Плацдарм на брега на Днепър: Кога може да започне украинската кампания срещу Крим?

11667
Плацдарм на брега на Днепър: Кога може да започне украинската кампания срещу Крим?
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украинският плацдарм на източния бряг на река Днепър в Херсонска област най-накрая престана да бъде тайна. Миналата седмица от морската пехота на Украйна потвърдиха, че е извършена поредица от успешни операции и украинците са се закрепили в няколко района на брега.

Експерти, интервюирани от РБК-Украйна, коментирайки ситуацията на източния бряг, обясняват, че не очакват голяма офанзива скоро, тъй като за създаването на сегашния плацдарм е била необходима почти година и засега приоритет е формирането на "буфер за сигурност". Именно този плацдарм ще бъде използван за кампанията срещу Крим

"Първо ще се прехвърлят войски през Днепър и ще се осигури огнево прикритие. След като това бъде направено, ако изобщо има подобна възможност, тъй като противникът укрепва отбраната си, чак тогава ще се правят прогнози. Или ще бъде настъпление в тила, или овладяване на плацдарма под огневи контрол. За да се ​​върнем към настъпателни операции през пролетта, може би с по-добра подкрепа", казва Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военноправни изследвания, пред изданието.

Още: Президентът на Чехия: Доставките на оръжие за Украйна се бавят

Единственото място, откъдето украинските сили могат да провеждат маневри

Плацдармът се намира на 70 км от Крим и може би е единственият район, където украинските войски могат да провеждат флангови и маневрени операции.

"Целта е да отидем зад вражеските линии с всички негативни последици за врага: прекъсване на логистиката, унищожаване на складове и снабдителни линии, принудително прехвърляне на персонал от други направления. Това е напълно реалистично, защото въпреки числеността от над 60 000 окупатори, морските ни пехотинци успяха да намерят слабите места“, казва Мусиенко.

Според картите на DeepState, „сивата зона“ се простира от Олешки почти до Нова Каховка покрай първата линия на руската отбрана и пътя през селищата Кринки, Казашки лагери, Песчановка и т.н. На места прерязва пътя, а близо до Кринки навлиза в гората, зад която основната логистична артерия е магистрала Т2206, минаваща през цялата окупирана част от района до Мелитопол.

Още: Жест на добра воля: Руснаците откачиха заради Днепър (ВИДЕА)

Според изявленията на украинския генерален щаб, морските пехотинци проучват вражеската логистика, извършвайки саботажи, нападения и разузнаване, за да идентифицират маршрутите за доставки, местоположението на персонала, оборудването и артилерийските позиции.

Не цялата информация е публична

Официалните украински източници дават информация за плацдарма частично. Говорителят на Южните отбранителни сили Наталия Хуменюк обяснява, че не всичко подлежи на публичност. Според нея руснаците са били отблъснати от Днепър на разстояние от 3 до 8 километра.

Още: Между чука и наковалнята: Русия е пред дилема за Днепър и Запорожието (ВИДЕО)

При условие, че бойците действат без бронирана техника, тези успехи са сериозни, казва Владислав Селезньов, бивш говорител на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Но точно сега войските няма да могат да се придвижат по-нататък в окупираните територии - за да стане това, те трябва да имат подкрепата на артилерията. А за да се случи това, трябва да има преместване на артилерийски системи, боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана и бронирани машини от западния на източния бряг на реката и то когато бъде изградена понтонно-мостова връзка, казва Селезньов.

Още: Залужни каза защо се карат със Зеленски: Шегичка коя руска база да бъде "разбомбена" (ВИДЕО)

"Времевата рамка? Нямам отговор, тази мисия е твърде сложна от инженерна гледна точка и от гледна точка на това как да се обезопаси понтонно-мостовата връзка от вражеската авиация и артилерия. Затова не си струва да се разчита, че плацдармът скоро ще достигне до Кримските провлаци", подчертава той.

Още: Много тежка ситуация: Естонското разузнаване обясни защо украинската контраофанзива буксува

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари