Politico: 5 бури (и пожар в джунглата), които могат да разрушат Г7 на Макрон

4908
Politico: 5 бури (и пожар в джунглата), които могат да разрушат Г7 на Макрон
Снимка: Getty Images/Guliver

Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по принцип е пълен с туристи по това време на годината. Вместо това историческият център на града сега е отцепен в очакване на лидерите на седемте най-развити икономически страни. Повече от 10 000 въоръжени полицаи се очаква да пазят лидерите на страните от формата Г-7. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер посочи три основни заплахи за сигурността на събитието: евентуално излизане на демонстрации от контрол, терористичната заплаха и опасността от кибератаки.

Какви са обаче политическите предизвикателства пред Макрон? Actualno.com ви предлага анализ на Дейвид Херценхорн, Рим Момтаз и Ханс фон дер Бурчард, публикуван в Politico, цитиран от БГНЕС.

Френският президент има големи амбиции за срещата на върха през уикенда, която лесно би могла да бъде изкарана от равновесие.

Френският президент Еманюел Макрон избра Биариц, луксозен морски курортен град с емблематично казино Арт Деко, за домакин на тазгодишната среща на върха на лидерите на Г7. И не е трудно човек да се досети кои висококвалифицирани вкусове на световните лидери е имал предвид Макрон, когато избра това модно място на баското крайбрежие.

Но никакво количество слънце и блясък не могат да гарантират добро дипломатическо поведение - със сигурност не от президента на САЩ Доналд Тръмп. Нито морският бриз може да разсее разногласията за това как да се справим с различни, големи, продължителни кризи, които биха могли внезапно да предизвикат груб приливни вълни.

Потенциалните проблемни места са многобройни и непредсказуеми, включително изменението на климата - и по-специално пожарите в тропическите гори на Амазония, за които Макрон в Туитър каза, че трябва спешно да бъдат изтласкани към върха на програмата на лидерите на Г7.

Ето поглед към хора или проблеми, които крият някои от най-големите рискове за момента на Макрон в светлината на прожекторите на световната дипломация, потенциално да превърнат неговата изящно-хореографирана среща на върха, en bon français, в пълна криза.

1. Доналд Джон Тръмп

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън може да се стреми да съперничи на американския президент в категорията награда за най-нестандартно поведение (претендирането да се отпусне на президентските мебели в Елисейския дворец тази седмица - дори и само за кратко - беше сладък старт). Но за самата запалителност и огромния му потенциален радиус на взрив, Тръмп няма равен. Той е политически еквивалент на нестабилен атом, способен да предизвика неконтролирана реакция във всеки един момент. Всичко от недостатъчния кетчуп с неговите пържени картофи, до това да не бъде позволено да купува страна, която не се продава, би могло да предизвика буря в Туитър, която да изтрие Биариц от картата на света.

От всички възможни задействащи устройства специално трябва да се следят усилията на Макрон да попречи на Тръмп да грабне цялото внимание и дори да изпревари американеца чрез потенциално посредничество по сделки с Техеран и Москва - които от години са проблемни за Запада - и чрез фокусиране върху изменението на климата. Тръмп даде да се разбере, че глобалното затопляне не е приоритет за неговата администрация, като се оттегли от Парижките споразумения за климата - решение, което той обяви след срещата на върха на Г7 в Сицилия, когато позицията му относно изменението на климата доведе до неудобно окончателно комюнике на съгласие за несъгласие.

"Не е тайна, че тази среща на върха ще се проведе - това не е нищо ново, за съжаление, поне от 2016 г. насам - ще се проведе във все по-непредсказуем политически контекст и това ще окаже влияние върху дневния ред", заяви високопоставен служител на ЕС по време на предварителен брифинг в Брюксел в сряда, като имаше предвид, , разбира се, годината на избирането на Тръмп.

Тръмп остава човекът, който разбива най-близките съюзници на страната си без предупреждение или очевидна провокация, който преобърна срещата на НАТО, като заплаши, че САЩ ще тръгнат по своя път, който отхвърли комюникето на Г7 миналата година само минути след подписването му.

"Независимо от темата, която се обсъжда, общата цел на Европейския съюз в Биариц ще бъде да защитава и насърчава логиката на международния ред, основан на правилата", заяви високопоставеният служител на ЕС. Без изненада там. Това, което се промени през последните години, е, че ЕС трябва да защитава тази система срещу атаки от страна на президента на Съединените щати.

2. "Къщата ни гори"

Несъгласието относно политиката в областта на климата не е просто сблъсък на его между двама изключително уверени президенти. Макрон даде да се разбере, че вярва, че светът е изправен пред спешна криза. Тръмп даде да се разбере, че за него не е така.

Бразилският президент Жаир Болсонаро е сред упоритите, твърдо говорещи лидери, които Тръмп ухажва през цялото си президенство, включително като определи Бразилия като основен съюзник извън НАТО. Болсонаро, който няма да присъства на срещата на върха на Г7, вече отвърна на огъня към Макрон за Амазония. Но ако Тръмп му поднесе обещания съюз, всеки разговор на Г7 относно изменението на климата може бързо да разкрие, че големите индустриализирани икономики в света вече не са обединени - дори когато залозите са толкова големи, колкото бъдещето на целия живот на Земята.

3. Дивият, широк свят

Лидерите на Г7 ще обсъдят външната политика по време на вечерята в събота вечерта - първата им съществена дискусия през уикенда. Нарастващото напрежение между Иран и Съединените щати ще бъде на първо място в дневния ред, заедно с продължаващата криза в Украйна.

Макрон се опита да изпревари въпросите за липсата на напредък по Минското мирно споразумение (на което Франция и Германия са гаранти) за Украйна, като се срещна тази седмица с руския президент Владимир Путин. И преди да се насочи към Биариц, графикът му в петък включва среща с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Но много неща са извън контрола на Макрон. Ако Иран реши да задържи друг петролен танкер или ако Северна Корея реши да направи шоу с фойерверки, като изстреля друга ракета в небето, или ако правителството на Венецуела предприеме ново зверство, всички дипломатически усилия на Макрон на срещата на върха на Г7 ще изтекат между пръстите му като пясък.

4. Провал от търговските войни на Тръмп

Нищо не направи повече за увеличаване на световната дипломация или създаване на риск и несигурност за световната икономика от ескалиращите търговски войни на Тръмп. И това може да доведе до най-съществените спорове в Г7 по време на дискусия за глобалната икономика в неделя сутринта.

Войната на митата между Китайи САЩ не е единствената гореща точка в търговията. Япония и Южна Корея, два основни търговски партньора в Азия, сега са въвлечени в нарастващ дипломатически и икономически конфликт.

Това, което започна като несъгласие по отношение на репарациите от Втората световна война, доведе до това, че и двете страни ще си налагат търговски ограничения помежду си, които рискуват да засегнат световните вериги за доставки на продукти като автомобили и потребителска електроника. В четвъртък Сеул допълнително повиши залозите като отмени пакта за споделяне на разузнавателна информация с Токио.

"Бизнесът в Европа и останалия свят вече изпитва отрицателно въздействие от ескалацията на търговското напрежение, особено между САЩ и Китай, а напоследък и между Япония и Южна Корея", предупреди лобистката група BusinessEurope в четвъртък, призовавайки лидерите от Г7 "бързо и ефективно да облекчат напрежението, като дадат увереност на инвеститорите".

Гарантирано от Меркел: Пожарите в Амазония влизат в дневния ред на G7 (СНИМКИ)

Пожарите, които бушуват в тропическите гори на Амазонка, представляват "спешна ситуация" и трябва да бъдат обсъдени от световните лидер...

При други обстоятелства - т.е. друг президент - може да се очаква САЩ да посредничат между Токио и Сеул. Но Тръмп е не само основният провокатор на търговските битки, той все повече използва реториката, за да оправдае битките си като морален императив.

По-рано тази седмица Тръмп използва библейската реторика, като се нарече „избран“, за да се бори с войната на митата с Китай, която ще види нова вълна от вносни мита, влизаща в сила на 1 септември. Тръмп се отръска от предупрежденията за настъпващата икономическа болка за американците , подчертавайки, че е необходимо да се спре Китай "да разкъсва тази страна."

