Парадокс: Как богатата на нефт Русия стигна до дефицит на гориво?

22023
Парадокс: Как богатата на нефт Русия стигна до дефицит на гориво?
Снимка: БГНЕС

Новините за дефицит на бензин и дизел в Русия се тиражират вече няколко месеца. През септември за дефицит на дизел сигнализираха в анексирания Крим. Преди това в южните райони на Русия селскостопанските работници алармираха, че поради липса на гориво не могат да ожънат и засеят. Тогава те предложиха да се спре износът на нефтени продукти, за да се стабилизира ситуацията.

Първа крачка. Как да се забрани на цените на растат.

Цената на литър бензин е един от "пунктовете" на властите, както цената на хляба. Тя не може да се скрие и е видима на всяка бензиностанция. Това е важна "сигнална стока", обяснява експертът и сътрудник на Фонда Карнеги Сергей Вакуленко. След като дори бензинът поскъпва, значи трябва да вдигна цените, разсъждават предприемачите, допълва още той пред изданието "Важные истории."

Още: "Лукойл" обещава да плаща данъци и да работи с неруски петрол пред Денков, Радев също се меси

Властите са уплашени от кризата на горивата от 2018 г., когато бензинът в Русия поскъпваше два пъти по-бързо от всичко останало. Точно тогава чиновниците сложиха тези цени под контрол, натрапвайки на нефтопроизводителите механизъм, който трябва да осигури стабилни доставки - тогава и цените ще са стабилни. Идеята е в това, че за да се изравни доходността на продажбите на вътрешния и външния пазар - трябва да се въведе т.нар. горивен "демпфер".

Ако зад граница горивото е по-скъпо, отколкото в Русия, бюджетът доплаща на нефтопроизводителите за доставките на вътрешния пазар. Това предпазва от ситуация, когато всичко, което е възможно се изнася, а в Русия се продава това, което е останало. 

Правителството реши да "забие с пирони реалните цени на горивата", на тях им е позволено да растат строго спрямо инфлацията. Не е важно до каква степен са обосновани. 

"Правителството упорито се опитва да държи цените на пазара на бензин откъснат от фундаменталните движения. Това е като - ако властите са решили да държат курс на долара на ниво 70 или 80 рубли, доплащайки на продаващите валута банки частта от разликата между този и пазарния курс.

Още: Светослав Бенчев каза кога ще стане ясно дали ще се повишат цените на горивата

Този опит да се надхитри пазара заложи бомба със закъснител. Наложи се да се доплаща на нефтопроизводителите за стабилността на цените и то не малко. През миналата година, когато цената на нефта беше много висока тези компенсации струваха на бюджета 2,2 трлн. рубли - почти една пета от нефтогазовите свръхдоходи (11,6 трлн рубли).

Втора крачка. Как да се вдигнат цените със свои ръце.

Но войната искаше пари. В началото на 2023 г. бюджетният дефицит нарасна бързо и финансовото министерство предложи доплащането да се намали двойно. Правителството, разбира се, си даваше сметка,ч е цената за неговата икономия ще бъде ръст на цените на горивата вътре в Русия (доплащането ще се понижи и част от доставките ще отиде за износ). А колкото по-високи са вътрешните цени, толкова по-малка е разликата с външните, следователно и компенсацията ще е по-малка. 

И наистина, цената на горивото започна да нараства веднага. От началото на годината Аи‑95 поскъпна на борсата в Санкт Петербург със 74%, Аи-92 със 76%, дизелното гориво - с 58%. 

Още: Петролът пак поскъпна заради Китай

Но потребителите не ги интересува борсата, а цените на бензиностанциите. Към септември бензинът поскъпна със 7,7%, а дизеловото гориво с 5,5%, по данни на Росстат. Това е повече от инфлацията (3,7% за осем месеца).

Търговията с бензин е на загуба от средата на юни, на дизелно гориво - от средата на август.

Трета крачка. Как да се създаде дефицит.

Да се върви безкрайно срещу законите на пазара не е възможно - икономиката няма да прости това. Цените нараснаха - това е половината от проблема, на места просто няма гориво и това също е резултат от хитроумния механизъм от изкуственото ограничаване на цените. Той се оказа прекалено сложен и се срина.

Още: Бензинът поскъпна по-бързо и повече от очакваното

Изглеждаше, че ако цените на борсата растат, то на нефтопроизводителите е по-изгодно да продават повече гориво и това трябваше да сдържи цените. Но това работи до определен момент, тъй като пределното натоварване разрушава конструкцията.

При разчета на компенсациите имаше такава подробност: ако борсовата цена на бензина и дизела превишава с над 20% установеното ниво за годината, то доплащането от бюджета се спира - то няма да бъде изплатено на нито една компания без значение на каква цена го е продавала. И това трябваше да ограничи ръста на цените.

"До определен момент на всички компании им беше изгодно да действат така че да държат цената в 20%-ия коридор. Но ако цените растат и компаниите са уверени, че "таванът" скоро ще бъде пробит и всички ще загубят доплащането от бюджета, то няма смисъл да продават вътре в 20%-ия коридор, а по-добре да изчакат по-висока цена.", обяснява Вакуленко. Това, което трябваше да задържи цените, засили ръста им и създаде предпоставки за дефицит. 

Има и други фактори, поради които войната увеличи потреблението на гориво. Санкциите обърнаха с главата надолу цялата логистика, нарастнаха автомобилните превози на стоки. През януари тези превози са се увеличили с 61%, а производството на гориво не се е увеличило. Руските нефтопреработващи заводи произвеждат толкова бензин, колкото и през август 2021 и 2022 г. 

Още: Горивата продължават да поскъпват. Ще минат ли 3 лева за литър?

Наистина - износът се съкрати.

Следваща стъпка. Какво възнамеряват да правят властите?

Веднъж застанали на пътя на ограничителните мерки е трудно да се слезе от него. Затова предлаганата рецепта е да се ограничи износът, но не целият, а т.нар. сив - когато се изнасят нефтопродукти, закупени на вътрешния пазар. Това не е добре да се прави, тъй като за тях вече е изплатена компенсация от бюджета.

Как да се ограничи сивият износ? Като се изберат тези, на които може да се продава, а на останалите да се забрани. Правителството планира да състави списък на компаниите, на които е разрешен износът на нефтопродукти. Въвеждането на нови забрани заради спазването на старите не води до нищо добро, но как да не се стигне до дотирането на "Газпром"?

Още: Правителството реши да прекрати концесията на пристанищен терминал "Росенец"

"Цените няма да предотвратят това, те вероятно ще продължат да нарастват на борсата, тъй като пълната загуба на компенсации, след като цените са преодолели 20%-то ниво, ще удари силно по маргиналността на нефтопреработващите заводи", прогнозира директорът на департамента по данъчно и юридическо консултиране Kept Олеся Никифорова.

Според Вакуленко при запазване на текущите обстоятелства на външната търговия и всичко останало бензинът ще продължи да поскъпва.

Дефакто властите въведоха допълнителен данък спрямо собствениците на автомобили, за да финансират действията в Украйна, коментира и докторът по икономически науки Игор Липсиц.

Подъл номер или не: Парите от "Лукойл" ги няма заради служебното правителство, твърди Денков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари