Оценка от САЩ за битката за Донбас: Русия губи при Харков, как ще затвори "чувала"?

19299
Оценка от САЩ за битката за Донбас: Русия губи при Харков, как ще затвори "чувала"?
Снимка: Getty Images

Руските военни изглежда са решили напълно да се оттеглят от позициите си около Харков пред лицето на украинските контранастъпления и ограниченото количество подкрепления. Това се казва в нов отчет на Института за изучаване на войната (САЩ).

С някои изключения през последни дни руските подразделения не са се опитали да удържат позициите срещу контраатакуващите украински сили, казва мозъчният тръст. Той е базиран в САЩ мозъчен тръст, основан през 2007 г. от специалиста по военна история Кимбърли Каган, предоставящ изследвания и анализи по въпросите на отбраната и външните работи. Мозъчният тръст заема по-твърди позиции в подкрепа на военни намеси на САЩ (т.нар. позиции на ястребите).

Вероятно Москва е съсредоточена върху провеждането на извеждането на частите си в този регион и отделя първостепенно внимание на руските войници у дома. Това подсказва, че Украйна е спечелила битката за Харков, констатират аналитиците. Оценката им е факт, след като в дневното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски посочи, че в Харковска област са освободени 1015 населени места (предимно селца).

Украинското разузнаване: Путин е болен от рак, войната свършва до края на годината

Руският президент Владимир Путин е тежко болен от рак и в Руската федерация вече се планира преврат за свалянето на президента. Това ка...

"Украинските сили не са позволили на руските войски да обкръжат Харков, да не говорим за завладяването му, а след това са ги изтласкали извън града, както направиха с руските войски, опитали се да завладея Киев", се казва в отчета. 

Харков е вторият по големина град в Украйна и е разположен на 50 км от границата с Русия. Той е бомбардиран от руските войски от началото на войната в края на февруари.

Москва обаче все още бомбардира села на север от Харков. 

Въоръжените сили на Украйна вероятно ще се опитат да нарушат най-западната от наземните линии за връзка между Белгород и руските войски, съсредоточени около Изюм. Руските войски предприеха опит за наземно настъпление от Изюм, но безуспешно. Специално за Изюм има уточнение, че украинците заплашват руските позиции на север от града, идвайки от запад и изглежда руската армия няма отговор в това направление. Вместо това тя опита нова офанзива на изток от Изюм, на 23 километра от града, при Олександровка, за да форсира река Сиверски Донец, но неуспешно.

Военният план на Русия да овладее Донбас - популярна руска медия разяснява

Макрон напразно се опитва да води диалог с Путин, смята Зеленски

Президентът на Франция Еманюел Макрон се опитва напразно да води диалог с руския си колега Владимир Путин. Това заяви украинският прези...

Местността към изток от сегашните украински позиции може да благоприятства опитите на руснаците да защитят позициите си, тъй като големите водни обекти насочват движението и създават тесни места, през които на украинците ще се наложи да се промъкват.

Украйна сега контролира територия, простираща се до река Сиверски Донец, на около 40 километра източно от града.

Малките по мащаб и неуспешни атаки на юг край Донецк продължават, но без реален прогрес. 

Основните усилия на руснаците са насочени към обкръжаването на Севернодонецк и Лисичанск от север и от юг. Руските войски, настъпващи от Попасна на север, не са постигнали съществен напредък през последните 24 часа - руснаците нямат сигурни позиции, за да установят контрол над магистрала Т1303 между Северодонецк и Лисичанск. Руските части, идващи от север на юг, не успяха да форсират река Северски Донец и понесоха съкрушителни загуби, припомнят от Института: Украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ) Съответно, при Рубежное украинците имат успех, като са спрели с артилерийски огън руски опит да бъде премината Сиверски Донец, близо до Кремина. Но губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай предупреждава, че все още руската армия може да опита да премине при село Билохоривка, където в средата на седмицата беше унищожена почти цяла руска тактическа батальонна група.

Русия прекъсва доставките на електроенергия за Финландия

Русия ще преустанови този уикенд доставките на електроенергия за Финландия, съобщи днес доставчикът. Съобщението дойде на фона на нарас...

Според американските анализатори, на руснаците може да не достигне свежа бойна мощ, за да компенсират загубите и да продължат настъплението в достатъчно широк мащаб, за да завършат обкръжението на Северодонецк и Лисичанск, макар че ще продължат с опитите да го направят. 

Същевременно, британското министерство на отбраната коментира, че част от първоначалния план на Путин за Украйна е предвиждала дългосрочна руска окупация на колкото се може повече украински области. Към момента, извън Донецк и Луганск, руската армия контролира ефективно само Херсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com