Търсете в горния ляв ъгъл: Какво не е наред с руския министър на отбраната Шойгу?

23798
Търсете в горния ляв ъгъл: Какво не е наред с руския министър на отбраната Шойгу?
Снимка: стопкадър / Погляд / YouTube

На 11 март, тоест от 16-ия ден на войната в Украйна, министърът на отбраната Сергей Шойгу спря да се появява публично. До този ден той звънял на колегите си в други страни, връчвал награди - тоест имало независими потвърждения, че всичко е наред с руския министър на отбраната. И тогава той изчезна.

Тринадесетдневното отсъствие на ключов военачалник като министъра на отбраната в разгара на най-сериозната война в съвременната руска история не можеше да остане незабелязано, така че журналистите имаха въпроси - къде е Шойгу?

Шойгу, както и главнокомандващият сухопътните войски Валерий Герасимов, престанали да отговарят и на позвъняванията на Пентагона. Както съобщава Washington Post, нееднократните опити на висшето ръководство на САЩ да говори с руските си колеги през последния месец били отхвърляни от Москва.

Вчера руските власти се опитаха да отговорят на медийния интерес: всичко е наред, шефът на Министерството на отбраната е на мястото си, просто е малко зает и не му е до приказки с медиите. За целта руските държавни медии показаха кратко видео от Съвета за сигурност, на което Шойгу докладва за хода на "военната операция" (в Русия думата "война" що се отнася до случващото се в Украйна е забранена). Видеоредакторът на руското издание "Медиазона" (едно от блокираните на територията на Русия) Александра Дубровская е изгледала кремълските клипове и е стигнала до заключението: най-вероятно Шойгу не е присъствал на тази среща.

От цялото заседание на вчерашния Съвет за сигурност в Русия, в ефира на "Россия 24" са излъчени точно тези кадри, които показват проблеми с камерата на Шойгу. Естеството на тази смущения може да се нарече странно: на пръв поглед изглежда, че Шойгу има някои проблеми с излъчването. Но когато се гледа кадър по кадър с висока разделителна способност, изглежда сякаш операторът бързо премества камерата към министъра.

Това може да има две обяснения. Теоретично видеото може да е заснето в самото начало на срещата, която е започнала внезапно, а Шойгу не е бил в кадър, след което операторът му се е опомнил. Това изглежда съмнително: камерата е включена и сякаш изведнъж се премества.

 

Втората, по-вероятна версия е, че такъв ефект просто е добавен в постпродукцията. Това е направено, за да се привлече вниманието на зрителите точно към този ъгъл, така че всички със сигурност да забележат, че Шойгу присъства на заседанието.

Присъствал ли е Шойгу? Всеки човек, който се занимава с монтаж и постпродукция, знае, че поставянето на нещо на телевизионния екран, особено ако самият кадър е статичен (в него няма движение), е елементарна задача.

Кадрите от предишните съвети за сигурност (от 3 и 11 март) показват, че Шойгу наистина присъства и на двете срещи и участва в дискусиите: чува се звук и се вижда близък план. В същото време фонът, на който е заснет Шойгу, и дрехите му са напълно идентични с фона, на който виждаме Шойгу на вчерашния Съвет за сигурност.

Като се има предвид, че видеото не е показвано на зрителите със звук, а Шойгу е скрит в ъгъла (към който вниманието ни е толкова упорито привлечено), с голяма степен на вероятност може да се предположи, че кадрите от Шойгу просто са взети от един от предишните Съвети за сигурност и вградени в настоящия.

Изобщо цялата обработка на видеото от въпросния Съвет за сигурност, заради която специално било прекъснато излъчването на "Россия 24", може да се нарече странна: видеото се състои от два кадъра и половина. Първият е общ план с телевизора. След това вторият - близък план на Путин. И след това третият - пак общият, на който отново е черен екран вместо Шойгу.

Първият кадър изобщо не пасва с втория: той има съвсем различна позиция на тялото на Путин, който гледа на другата страна. Ако видеото имаше звук, това нямаше да може да бъде скрито. Третият кадър всъщност е началото на първия кадър. Това става очевидно, ако го отрежете от края и го поставите в началото.

Защо от такова продължително заседание са взети само два кадъра? Явно от тази среща няма какво повече да се покаже. Или не бива.

Най-вероятно заседанието на Съвета за сигурност наистина се е състояло, но Шойгу не е присъствал на него. Той просто е монтиран в телевизора, използвайки кадри от един от предишните съвети за сигурност. И са добавени смущения – а за неразбралите РИА Новости прави и zoom (приближаване), за да е ясно на зрителя къде да гледа.

До подобни изводи за видеото с Шойгу е стигнало и изданието The Moscow Times.

ОЩЕ: Закани и санкции срещу Русия от САЩ и ЕС: Молбите на Зеленски за самолети и танкове засега остaват нечути (ВИДЕО)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа