от изследв...

„Ние не сме увеличили мерките за сигурност, тъй като контролът вече е много засилен“, обясни заместник-говорителят на папа Франциск.

Мерките за сигурност около Ватикана бяха значително увеличени след нападенията в Париж миналата година. Тежки саксии с палми бяха поставени по страничните улици а военнослужещи и полицейски служители бяха разположени около Ватикана.

В понеделник Италия депортира 37-годишен мароканец. Това е третият гражданин на Мароко, който този месец беше посочен от властите като заплаха за сигурността на страната.

Много църкви в Европа въвеждат нови мерки за сигурност, за да се опитат да намалят риска от атаки и жертви. В Кьолн, Германия, властите поставиха барикади от големи камъни около периметъра на историческата катедрала „Свети Петър и Света Мария“.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари