Politico: Modernа се опитва да избегне плащането на високи данъци от продажбите на ваксини

2311
Politico: Modernа се опитва да избегне плащането на високи данъци от продажбите на ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Производителят на ваксини Moderna създава магазин в Швейцария и в американския щат Делауеър, за да избегне плащането на високи данъци върху продажбите на ваксини, казват от холандска организация с нестопанска цел. Това пише в своя статия изданието Politico, представена от БГНЕС.

В доклад Research on Multinational Corporations (SOMO) цитира изтекъл договор между компанията и Европейската комисия, който „показва, че печалбите от ваксините на компанията ще попаднат в някои от най-лошите данъчни убежища в света“.

ЕС, който е поръчал стотици милиони дози ваксини Moderna, плаща на швейцарското дъщерно дружество на компанията, Moderna Switzerland GmbH, със седалище в Базел, Швейцария. Страната предлага данъчни ставки до 13 процента за чуждестранни компании.

„Вероятно ще бъде невъзможно за обществеността да определи точните печалби, които Moderna Switzerland GmbH ще реализира, нито да види дали ефективната данъчна ставка на компанията е дори близо до ниската 13% законоустановена корпоративна данъчна ставка в Базел“, пишат авторите на доклада .

САЩ алармират за увеличен риск от неврологично заболяване след ваксината на Janssen

Има увеличен риск от рядко неврологично заболяване в резултат от ваксината против коронавирус на компанията "Джонсън и Джонсън". Това п...

Друг данъчен рай е Делауеър, където компанията притежава 780 патента. Съгласно държавното законодателство доходите от нематериални активи като патенти не се облагат с данък.

„Печалбите от ваксините на компанията ще попаднат в някои от най-лошите данъчни убежища в света“, пише SOMO.

Докладът нарича тази практика „троен удар“ - в допълнение към възможността да плаща малко данъци, компанията се е възползвала от вливане на публични пари за разработване на ваксината си и след това е начислила високи цени.

„Съществува осезаема икономическа несправедливост, когато данъкоплатците финансират разработването на даден продукт, само за да им бъде продаден обратно със значителна разлика“, пишат авторите на доклада. „Фактът, че получените печалби се оказват в данъчни убежища, където почти сигурно ще бъдат обложени с много ниска ставка, ако изобщо има такава, причинява тази несправедливост.“

Компанията е получила милиони публично финансиране, особено от правителството на САЩ. До декември 2020 г. Moderna получи около 4,1 млрд. долара от Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ , включително 1 млрд. долара по американската инициатива „Warp Speed“. САЩ поръчаха ваксини на Moderna на стойност 7,5 милиарда долара, плащайки около 15 долара на доза.

Задължителна ваксинация срещу COVID-19 на медицински персонал във Франция

Франция въвежда задължителна ваксинация на медицински персонал и редица други категории работници. Това съобщи лично президентът Еманюе...

ЕС е поръчал на Moderna ваксини на стойност повече от 10 милиарда долара, с първоначална вноска от 360 милиона долара, при цена от 22,50 долара на доза. Страните от ЕС, които плащат за ваксини от собствения си бюджет, получиха отстъпка от 4,50 долара при първоначалната поръчка поради тази първоначална вноска.

Коалицията с нестопанска цел за иновации за готовност за епидемия (CEPI) също предложи подкрепа, като предостави на компанията безвъзмездна помощ от 900 000 долара в ранните етапи на пандемията. Американската компания се съгласи с „принципа за равен достъп“ на CEPI за разпространение на ваксината според нуждите и продажба на достъпни цени.

„Въпреки че прие безвъзмездните средства при тези условия, Moderna досега е продавала ваксината си предимно на богатите страни в света и не е успяла да достави нищо от ранното си производство на CEPI“, пишат авторите.

Компанията сключи сделка през май тази година за доставка на 34 милиона дози тази година за COVAX, механизъм за предоставяне на ваксини на по-бедните страни и още 466 милиона през 2022 година.

SOMO изчислява, че Moderna ще прибере 44 процента от приходите, генерирани от продажби на ваксини, което в крайна сметка ще допринесе 8 милиарда долара за прогнозираните приходи на компанията през 2021 година. Въпреки това, групата също така признава висока степен на несигурност в своите прогнози, като отбелязва липсата прозрачност върху активите на компанията.

Миокардитът ще бъде вписан като страничен ефект на иРНК ваксините

Европейският регулаторен орган за лекарствата е открил възможна връзка между много рядкото възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу...

„Без достъп до годишните отчети на Moderna Switzerland GmbH за 2021 г. и следващите години данъчната практика на компанията не може да бъде анализирана“, пишат авторите. "Остават ни само силни индикации, че Moderna ще насочи печалбите си от ваксини в швейцарска структура за избягване на данъци."

Докато Moderna произвежда лекарство в Швейцария, този факт не "дава убедителна икономическа обосновка защо Moderna трябва да печели европейския си доход от ваксини в Швейцария", добавиха те.

Ваксината се произвежда чрез дъщерно дружество Lonza, чиято фабрика е във Висп в региона Вале на страната, както и в Нидерландия.

„Следвайки логиката на данъчната справедливост, печалбите на Moderna трябва да се натрупват там, където се осъществява реалната й икономическа дейност за разработване, производство и предлагане на ваксини“, пишат авторите.

До момента от Моderna не са коментирали данните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари