Потенциалните наследници на Путин: Реално ли е Кадиров да го замести?

18150
Потенциалните наследници на Путин: Реално ли е Кадиров да го замести?
Снимка: Pixabay

На 30 април таблоидът The Sun публикува статия за здравето на Путин. Твърди се, че руският президент се бори с рак на стомаха и с болест на Паркинсон и скоро му предстои операция.

Според изданието, в случай на продължително възстановяване властта за известно време ще премине към Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Според Telegram канала Generall SVR, който за първи път повдига въпроси за здравето на Путин преди около 18 месеца, в момента Патрушев има най-голямо влияние върху Путин. 70-годишният Патрушев се смята за ключов архитект на военната стратегия в Украйна и за човека, убедил Путин, че Киев е превзет от неонацисти.

Според медията Патрушев е имал двучасов разговор с Путин предния ден, по време на който президентът на Руската федерация дал да се разбере, че смята секретаря на Съвета за сигурност за почти единственото истински доверено лице и приятел във властта.

Ако Владимир Путин бъде хоспитализиран, той ще предаде правомощията си за кратко на Парушев, но шансовете му да остане на власт завинаги са нулеви, казва руският публицист Андрей Пионтковски, цитиран от 24tv.ua. Той обаче също подчертава, че Путин вярва най-много на Патрушев. Според публициста, ако Путин все пак умре, в Русия има достатъчно желаещи да седнат на президентския стол. Въпросът е кой ще го заеме.

Интересно е, че според Конституцията на Руската федерация правата и задълженията на президента на Русия при невъзможност на държавния глава да изпълнява задълженията си се прехвърлят на ръководителя на Държавната дума. Но тук по някаква причина нещата са решени по различен начин, пише УНИАН.

Николай Патрушев

Кариера и скандали около Патрушев

Николай Патрушев е на 70 години. Той е директор на ФСБ (Федералната служба за сигурност) на Руската федерация през 1999-2008 г., секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация - от май 2008 г. Той е и бивш президент на Всеруската волейболна федерация.

След като завършва корабостроителния институт, Патрушев постъпва във висшите курсове на КГБ в Минск. Това поставя началото на кариерата му. След това работи в КГБ в Ленинград, после - в Карелия, следва служба във ФСБ в Москва. Парушев изминава пътя до директор на ФСБ на Русия. Той е известен с пропагандирането на идеята за създаване на ново „дворянство“ в Русия („неодворяни“).

Още през 2006 г. е сочен от политическите коментатори като един от възможните наследници на Путин на президентския пост.

В хода на продължително съдебно разследване на убийството на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко през 2006 г. висшият съд в Лондон през януари 2016 г. издава заключение за причастност на руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация - тогава шеф на ФСБ - Николай Патрушев. В началото на 2018 г. последният се появява в медиите като замесен в контрабанда на кокаин от руското посолство в Аржентина.

Украйна не прави положителни прогнози, ако Патрушев смени Путин. Според УНИАН той подкрепя агресивната имперска политика на Руската федерация и ще продължи традициите на Путин, а според други медии той е още "по-голям негодник" от сегашния руски държавен глава.

Други кандидати

През март 2022 г. таблоидът Ехргеѕѕ публикува трима вероятни кандидати за наследници на Путин - Михаил Мишустин, Сергей Собянин и Сергей Шойгу.

Михаил Мишустин е настоящият министър-председател на Русия, встъпил в длъжност малко преди пандемията от COVID-19 и малко след като Дмитрий Медведев (бивш президент на Русия, който по-късно става министър-председател) подава оставка.

Ако Путин по някакви причини се оттегли внезапно или стане недееспособен, Мишустин също теоретично може да заеме неговото място.

Мишустин е бивш директор на Федералната данъчна служба в Русия. Той се среща с Путин в хокейната лига на висшите служители и бизнесмени на Русия, което по-късно довежда до назначаването му.

Смята се, че Мишустин може да преодолее пропастта между руските служби за сигурност и бюрократите, тъй като данъчната служба се занимава както с документи, така и със спазването на изискванията. Но докато е начело на данъчната служба, Мишустин е широко критикуван от населението, както и от амбициозните членове на Кремъл.

Михаил Мишустин

Сергей Собянин е друг потенциален кандидат. 63-годишният кмет на Москва се смята за един от най-влиятелните хора в страната, политическата му кариера обхваща повече от три десетилетия. Собянин запазва репутацията си на ефективен кмет и ръководи мащабна програма за реконструкция, насочена към превръщането на Москва в модерен европейски град. Смята се, че той е популярен сред хората, освен това се ползва с благоразположението на Путин.

Сергей Собянин

Сергей Шойгу е вторият по популярност руски политик след Путин или поне доскоро беше такъв. 64-годишният министър на отбраната е признат за най-великия военачалник на страната след Втората световна война от генерал Георгий Жуков. Шойгу поема поста министър на отбраната през 2012 г., въпреки че няма предишен военен опит, и ръководи основния ремонт и модернизацията на руската армия. Той също изиграва важна роля в организирането на инвазията в Украйна, въпреки че е заснет да прави гримаса в отговор на заповедта на Путин да приведе руското ядрено оръжие в повишено бойно дежурство.

Възходът му на власт обаче може да бъде възпрепятстван от участието му в инвазията в Украйна, която претърпя провал в първата си фаза. В средата на март Шойгу мистериозно изчезна от полезрението и медийното пространство, което породи слухове за неговото отстраняване. По-късно Кремъл пусна видео, в което привлече специално вниманието ни върху появата на Шойгу на Съвета за сигурност, където точно в този момент нещо се случва с камерата на министъра на отбраната. Напоследък руските прокремълски медии все по-често въртят името на Шойгу, но, изглежда, никой не го е виждал на живо.

Сергей Шойгу

В средата на април в украинското издание „Обозревател“ излезе материал, че за наследник на Путин доста сериозно се обмисля и чеченският лидер Рамзан Кадиров. Една от основните причини е широкото търсене сред руснаците на повече пролята украинска кръв в така наречената специална операция, както в Кремъл наричат войната в Украйна. Ако Кадиров стане глава на Руската федерация, руският народ ще трябва да си спомни всички „предимства“ на диктаторския режим на Йосиф Сталин, казват в украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНБО).

Оттам отбелязват, че днес много украински и опозиционно настроени руски анализатори говорят за вероятността Кадиров да бъде назначен след Путин на поста президент на Руската федерация. Чеченският ръководител напоследък се е превърнал в доста влиятелна фигура в руските власти с агресивните си изказвания за Украйна.

Рамзан Кадиров

„Прегретите от пропаганда руснаци искат още повече кръв в „специална операция“, тъй като не са чули от властите обяснение защо войските им са се оттеглили от посока Киев. Потъването на флагманския крайцер „Москва“ също силно възмути руското общество. Говорителите на Кремъл убеждаваха, че крайцерът се е запалил сам, бил много стар и екипажът му бил евакуиран“, отбелязват в СНБО.

Провалите и пораженията на Русия в Украйна предизвикват възмущение и въпроси сред руснаците, създавайки съмнения относно настоящата политика на Кремъл. Но не в посока на престъпността на нападението срещу Украйна, а точно обратното. И Кадиров напълно удовлетворява исканията на руснаците с изявленията си, така че руското общество доста сериозно го смята за наследник на Путин.

„Русия вече е преминала през този тъжен опит, когато след управлението на Ленин, след всички вътрешни разпри на власт дойде не най-интелигентният тиранин, който също говореше руски с акцент – Йосиф Сталин“, намекват за мрачното бъдеще на руснаците в украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

Снимки: Getty Images

ВИЖТЕ ОЩЕ: Великобритания: На 9 май Путин може да обяви масова мобилизация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари