X
 
 

RAND Corporation: България често отстъпва под натиска на Москва

2678 27
RAND Corporation: България често отстъпва под натиска на Москва
Снимка: Getty Images/Guliver
Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане. Румъния и България няма да могат самостоятелно да отразят удар от страна на Русия, а верността на Турция към Алианса в условията на бъдеща криза с Русия е под голям въпрос. НАТО и нейните партньори и единомишленици в този регион нямат нужда да съответстват на Русия във военно отношение. Разгръщането на предови системи на ПВО и бреговата отбрана в Румъния и България за противодействие на настъпателни ракетни заплахи от страна на Русия в Черно море ще стане един от начините за укрепване на сдържането. Продължаването на оказване на военна помощ на Украйна и Грузия в развитието на националния отбранителен потенциал, с който се занимават днес САЩ и редица други страни също ще способства за засилването на регионалното сдържане. Това е едно от заключенията аналитическият център RAND Corporation при правителството на САЩ в изследване, чиято цел е да опита да изработи Стратегия за сдържане на Русия в Черноморския регион, представено на конференция от 22 март 2019 година. Ето и други от основните изводи в изследването, които касаят страната ни.

Инструменти на мека сила за враждебно влияние

Партията на Слави Трифонов: Защо беше тази тайнственост?

Той не е алчен за власт. Алчен е за справедливост. Това научихме от речта на Слави Трифонов, произнесена при секретното учредяване на "...

Русия ще задейства широк набор от инструменти на мека сила за отслабването на трансатлантическото единство, в това число мейдийна пропаганда и влияние. В черноморския регион Русия се е научила да използва добре недостатъците на демократичното развитие и държавното управление в много от страните за това да повлияе върху политическите дебати за своите интереси. Русия се е развила в използването на финансовите връзки, собственост, формални и неформални политически контакти със средствата за масова информация, за да разпространяват кремълската пропаганда. Русия използва вноса като начин за поддържане на утвърдени клиенти в страните от региона, а така също изнася корупция, превръщайки я в политически инструмент, пише още в доклада. Тя служи за обогатяване на действащата в региона разузнавателна мрежа и способства за разширяването и проникването на политиката в икономиката.

Един от участниците разказва как Москва използва сензации вместо факти в информационните си войни. Тя рисува света в черно и бяло, изобразявайки Русия положително, а Запада отрицателно, използвайки сарказъм, неоснователни исторически паралели и обобщения. Тя често цитира руските ръководители и руските информационни агенции. Руските новини се отличават с тенденциозност, а авторските статии са изпълнени с откровена превзетост. Медиите от типа „Спутник“ разпространяват стереотипи и линията на Кремъл.

В някои страни, като България, въздействието на руската пропаганда е ограниченио, се казва в доклада, сравнявайки положението с Грузия, където 18% от населението получава новините от руски източници.

Все пак руската пропаганда в Югоизточна Европа има успех в социалните мрежи, където се излага общественото мнение, а не това на елита. Русия използва такива мрежи, като Facebook за разпространяването на националистически, антиевропейски послания, чиято цел е да попречи на евроинтеграцията, да използва страховете на хората, свързани с маргинализацията, либерализма, миграцията и исляма... Руските интернет тролове се възползват от проруските чувства на най-слабо образованите българи. В Украйна, Румъния и България руската пропаганда се опитва да въздейства върху консервативните настроения в определена част от обществото.

Крайбрежните черноморски държави имат съвпадащи и противоположни интереси, които искат да защитят от враждебната намеса на Русия. Един от участниците в конференция обръща внимание на това, че рядко има съвпадение на интереси дори като такива страни, като Румъния и България. Докато Румъния активно противодейства на руското влияние в региона, то България често отстъпва под натиска на Москва, се казва още в изследването. 

Червеният Китай се провали

Китайският експеримент, който разделя комунистическата социално-политическа система на политическа диктатура и пазарна икономика от дал...

Целите на Москва

В общите цели на Москва са отчетени условията, съществуващи във всяка страна от региона.

- Изолацията на Турция и България от политиката на ЕС и НАТО с помощта на икономически и енергийни стимули е ключов елемент от руската стратегия. Информацинните и медийни операции на влияние върху тези страни са насочени към формирането на положително отношение към Русия.

- Русия се стреми да засили напрежението и взаимната подозрителност в отношенията на Турция със САЩ и ЕС, за да разруши още повече ориентираността на Анкара на Запад. Зависимостта на Турция от руския газ ще се засили, благодарение на „Турски поток“, а така също и чрез строителството на АЕЦ Аккуйо, осъществена от руската държавна корпорация „Росатом“. Това ще стане още един източник на търкания с ЕС.

- Освен това Русия обещава, че предложеният проект за строителството на „Турски поток 2“ (бел.ред. Вероятно става въпрос за „Балкански поток“)ще направи България център за доставка на руски газ. В България обаче няма необходимите условия за това да стане център за доставка на руски газ, но може да стане транзитна страна.

Gazeta.ru: Българите бягат от страната си заради разрухата

"Преди повече от 10 години България влезе в Европейския съюз. Но, попадайки в тази страна, се чувствате все едно сте в някоя страна от ...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Догодина през Април-Май, ще се играе най-голямото от десетилетия военно учение на НАТО в нашият район. Ако не знаете, тогава се докарват радари и верижна техника, амери-кански, и накрая някои мобилни елементи ще останат в БГ. Това е истината. Сега казваме - няма ПРО на БГ територия. Но за през април и май ще има, заради ученията. Това казват руснаците и не лъжат.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Най сетне! Ще е прекрасно, ако България се сдобие със съвременни системи за ПРО! За съжаление - не вярвам да стане! Както виждате по-горе - ние въобще не се държим като надежден партньор!
  : 2 !
 • Октомври 14 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Определено има среди искащи и тикащи Р.България в конфликт с Русия. Както същите имат 100% Е монопол , което не е вярно имайки в предвид , че Тец Марица Изток е колонизиран от Сащ. Нещо което се случва тук. Бензина , дизела и газа имат внос. И вместо да се търсят само изгодите на България се получава точно Обратното.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  И за Южен поток ли отстъпи пред Москва ... или ?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Виж к'во ся! Южния поток затова е южен, за да идва от юг, а не от изток или североизток. Кат' не занайм к'во искаме - тъй! Хората ни го извадиха от североизток и ни го набутаха от юг, че и на два ката. Един руски от Турция и един американски от Александрополис (Гърция). Ха да ни е честито и друг път да мислим преди да говорим!
  : 1 !
 • таварищ Решетников дава малко подробности по темата 13.2 таварищ Решетников дава малко подробности по темата преди 4 месеца Профил на трол?
  Виждам,виждам,,,А ма като доди един сенатор от ЕН-ския щат на Кравария и като размаха каубойското си шапе ,много бързо ще кандисате на всекакви условия поставени от задОКЕАНСКИЯ гОООлем брат....
  : 7 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами нали точно за това говорим? Докато ние предварително не сме си "опекли работата", все ще се намери някой (изток или запад е без значение, т.е. който изпревари) да си постави условията и да се налага ние да си сменяме мнението. Докато не се научим да мислим преди да действаме, все ще се спъваме в същия камък.
  : 0 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Така е! България е под РУСКО РОБСТВО! 100% руски монопол над енергетика и горива, както и 6 руски партии в парламента ясно показват това! Докато не изгоним рубладжиите от управлението, България ще върви все надолу!
 • ciklop50 12.1 ciklop50 преди 4 месеца Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ ! Дядката Циклоп - доказан темерут, хейтър-помияр .
  : 4 !
 • Под американско влияние 12.2 Под американско влияние преди 4 месеца Профил на трол?
  След 1989 г. България често отстъпва най-често под натиска на Вашингтон а не на Москва. Като условие за приемане в НАТО под натиск от САЩ се унищожиха на скраб ракетите със среден радиус на действие, танковете, самолетите, корабите, подводниците и друга военна техника, преди да се достави нова, тъй като не отговаряла на американските и натовски стандарти. С американска помощ се спряха АЕЦ Белене, виж още ›› Южен поток.Американски съветници напътстваха как да се извърши разбойническата масова приватизация след 1997 г. която съсипа икономиката и ни върна с години назад без да сме влизали във война.
  : 3 !
 • майтап Уили 11 майтап Уили преди 4 месеца Профил на трол?
  Мъкааа...мъкааа...гООООлема мъка на аналитическият център RAND Corporation при правителството на САЩ...А бе тия кравари що си не гледат техните морета ,а ми се заврели зърлите в Черно море да си перат насраните памперси от изтърбушеното си корито Доналд Кук...!!??
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Руската мъка, та ничия! Измина година от касапницата при Дейр ер Зор. Старомодните ракетит на Янките срещу руски спецназцовци. Приблизителен резултат 465:0 за 15-тина американските инструктори. Останалите сражавали на светлата страна са били кюрдски бунтовници, един от които е бил одраскан по лицето. Ето, да припомним, пълната картина на първата сухопътна битка в историята на двете държави. htt виж още ›› p ://ru-mir.net/2018/02/11/chto-sluchilos-v-sirii-vsya-informatsiya-o-massovoy-gibeli-rossiyskih-voennyih-rasshifrovka-peregovorov/
  : 9 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Освен товаь,янките изпратиха в ЕП като БГ0евродепутати 4 ма руски граждани,1 френска и 1 австрийска
  : 1 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  “Аз видях как руснаците окупираха България през 1944 година” от ЧАРЛС ЛАНИУС - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/11476
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Най-много българска кръв са пролели руснаците и комунистите: 1. - Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http ://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност! - 2. - Руските бомбардировки на Варна, Балчик и Каварна http ://ivo.bg/2011/10/20/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0 виж още ›› -%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ - 3. – Кой нападаше България 1804,1807,1828,1854 г.,опожари Свищов,Русчук,Силистра,Варна и отвлече повече от 300000 българи в Сибирските пустини? - Цар "освободител"! - http ://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 4. - Българските възрожденци срещу Русия http ://publicistika.blogspot.com/
  : 5 !
 • ciklop50 10.2 ciklop50 преди 4 месеца Профил на трол?
  Пак е Плювачът Циклоп, той е Главанак - тъп, озлобен и гламав ! Дядката Циклоп - психара .
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.htm l
 • ciklop50 9.1 ciklop50 преди 4 месеца Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ ! Дядката Циклоп - доказан темерут, хейтър-помияр .
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  -Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее? -Е, как КОЙ?! КГБ с любезното участие на ДС!!!!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Хайде да ви вземат поне запас, че нещо сте позабравили. Да ме стрелят заради американците, които си стоят на другия континент - не мерси.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
  : 12 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Когато разбира, че руските империалистически интереси ни застрашават, Антим I попитал княз Дондуков през 1879 г. , на банкет по повод неговото изпращане в Търново "Вие ни освободихте от турците, чудя се, кой ще ни освободи от Вaс?". Това освобождение, за което говори Екзарх Антим I и до днес все още не се е осъществило.
Нагоре