От Буш до Байдън: Американските президенти и Меркел в заника на властта ѝ

4745
От Буш до Байдън: Американските президенти и Меркел в заника на властта ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато германският канцлер прави прощално пътуване до Вашингтон, „Политико“ хвърля поглед върху отношенията й с американските лидери през годините.

Ангела Меркел посреща Джордж Буш с печен глиган, открива сродна душа в Барак Обама и обяснява основите на международното право на Доналд Тръмп.

А в четвъртък германският канцлер ще пристигне в Белия дом, за да се опита да укрепи връзките с Джо Байдън, нейния четвърти - и, предвид предстоящото й оттегляне от политиката, окончателен - президент на САЩ.

За 16-годишния си мандат Меркел е надживяла безброй чуждестранни колеги, включително трима американски президенти: Тя преведе Германия през три години от втория мандат на Буш, през всичките осем години от президентството на Обама и през бурните четири години от мандата на Тръмп.

С някои от миналите обитатели на Белия дом Меркел има сърдечно, конструктивно и дори топло отношение; с други отношенията са направо трудни.

Докато тя лети до Вашингтон днес, за да се срещне с Байдън, ето поглед назад върху отношенията ѝ с американските президенти преди него.

Буш: Стопляне след Шрьодер

Когато Меркел пое поста канцлер през 2005 г., отношенията между Белия дом и германското канцлерство бяха в ниска точка. През 2003 и 2004 г. Джордж Буш се сблъска с предшественика на Меркел, социалдемократа Герхард Шрьодер, заради нахлуването в Ирак и участието на Германия (или липсата ѝ) в тази война.

Нещата се бяха влошили толкова много, че тогавашният американски държавен секретар Кондолиза Райс заяви, че между двете правителства има „отровена атмосфера“.

Тогава Меркел се яви като представител на възможността за ново начало с Буш - такава, която той прие с удоволствие. След първата среща на двамата в Белия дом през 2006 г., Буш се възхити от германската си колега, казвайки, че тя „наистина е нещо свежо по отношение на работата“ и че той е „развълнуван“ да си сътрудничи с нея.

„Сега имаме шанс да обърнем нова глава в нашите отношения“, каза тогава Буш.

Отбелязвайки отворения стил на Буш, Меркел имаше топли и лесни отношения с американския ѝ колега. Буш посети родната провинция на Меркел Мекленбург-Предна Померания през 2006 г., където двамата вечеряха печено диво прасе и обиколиха парламентарния район на Меркел; тя върна услугата през 2007 г., летейки до Крофорд, Тексас за посещение и неформални разговори в ранчото на семейство Буш.

„Той е приятелски настроен и отворен и тя реагира на това“, каза Джеймс Д. Бинденагел, който беше посланик на САЩ и специален пратеник по въпросите на Холокоста при Бил Клинтън и Буш и който сега преподава в университета „Фридрих-Вилхелмс“ в Бон. "Те имаха наистина приятелски отношения,... той е човек, с когото бихте искали да отидете да пиете бира и всъщност тя го направи."

Може би най-неудобният момент от връзката им настъпи на срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург през 2006 г., когато Буш стана прекалено приятелски настроен: Той застана зад Меркел и я закачи по рамото, на което тя реагира с видим дискомфорт. Инцидентът, който по това време направи заглавие, изглежда обаче не попречи на връзката им напред.

Обама: Тясно, процъфтяващо партньорство

В последните месеци от президентството на Барак Обама, когато Белият дом и световната сцена се развихриха от изборите с Тръмп, едно от последните чуждестранни пътувания, които Обама предприе, беше да види Меркел в Берлин. По време на това пътуване, през ноември 2016 г., Обама нарече Меркел „изключителен партньор“ и похвали нейната „почтеност, нейната правдивост, вглъбеност“, като каза, че ако е немски избирател, със сигурност ще я избере за друг мандат. Това беше кулминацията на бавно, но стабилно задълбочаване на отношенията между Обама и Меркел: До напускането на поста през 2017 г. двамата политици изградиха отношения, пълни с добра воля и взаимно разбирателство.

„Между Обама и Меркел наистина се разви лична връзка“, каза Чарлз Купчан, който беше експерт по европейските въпроси на Обама в Съвета за национална сигурност. „Можеше да се види. Можеше да се усети. Имаше истинско приятелство."

Те не започнаха толкова отблизо. Минаха години, докато отношенията на двамата лидери се превърнат в партньорството и привързаността, които имат и днес. Това отчасти се дължи на различните политически стилове на двамата лидери: Обама дойде на поста след кампания, изпълнена с широка реторика и възвишени речи, докато Меркел винаги е била по-тиха и основаваща се на факти. (Всъщност, когато тогавашният кандидат Обама искаше да изнесе предизборна реч пред емблематичната Бранденбургска врата в Берлин през лятото на 2008 г., Меркел каза, че смята плана за малко „странен“; вместо това той говори пред Колоната на победата в парка Тиргартен в Берлин.)

Нещата се усложниха допълнително през 2013 г., когато се появи новината, че Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала мобилния телефон на Меркел. Канцлерът беше разгневена, изразявайки недоволството си директно пред Обама; инцидентът, част от по-широк скандал около обхвата на наблюдението на АНС, предизвика сериозно напрежение в отношенията между САЩ и Германия. Но отношенията се подобриха в последните години от управлението на Обама. Истинският преломен момент за Обама и Меркел настъпи през 2014 г., каза Купчан: След свалянето на полет MH17 над Украйна, изглежда Германия и САЩ най-накрая бяха на една и съща страна, що се отнася до стратегията им към Русия и двамата успяха да работят по-конструктивно и тясно заедно.

Тази тясна връзка се отнасяше до всяко ниво на управление. И въпреки че Обама и Меркел със сигурност имат различни политически стилове, според Купчан те са започнали да откриват, че имат повече общи неща, отколкото са предполагали.

"Те са доста сходни в много отношения", каза той. „И двамата са мислещи политици; те вярват в обмислената демокрация. Те са склонни към риск; те са идеологически центристи. И затова, имаше много неща, които да ги съберат.“

Тръмп: Завъртане на 180 градуса

Общественици с призив до Меркел да бъде освободен Асанж

Около 120 политици, журналисти и културни деятели се обърнаха към канцлера на Германия Ангела Меркел с призив да участва в кампанията п...

Когато Меркел посети Доналд Тръмп в Белия дом само няколко месеца след като встъпи в длъжност, през март 2017 г., двойката седна на столове в Овалния кабинет за снимка. Когато фотографите ги помолиха да си стиснат ръцете, Меркел се обърна към Тръмп и попита: „Искате ли да се ръкувате?“ Тръмп пренебрегна предложението, направи гримаса и каза пред камерите: „Благодаря, благодаря.“

Ръкостискането, което не се случи, се превърна в подходяща метафора за отношенията на двамата политици през четирите години, които последваха: Поредица от неизгладени комуникации, основни разногласия и липса на лична симпатия.

„180-градусовият обрат от личност като президента Обама до Доналд Тръмп... беше предизвикателство за всички, включително и за канцлера“, каза Петер Бейер, политик от християндемократите на Меркел, който служи като трансатлантически координатор в германското външно министерство.

Коментарите на Тръмп за Меркел по време на кампанията през 2016 г. не бяха точно знак за близки отношения между двамата: Говорейки за решението на Меркел да допусне над един милион бежанци в Германия, Тръмп каза, че „тя трябва да се срамува от себе си“. А когато разбра, че Меркел е обявена за личност на годината на списание „Тайм“, Тръмп написа в Twitter, „Те избраха човек, който руши Германия“.

След избора на Тръмп Меркел му поднесе своите поздравления - и завоалирано послание за неговата политика. В изявление тя изброи „общите ценности“, споделяни от САЩ и Германия, като демокрацията, свободата и върховенството на закона: „Именно на основата на тези ценности искам да предложа тясно сътрудничество“, каза тя.

Борис Джонсън и Меркел обсъдиха световната политика на боровинков сладолед

Британският премиер Борис Джонсън прие в извънградската правителствена резиденция Чекърс германския канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА....

В ранните разговори с Тръмп изглежда, че Меркел се опита да изгради конструктивни отношения, дори според съобщения му е обяснявала Женевската конвенция по време на телефонно обаждане през първите му седмици на поста. Когато дойде във Вашингтон тази пролет, тя се опита да намери общ език.

„Опита с очарователна офанзива... и не успя да го промени, да промени характера му и да повлияе положително на начина, по който той общува с нас“, каза Бейер за първото посещение в Белия дом. „Беше сложно и с времето никога не се подобри.“

Отношенията влоши и пратеника на Тръмп в Берлин Ричард Гренел, който излезе на сцената през пролетта на 2018 г. с поредица от нагли искания. Тръмп също от своя страна продължи да предизвиква лично Меркел, като пишеше в Twitter за нивата на престъпност в Германия и нейната политика за бежанците. Това, заедно с промяна в търговската политика и неговата реторика към Европейския съюз и НАТО, нанесоха щети на отношенията между САЩ и Германия, които все още се „ремонтират“ и днес.

Затова смяната на политиката и персоналната такава от Тръмп към Джо  Байдън е част от причините, поради които служителите от двете страни на Атлантика виждат нещата да вървят много по-лесно с настоящия президент, отколкото с този преди него.

„Добрата новина от гледна точка на президентството на Байдън е, че той вярва в личните отношения..., той вярва, че дипломацията е свързана с изграждането на лични взаимоотношения и инвестира време и енергия за установяване на връзка с ключови чуждестранни партньори.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари