X
 
 

Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното

5474 14
Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното
Снимка: iStock
Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те са щедри души, помагащи на по-бедните си източни съседи, които разчитат на субсидии от ЕС и добрата воля на т.нар. "нетни платци". Те също така обичат да обрисуват тези страни като неблагодарни получатели на помощ, като посочват евроскептичната реторика на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан и полския лидер Ярослав Качински.

Но по-голямата макроикономическа картина разказва друга история. Противно на популярната мъдрост, повечето пари в Европа текат от Изток на Запад, а не обратното.

България стана част от по-малките в ЕС, които искат икономическото изравняване да продължи

Да се запази нивото на финансиране на Кохезионната политика до размерите от Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 г. в реално ...

Когато страните от Източна Европа започнаха да се присъединяват към Европейския съюз, беше сключена сделка. Източните правителства се съгласиха да премахнат търговските бариери, така че западните компании да имат достъп до огромна група потребители нетърпеливи, за да се възползват максимално от своя нов капиталистически начин на живот. В замяна западните правителства обещаха да прехвърлят парите на ЕС на изток, за да може бившият съветски блок да изгради инфраструктурата, от която се нуждаеше отчаяно.

Инвестициите се изливаха на Изток. Бившите държавни лицензи се купуваха за оскъдни средства, а западният бизнес си отреди добър дял във всеки сектор на източната икономика. В резултат на това изискани потребителски стоки навлизат в източните домакинства. Големи чекове се пишеха в най-слабо развитите региони.

Това беше приветствано като успех. Работеше магията на "кохезионната политика" на ЕС: Изтокът започна да настига останалата част от клуба. Но най-големите "победители" в това развитие са западноевропейските страни, някои от които сега затягат кесиите си и настояват, че вече не могат "да плащат значително повече на ЕС, отколкото после получаваме".

В действителност парите, които западните страни изпращат в Източна Европа чрез бюджета на ЕС, бледнеят в сравнение с печалбите, които западните компании правят от инвестиции на Изток.

Между 2010 г. и 2016 г. Унгария, Полша, Чехия или Словакия получиха еквивалента на от 2% до 4% от своя БВП като еврофондове. Но притокът на капитал, излизащ от тези страни през същия период, беше между 4% и близо 8% от БВП.

Въпреки задаващия се Brexit, България ще получи повече пари за сближаване

Въпреки очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз от догодина,с което ЕС се лишава от нейната годишна вноска, България ...

Западноевропейските компании също печелят големи пари от обществени поръчки, финансирани от ЕС в Източна Европа. Първата високоскоростна влакова линия, пресичаща Балтика, е проектирана от испански, немски и френски фирми. Първата голяма поръчка за строителство на проекта беше възложена на белгийска компания.

Тази динамика виждам лично, когато съм вкъщи в Румъния, където местните супермаркети принадлежат на вериги, притежавани от Франция, като Carrefour или Auchan. Моят телефонен оператор е френски. Водата, която излиза от чешмата ми, се осигурява от френска компания. Аз също плащам сметката си за газ във френска мултинационална компания - чрез банка, собственост на Франция.

Притокът на богатство от Изток към Запад може да се види и в изтичането на мозъци на квалифицирани работници, които регионът е преживял - огромна цена, която не фигурира в екселските таблици за преговарящите за бюджета на ЕС.

Вземете например здравния сектор. Никакви европейски средства не компенсират 10-те процента румънски лекари, които всяка година напускат страната, за да лекуват пациенти на Запад, например. Страната вече е загубила половината от лекарите си между 2009 и 2015 г.

Малко след присъединяването на Полша над 60% от студентите по медицина пети и шести курс заявиха, че планират да работят в чужбина; в България тази цифра нарасна до 90%.

Има споразумение за бюджета на ЕС за 2020 година, но с условие, че и Великобритания участва

След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020-та година, предаде Б...

В преговорите за следващия седемгодишен бюджет европейските лидери биха могли да разгледат по-голямата картина. Разговорите не могат да се отнасят само за публичните пари и не бива да се превръщат в кавга между "нетни участници" и "нетни бенефициенти".

Идеята, че в бюджетната игра на ЕС има "губещи" и "победители", е икономически погрешна - всички сме нетни бенефициенти на единния пазар на ЕС. Освен това е политически опасно.

Brexit ни показа, че когато основните политици започнат да казват, че трябва да получат обратно "парите си", тогава популистите започват да твърдят, че страната трябва да "вземе обратно контрола".

ЕС е голяма сделка, която е от полза за всички ни, стига всички да си спомнят, че както играят своята роля, така и плащат за нея.

Кохезионната политика на ЕС не е благотворителност. Крайно време е западните политици да кажат на своите избиратели колко много техните страни се възползват от разширяването на блока на Изток.

Парите от ЕС за сближаване са 9 млрд евро – ще стигнат ли до хората?

На 11 октомври 2018 г. във Велико Търново се проведе информационна среща – дебат на тема "Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС...

Коментар в Politico на Клотилд Арман, румънски евродепутат и член на бюджетната комисия на Европарламента. Преводът е на БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Само дето са пропуснали да напишат колко са спечелили източните компании от достъпа си до западните пазари, а без тази информация пропада целия "анализ". За България Номер 2 много добре го е обяснил, българските олигарси хем крадат от народа, хем си държат парите в швейцарски банки, но по медии се пускат такива новини за да се нарочат западните фирми, я да проверим какви са заплатите и условията в виж още ›› чуждите компании и в българските и защо повече българи предпочитат да работят в чужди?
 • Октомври Н.Р.Б. 7 Октомври Н.Р.Б. преди 1 месец Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА F...F eu*nato F....F AND..... F....F 10111989 F...F
 • Долу режимът !!! 6 Долу режимът !!! преди 1 месец Профил на трол?
  а колониалната евромутренска банда ни убеждава в обратното ... ОСТАВКА И СЪД !!!
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  От 4 Сили движещи Света /1/ Силите на електромагнитното взаимодействие /2/ Силите на слабото ядрено взаимодействие /3/ Силите на силното ядрено взаимодействие //4/ Силите на гравитацията и /5/ Е/Информационното поле*/Бог/ хората са овладяли само /1/ и частично /2/ и на база 5% познание за Космоса са изградени модели ТАБУ и всичко се обучава в този дух. Е , това не е ли Абсурд ? Така е във всичко виж още ›› и заради това. ЗА ПАРИ за Една Планетарна шайка Ама Джедайският Орден ке Долети от Пространство/Времето.
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  BABYLON КЕ ПАДНЕ. Кулата отново ще бъде съборена независимо от цената. Пътят на Капитализма ще завърши във Вселенската канализация без значение дали на този път ще продължава да стой човечеството или ще се откачи. И как така сте толкова много будни към се случва точно това. Ами така е , зашото сте в Плен на Глобалните македонизми. А , пък те ви карат да се тикате в омагьосаният кръг.
 • Октомври 4.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абсолютно всичко е грешно на Световната парадигма във всичко. И тези дето са в Оксфорд и Харвард и ги мислите за някакви са най обикновени тъпанари. те са Глобалните блаже конески и лазо колишевски. Крият наличието на неовъобразимо по напреднали Космически цивилизации и контактите с тях. Крият , че сме поредната цивилизация . И медиите са им отровата с която Ви приспиват. А , го правят за ПАРИ.
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Колонията (България) плаща на Господарите (Белите европейци), защото се управлява от продажници, чужди мекерета ! Всяка година изтичат 27 милиарда - тонове злато, "Чуждестранните стратегически инвеститори) грабят : МОЛове, банки, ЕВН, американски централи, супермаркети, изтичане на бели екички, емиграция, гурбетчилък ...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Събуди се българино, събуди се робе, продажни управници затриват България !
  : 4 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Как да се събуди ? Тук един соросоид ми писа , че е много добре , че повечето Българи не били като мен. В потрес съм обаче не от отровените с либерално упадъчни п*мии , а от тези дето се мислят за будни. Будни сте ама по техният план за будност. Само 80% от хората да са будни като мен и Сиситемата ще е срината и в Глобален мащаб. F...F eu F...F AND**LL
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Статията преповтаря едно към едно руските опорки по въпроса, до болка познати ни от крясъците на атакистите. Смехотворна е идеята, че щом веригата Била е чуждестранна, това значи изтичане на пари "на Запад". Веригата върши полезна за страната ни работа и си плаща съвестно данъка (за разлика от руските фирми!). Какво прави с печалбата си е нейна работа. Българските олигарси нима тука си държат и ту виж още ›› ка си харчат печалбата?!??? На такива тъпи опорки само Октомврийчо може да се върже. Но това не чудно, защото в мозъка му са заседнали ръждясали сърпове и чукове. Те пречат на мисловния процес.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопе, ти пак се надриска !
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Е наистина откриха топлата вода. actualno com то и за вас се отнася. Само , че топлата вода е открита преди невъобразимо много години така , че защо вашият сайт не е в този дух ? Споко знам отговора. Абе вие сте ясни. Обаче този Петков пишейки верни неща с какво спокойствие го прави в дух на комформизъм. Е , това и не искам да разбера зашо е така.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И зашо бе Гражданино Петков от фейсбук така спокойно пишете тежи верни и ужасяващи за нас неща ? Ама вие не смеете да ги засегнете нещо пък какво остава и да се борите. И то си личи. Все едно тази държава не е и е ваша , на вашето поколение и едно F....F eu F...F AND K*LL F,.,.F eu F...F AND..**LL
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да отровата на Babylon ви порази и ви превърна в безчувствени същества, Гражданино Петков от фейсбук. Паразитната либерална Компрадорска система ви превърна в тези сенки дето сте. И нямате никакво намерение да се лекувате. Няма да се сърдите и едно F...F eu F...F AND K**L не сте в състояние да напишете
  : 1 !
Нагоре