Politico: Този път крайнодясната заплаха за Европа е напълно реална

6316
Politico: Този път крайнодясната заплаха за Европа е напълно реална
Снимка: iStock

На всеки пет години, в навечерието на европейските избори, водещи политици рутинно започват да се оплакват от възхода на радикалите и популистите, пише Politico.

И тогава опасността се разсейва, тъй като традиционните лявоцентристки и дясноцентристки сили, създали Европейския съюз, формират коалиции, които изключват най-радикалните партии. Но този път не може да се разчита на това.

През 2024 г. укрепването на дясното според социологическите проучвания изглежда по-масово и решително. Според една прогноза десните и крайнодесните националисти може да спечелят почти една четвърт от местата в Европейския парламент през юни. Още: Politico: ЕС заключва вратата на Шенген за руските дипломати

Дори ако дясноцентристите, които в момента се борят за първото място на изборите, откажат да сформират управляваща коалиция с все по-мощните маргинални партии на размирници, ще остане значителен шанс крайната десница да успее за първи път да повлияе върху политическия дневен ред на ЕС. Това би им позволило да заплашат свещените европейски ценности като върховенството на закона и правата на човека и да блокират или дори да отменят ключови закони за околната среда и климата.

„Ще видим наистина забележима промяна вдясно“, каза Саймън Хикс, професор по сравнителна политика в Европейския университетски институт, за изборите през юни. Тогава 400 милиона души от целия Европейски съюз ще имат възможност да гласуват за 720 свои представители, които ще заминат на работа в Брюксел.

Хикс прогнозира, че крайнодясната групировка в Европейския парламент „Идентичност и демокрация” (ID), която е шестата по големина от седемте, ще получи допълнителни 40 места през юни. Това означава, че тя ще има 98 депутати, което я поставя на трето място - то в момента се държи от либералите. В него вече влизат германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) и френската крайнодясна партия „Национален сбор“.

След това, ако петата по големина фракция, десните Европейски консерватори и реформатори (ECR), която включва полската партия "Право и справедливост" (PiS) и управляващата италианска партия "Братя на Италия", също увеличи представителството си с около 18 места, Саймън Хикс прогнозира, че може да се превърне в четвъртата по големина група в парламента, изпреварвайки както Зелените, така и Либералите. Още: Евроизбори 2024 г: Ще има 15 депутати повече, ето от кои страни

Според резултатите от проучване, поръчано от Европейския съвет за външни отношения, ECR и ID може да получат 25% от местата в следващия Европейски парламент.

Според италианските медии евродепутатите от „бездомната” партия Фидес ще се присъединят към дясната фракция ECR Meloni след изборите, както Орбан обяви. Тази стъпка ще позволи на ECR значително да разшири своите редици. Полските националисти, които доминират тази фракция след напускането на британските консерватори, също са съгласни с това. „Ако бъде получено заявление след изборите, ще се радваме да преговаряме и тогава ще видим“, каза Майкъл Щраус, представител на фракцията на ECR.

Говорейки за ECR и ED, ръководителят на кабинета на унгарския министър-председател Гергели Гуляш заяви: „Виждам реален шанс тези две групи заедно да станат най-силната фракция в Европейския парламент.“

Това може да повлияе на политиките в ЕС през следващите 5 години.

Висш лидер от най-голямата фракция в парламента, дясноцентристката Европейска народна партия, заяви анонимно: „Дори и да имате мнозинство в следващия парламент, мисля, че динамиката ще се промени драматично по отношение на цялата парламентарна работа, която трябва да бъде извършена, а също и по отношение на висши длъжности."

Например нарастващото представителство на дясното крило може да усложни процеса на потвърждение за хора като дясноцентристката председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която оглавява изпълнителната власт на блока и се говори, че ще се кандидатира за още един мандат.

През декември Politico съобщи, че в дузина европейски страни, включително Франция и Германия, твърдолинейни антиимигрантски партии, някои по-крайни от нидерландеца Герт Вилдерс, сега водят или са на второ място в проучванията на общественото мнение.

В продължение на десетилетия гласоподавателите постепенно изоставяха водещи партии в цяла Европа, виждайки ги неспособни да овладеят нарастващите разходи за живот, сериозен финансов срив, пресичащите източните и южните граници на ЕС милиони бежанци, терористични атаки в големите столици и скокове на цените на енергията, свързани със стигналия до задънена улица въоръжен конфликт в Украйна. И все пак тези партии успяваха да отблъснат заплахата на всички избори. Още: Избори за Европейски парламент ще има между 6 и 9 юни 2024 г.

Ханс Кундани, автор на книгата Eurowhiteness, посветена на възможността за крайнодесен ЕС, каза: „Крайната десница може да спечели, ако центристката десница активизира цялата си реторика и политики, особено по въпросите за политика, идентичност, имиграция и ислям“.

Дори ако настоящите прогнози като тази на Хикс показват, че трите центристки фракции поддържат мнозинство от 30 места повече, това не означава, че крайната десница няма да увеличи влиянието си. Но до изборите остават още четири месеца.

Всички гледат към дясното

Крайнодесните фигури в Брюксел се облизват в очакване да увеличат властта и влиянието си по въпроси като законодателството за имиграцията и климата. В края на краищата говорим за формирането на плавни коалиции, които се създават в процеса на поименно гласуване в законодателния орган на ЕС.

Европейският парламент винаги е възпрепятствал представители на крайнодесни сили, когато са искали да заемат някакви влиятелни позиции в парламента, например председатели на комисии. Той им пречи да участват в преговори или да се присъединят към комисиите на висши евродепутати, които се занимават с вътрешните работи на органа и неговия годишен бюджет от два милиарда евро.

Ключовите играчи явно планират да разделят основните фракции, за да насочат центъра вдясно от социалистите и либералите. Лидерът на фракцията на ID и политик от Италианската лига Марко Зани каза, че подобни тактики работят през последните месеци.

„Това, което беше направено по отношение на имиграцията по някои от документите на Зелената сделка, е резултат от натиска, който оказваме върху десния център да промени позицията си и да направи този договор с левицата по-малко конкретен и по-малко формализиран," заяви Зани.

Лидерът на фракцията на ЕНП Манфред Вебер сподели пред Politico, че групата е начертала червена линия срещу това, което той нарича антиевропейска радикална десница. „Като лидер на партията дефинирах три принципа: всички наши партньори трябва да бъдат привърженици на Европа, Украйна и върховенството на закона“.

Но ЕНП беше атакувана месеци от социалисти, либерали и зелени за това, че се приближава към десницата. Недоволни от факта, че левите фракции са преговаряли помежду си години наред без тях, някои членове на ЕНП са готови да се поддадат на изкушението и да започнат да си сътрудничат с десните партии, дори без да сключват официални коалиционни споразумения с тях. Още: Европарламентът ще улесни чужди граждани да участват в избори

Вебер отхвърли всякаква възможност за сътрудничество с крайнодесни партии, като спомена по-специално полската евроскептична партия „Право и справедливост“ (PiS) в рамките на ECR, „Алтернатива за Германия“ (AfD) и Френския национален сбор.

Крайнодесните законодатели изглежда имат план да заобиколят дългогодишните ограничения, които са ги лишили от власт и влияние.

Крайнодесният германски евродепутат Максимилиан Кра оглавява листата на AfD, която обещава драстично да нарасне по размер в следващия парламент. „Искам да изляза от санитарния кордон и да използвам силата на този парламент конструктивно", каза той, имайки предвид ограничителната система, в която демократичните партии се съгласяват да не си сътрудничат с антидемократичните сили. „Не съм тук, за да разрушавам.”

Последици за крайната десница

Положителното за поддръжниците на ЕС е, че крайната десница изглежда неспособна да обедини усилията си. 

Лидерът на крайнодясното Национално обединение Марин льо Пен разкритикува германските си колеги за твърде радикалните планове за депортиране на милиони хора, които бяха разкрити от журналисти.

Грандиозният проект за сливане на ЕД, ЕКР и евродепутатите на Орбан, които бяха изключени от ЕНП през 2021 г., се провали по време на настоящия парламентарен мандат. Лидерът на ID Зани нарече това потенциална повратна точка.

Орбан, Мелони... Вилдерс? 

Не става въпрос само за места в Европейския парламент. Европейският съвет, съставен от правителствените ръководители на блока, определя политиката и управлява мощната Европейска комисия, която предлага нови закони. На масата на Европейския съвет вече са седнали крайнодесният премиер на Италия Джорджия Мелони, авторитарният лидер на Унгария Орбан и неговият словашки съюзник и популист Роберт Фицо. Герт Вилдерс води преговори за сформиране на коалиция в Нидерландия след изборната си победа миналата година.

Според европейски дипломат тенденцията „ще продължи и може да има широкообхватни последици, може би не толкова сериозни сега, но по-значими в дългосрочен план“.

„Този път няма да е лесно да отхвърлим постиженията на крайната десница. Усеща се, че предстои нов момент“, добави дипломатът.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари