Politico: Срещата между Путин и Тръмп предизвиква тревога

5529
Politico: Срещата между Путин и Тръмп предизвиква тревога
Снимка: Getty Images/Guliver

През следващата седмица американският президент Доналд Тръмп планира да проведе преговори с руския си колега Владимир Путин с цел да подобри отношенията с руския лидер, въпреки многобройните разследвания на предполагаеми връзки на негови съветници с Кремъл. Срещата ще се състои в Хамбург по време на срещата на върха Г-20. Това ще бъде първата среща между Тръмп и Путин.

Не е ясно какво може да каже американският президент на Путин в период на толкова остро напрежение между Вашингтон и Москва, причината за което стана вмешателството на Русия в изборите през 2016 година и присъствието ѝ в Украйна.

Много експерти по национална безопасност са обезпокоени от това, че Тръмп може много силно да поиска да угоди на своя волеви руски партньор. Засега е ясно, че предварително определена тема няма, пише Майкъл Кроули от Politico.

Сталин е най-почитаната от руснаците историческа фигура

Руснаците са избрали комунистическия диктатор Йосиф Сталин за най-внушителна историческа фигура, по-почитана от президента Владимир Пут...

От Белия дом не дават подробности за бъдещия разговор - знае се, че Тръмп ще има официални двустранни срещи с лидерите на основните държави, включително и с президента на Русия. Според експертите това може да създаде дисбаланс, тъй като руският лидер отдавна е зациклил на съперничеството между двете страни.

"Путин отива на срещата с ясен план. Той винаги отива на такива срещи добре подготвен", казва Томас Греъм, директор на консултантска фирма Kissinger Associates.

Разговорът с Путин ще бъде показателен за силното желание на Тръмп да се сприятели с руския президент, дори това да предизвика буря в медиите, които ще започнат да посочват многобройните разследвания на връзки между помощниците на Тръмп и Кремъл. На Тръмп ще му е трудно да избегне контактите с Путин по време на срещата, но някои американски официални лица предполагат, че той трябва да сведе срещата си с руснака до неформален импровизиран разговор.

"Тръмп вече няколко месеца говори за среща с Путин. У хората в администрацията възникват съмнения", добавя Греъм.

Американският президент обаче не губи присъствие на духа и се стреми, както сам казва, към полезно партньорство с Русия в борбата с ислямския тероризъм.

Брюксел не е против подхода за мандат на ЕК за преговори с Русия по "Северен поток 2"*

Министрите на енергетиката от страните членки на Европейския съюз подкрепят неофициално подхода за даване на мандат на Европейската ком...

"Според мен президентът е решително настроен към подобряването на отношенията с Русия. Той е убеден в необходимостта от такова подобряване“, казва президента на Center for the National Interest, Дмитрий Саймс, който е роден в Русия.

Експертите са на мнение, че Путин и сега и изпълнен със желание да подобри отношенията си със САЩ, макар през последните седмици Русия да критикува рязко Вашингтон по повод намесата в изборите през 2016 г.

Според Саймс и други специалисти, контактите между двамата президенти, едва ли ще доведат до политически прорив, особено във връзка с това, че администрацията на Тръмп засега не е изработила ясни политически подходи към Русия.

"Тръмп не заема някакви определени позиции и не може да каже на помощници си: "Ето това е нашата политика и ето какво трябва да правите вие". А при липсата на конкретни указания от страна на президента администрацията трудно може да изработи последователен подход", допълва Саймс.

Според съветника по национална безопасност Хърбърт Макмастър Тръмп е дал указание на екипа си "да окаже противодействие на дестабилизиращото поведение на Русия" на Балканите и други места с цел за "недопускането на конфликти."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари