X
 
 

Приднестровският въпрос най-сетне има шанс да бъде разрешен

В резиденцията на президента на Република Молдова се срещнаха президентът на страната Игор Додон и лидера на Приднестровието Вадим Красноселски. Последният път, когато те проведоха разговор на четири очи, е било преди година, след което си направиха почивка по инициатива на приднестровското ръководство, което постави условието: да се срещат само когато наистина има какво да обсъдят. Този път имаше въпроси за обсъждане, отбелязва руският вестник „Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус", в коментар за бъдещето на приднестровския въпрос.

Основният от важните въпроси за обсъждане е финансовата блокада на приднестровските предприятия от молдовските банки, която намали обема на производството в непризнатата република и износа на продукти, купувани главно от държави от ЕС. Това създаде напрежение в отношенията на страните, които се договарят за пълно уреждане на приднестровския конфликт.

Приднестровието - една кървяща рана в Източна Европа

Приднестровието - тясна ивица земя между Република Молдова и Украйна - се намира само на 200 км от външната граница на ЕС. Животът там ...

Те се опитват да решат този проблем от 30 години, но всички опити се провалят. А блокадите - икономически, финансови, митнически и политически - не допринасят за увеличаване на взаимното доверие в страните. Въпреки това президентът на Република Молдова Игор Додон вярва, че въпросът за Приднестровието може да бъде решен, при това, бързо. За целта според него е необходимо приднестровците да участват в президентските избори през следващата година в Молдова. Додон най-вероятно ще се кандидатира за втори път и гласовете на жителите на Приднестровието, които симпатизират на Русия, ще бъдат добре дошли за него. Достатъчно е Додон да се появи отново в телевизията до Владимир Путин, например на 9 май, и приднестровците ще гарантират победата му. Освен ако, разбира се, те не откажат да участват в гласуването.

Вярно е, че Додон ще има сериозен противник на изборите - премиерът Мая Санду. Популярността ѝ в републиката нараства, както и подкрепата на Запада. Неотдавнашният ѝ отказ от участие в срещата на върха на държавните ръководители на страните от ОНД няма да добави за нея гласове от Приднестровието. Но все още има много време преди изборите и доста неща може да се променят. Например настроението на ръководството на Приднестровието.

Тираспол многократно подчертава, че те няма да обсъждат въпроса за обединението с Кишинев. По-рано Красноселски отхвърли предложението на Додон за провеждане на референдум на двата бряга на Днестър за възстановяването на една единната държава: „През 2006 г. в Приднестровието хората се изказаха за независимостта на Приднестровието с последващото му присъединяване към Русия“.

Додон вярва, че всичко може да се оправи. „Жителите на Приднестровието са граждани на Република Молдова и имаме общо бъдеще“, каза Игор Додон. "Приднестровието, което е разположено между Молдова и Украйна, настоява за независимост, което е нереалистично", каза Додон по-рано. Той подчерта: „Непризнатата Приднестровска република има само два варианта: или да се обедини с Молдова, или - с Украйна.“ Той обещава автономия с широки правомощия на непризнатата република: „Приднестровието ще запази всичко, което е сега, с изключение на няколко неща. Това е обща граница, единна банкова система, обща данъчна система и съдебна система. Всички останали - знамето, химнът, герб, бюджет, парламент, министър-председател - може да останат в Приднестровието".

ООН прие проекторезолюция за извеждане на руските военни от Приднестровието

Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миро...

Додон вероятно е обсъдил тези перспективи с Вадим Красноселски на последната среща. Но само Русия може да повлияе на позицията на Приднестровието. Молдовските политици и експерти са сигурни в това. Ако на Тираспол бъде препоръчано в Москва да се съгласи да участва в молдовските избори, приднестровците могат да отидат до избирателни секции. Общият вот ще означава обща държава. Въпросът е дали Кремъл иска това.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Като гледам, сащiсаните натОвци заформят план, чрез който Русия да бъде накарана да отбранява всичките си самопровъзгласили се "републики" едновременно, както и своите "анклави". Заформя се и се "подготвя" най-голямото учение на НАТО от десетилетия насам. За целта отсега се придвижват техника, оръжия, ракети, кораби. Всичко това са колелца на един общ рхъватски план. Да видим кой ще рони сълзи пръ виж още ›› в.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Марионетката на Кремъл със същите к.....ски номера каквито прилагат в окупирана източна Украйна. Абе изобщо навсякъде "процветания"....