Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели

17247
Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели
Снимка: Мартин Георгиев/От другата страна

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин вече провежда операции тип "пропаганда" с цел да предпостави условия за бъдеща руска намеса в Молдова. Това за пореден път предупреждава американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Примери за руска пропаганда с цел Молдова

СНИМКА: Getty Images

В дневния си анализ ISW обръща внимание на няколко събития в този ракурс. На първо място - отговор на въпрос от страна на руския външен министър Сергей Лавров в руската Дума. Лавров посочи, че САЩ и ЕС контролират правителството на Молдова - той говори в контекста на непризнатия от никого проруски анклав в Молдова, Приднестровие. Според Лавров, Запада е спрял преговорния процес 5+2 за Приднестровието. Процесът 5+2 включваше Русия, Украйна, Приднестровието, Молдова и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) като посредници и ЕС и САЩ като наблюдатели. Лавров заяви, че Русия ще "направи всичко", за да възобнови процеса 5+2.

Още: Руски дрон падна в Молдова: Откриха бойна глава с 50 кг експлозиви (ВИДЕО)

На 28 януари вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян заяви, че Молдова няма да се върне към процеса 5+2, докато руско-украинските отношения не се подобрят и войната на Русия в Украйна продължава. Сега Лавров твърди, че има около 200 000 руски граждани в Приднестровието и че Русия е "загрижена за тяхната съдба" и "няма да им позволи да станат жертва на друга западна авантюра". Освен това Лавров твърди, че Молдова е решила да не дава държавни субсидии за региони като Гагаузия, които се противопоставят на интеграцията на Молдова в ЕС.

Най-важното - руският външен министър направи сравнение между действията на Молдова по отношение на Гагаузия и как Запада не дал време на бившия украински президент Виктор Янукович да преразгледа споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС през 2013 година. Именно отказът на Янукович да го подпише доведе до Майдана - в интервюто за Тъкър Карлсън Путин разви това твърдение, че Янукович искал да "размисли", защото украинската икономика била много свързана с Русия и асоцииране с ЕС щяло да доведе до големи сътресения: Лъжите на Путин за Украйна получиха платформа от Тъкър Карлсън (ВИДЕО)

Сега Лавров твърди в речта си пред Думата, че Запада поставя подобни "ултиматуми" на Кишинев относно интеграцията в ЕС.

Исторически паралел

СНИМКА: Getty Images

Един от основните аргументи на Путин за нахлуването в Украйна е неспазването на Минските споразумения според него: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Кремъл също използва реториката, че защитава "своите сънародници в чужбина", за да оправдае факта, че руските войски са окупирали Приднестровието от 1992 г., както войната в Украйна сега. Путин също така обвини САЩ и конкретно ЦРУ в организирането на протестите, които избухнаха след оттеглянето на Янукович от Споразумението за асоцииране с ЕС през 2013 г. и вижда това като "преврат", който принудил Русия да нахлуе в Крим и да започне военни операции в Донбас през 2014 г. за защита на онези, "които се противопоставиха на преврата" и "руските сънародници в чужбина".

Според ISW, фактът, че Лавров подкрепи тези разкази – и добави допълнителни твърдения – предполага, че Кремъл дирижира по-сериозни усилия спрямо Молдова в информационното пространство. Молдовските власти наскоро обвиниха руските миротворци в Приднестровието, че провеждат учения и използват оръжия в молдовската зона за сигурност в нарушение на протоколите на Съвместната контролна комисия на ОССЕ (СКК).

Още: Поставеният от Русия лидер на Приднестровието призова за "повишена военна готовност"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com