Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?

4807
Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?
Снимка: Getty Images

Пореден скандал между Косово и Сърбия предизвикаха твърдения, че сина на сръбския президент Александър Вучич - Данило е замесен в събитията в село Банска, в сблъсъците между косовската полиция и въоръжена група сърби, в който бяха убити един полицай и трима сърби.

В публикация в профила си във Фейсбук министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля разкрива “нови факти за връзката на Сърбия със събитията в Банска“ и намеква, че Данило Вучич може да е свързан с атаките.

Свечля публикува по-рано снимки на документите за самоличност на мъж, за когото се твърди, че е участвал в нападението на 24 септември, с твърдения, че е човек, близък до Данило Вучич, син на президента на Сърбия: 

Още: Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

"Две седмици след терористичната атака в Банска продължаваме да разкриваме фактите, които доказват пряката връзка на Сърбия с организацията и осъществяването на тази атака.

На мястото на нападението полицейските части са открили личния документ и колата на Милорад Йевтич, което доказва, че той е бил в поделението, нападнало косовската полиция. Терористът Милорад Евтич е известен като един от най-близките съратници на Данило Вучич, син на сръбския президент Александър Вучич. От последните 5 посещения на сина на Вучич в Косово 4 пъти са били заедно в една кола. Милорад Йевтич също е идентифициран като един от нападателите на войници на КФОР на 29 май в Звечан.

Остава органите за сигурност и разследванията да открият, че освен Вучич и висшите сръбски държавни структури, синът му е участвал и в планирането и организацията на терористичната атака в Банска, Звечан", пише Свечля.

Още: Единодушно: Косовският парламент призова международната общност да разследва Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич реагира в Инстаграм на твърденията, че синът му е замесен в събитията в село Банска.

"Тази вечер Курти обвини моето семейство, моят първороден син Данило, че по някакъв начин е участвал в това, което той казва, че е терористична атака в Банска. Първата характеристика на страхливците, която всеки човек забелязва, е когато някой напада чужди семейства, деца, защото те винаги им изглеждат като най-лесната мишена. Данило, разбира се, няма нищо общо с това, освен че обича Сърбия и Косово като част от нея, съгласно Устава на ООН. Опита се, Курти, с дълги цеви и фланелката да му свалиш, но не успя. Ти обиди дъщеря ми по героичния и мъжествен начин, който само ти умееш. Терористът в Косово си само ти, защото ти убиваш и тероризираш сръбския народ, а за Данило не се притеснявай, той е смел младеж, никога и по нищо не прилича на теб", заяви Вучич в Инстаграм, цитиран от БТА.

Още: Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" остро осъди "атаките на институциите в Прищина срещу Данило Вучич".

"Не е за вярване колко много Албин Курти (премиерът на Косово), освен антисръбските си настроения, е обсебен от семейството на президента Александър Вучич, така че не пропуска месец, без да измисли някоя лъжа и да обвини или обиди дори децата на семейство Вучич. С намерението да свърже трагичните събития в Банска със сръбската държава, сега той отиде крачка по-далеч и измисли история със своя помощник Свечля, че чак синът на президента Данило Вучич е замесен в тези събития!?“, се казва в декларация на партията на косовските сърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com