Лидерите на ЕС се опасяват, че желанието на Тръмп да се бие скоро може да се разпростре и върху тях, тъй като президентът заплаши тази есен да наложи мита, свързани със спора за субсидиране на самолети, а също така наложи огромно увеличение на митата за коли през ноември.

Франция провокира американския гняв миналия месец, когато въведе данък върху цифровите услуги, на което Тръмп отговори, като заплаши, че „за кратко“ ще наложи ответни мита за френското вино. Тръмп също ще притисне Макрон, за да премахне това, което САЩ смятат за бариери пред износа на селскостопански продукти, и да повдигне дългогодишни оплаквания за Световната търговска организация, заяви служител на администрацията на САЩ пред репортери в четвъртък.

5. Брекзит

Макрон може би се опита да намали фокусирането върху Брекзит като се срещна с Джонсън преди срещата и германският канцлер Ангела Меркел направи същото. Но ако това беше стратегията, изглежда, че тя не сработи и само катапултира Брекзит отново на предните страници на вестници в Европа, точно когато лидерите на Г7 се готвеха да пътуват до Франция.

Амазония гори - какво прави "бразилският Тръмп"? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Бразилската тропическа гора в Амазонка търпи рекорден брой пожари тази година, сочат нови данни, цитирани от БГНЕС. Националният инстит...

Може би несъзнателно председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изигра своята роля, за да превърне Брекзит във важна тема. На срещата на върха той ще се срещне Джонсън лице в лице за първи път откакто новият премиер встъпи в длъжност.

Ако не беше Брекзит, Великобритания почти сигурно щеше да се обедини с останалите европейци по почти всички основни въпроси, особено що се отнася до Иран и Русия. Вместо това Джонсън ще трябва да ходи по въже, като има предвид, че иска търговска сделка със САЩ възможно най-бързо след излизането на Великобритания от ЕС (ако всъщност Великобритания може да успее да напусне) и това ще затрудни още повече Макрон да постигне консенсус на срещата на върха.

6. Човек в огледалото

Понякога е опасно, когато световните лидери са прекалено добре подготвени за работата си - и това може да се окаже, че е случаят на тазгодишната Г7. Макрон има личен опит, когато става въпрос за изготвяне на комюнике на Г7 - процес, който често държи служителите будни през нощта, докато се борят за фини детайли и дори с пунктуация: Макрон беше "шерпът" на бившия президент Франсоа Оланд, топ съветник, подготвящ за глобални срещи на върха.

Както каза високопоставеният представител на ЕС на брифинг, Макрон "не е просто президентът на Франция, председателстващ срещата на върха на Г7, но той също е бил шерп, така че той наистина знае много добре как всичко работи."

Може би твърде добре. Именно опитът на Макрон го накара да реши да отмени плановете за окончателно комюнике. В крайна сметка как Тръмп може да взриви съвместно изявление, ако всъщност няма съвместно изявление. Voila!

С 1/3 се е увеличило обезлесяването на Амазония

Обезлесяването на Амазонския басейн се е увеличило с 29процента в периода 2012-2013 година, установи официално проучване, основано на с...

Макрон разкри присъщото противоречие на позицията си на брифинг в сряда, където едновременно се обяви за шампион по многостранност, но захвърли в кошчето комюникетата на Г7 като „безполезни“ продукти на бюрократи като бившото негово аз.

"Аз лично жертвах много от нощите си, за да преговарям за комюникета", каза той. "И мисля, че това е перверзност на тази система ... те са кавги на бюрократи и дълбоки държави."

„Ролята на лидерите е да поемат рискове в съответствие историческите позиции“, добавя очевидно самоотверженият шерп. „Така възприемам ролята си. Така че не искам да съм заложник на хора, които преговарят за мен комюникетата."

Не бързайте толкова, Monsieur Le Président. Макрон все още се надява на осезаеми резултати от срещата на върха, които биха могли да бъдат оформени писмено, дори и да не са в едно заключително комюнике. И никой няма да се заблуди, ако той злезе с празни ръце, само защото намали очакванията за окончателен документ.

Стратегията на Макрон в крайна сметка е нещо като капитулация - най-ясното доказателство за това как предишното единство между лидерите на Г-7 се разпадна през последните години и как бившите съюзници се обърнаха един срещу друг

Както се казва на чист английски Bon sommet!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари