Пренаселването на Земята се отлага

13187
Пренаселването на Земята се отлага
Снимка: iStock/Guliver

През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат възрастни хора, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

В средата на ХХ на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН по за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда, а ако има ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството като цяло живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведе политиката „едно семейство – едно дете”.

Започва подготовката за преброяване 2021 г. в България

От 20.07.20 г. до 15.09.20 г. Националният статистически институт (НСИ), съвместно с общинските преброителни комисии, ще осъществи един...

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни.

Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата. Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Според прогнози на американски експерти ръст на населението се очаква до 2064 г., след което заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Прогноза: Ето кога населението на Земята ще е най-много

Американски учени прогнозираха, че до 2064 г. човечеството ще достигне максималната си численост, се казва в проучване, публикувано в с...

Според учените към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат едва 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастно население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари