Разследване: По следите на журналистите, изгубили живота си в Турция

4938
Разследване: По следите на журналистите, изгубили живота си в Турция
Снимка: iStock/Guliver

Турция повдигна обвинения на заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г. 

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Турция проведе свое разследване на убийството, след като не получи задоволително обяснение от Рияд.

Турция отправи сериозни обвинения към Саудитска Арабия заради убийството. Има обаче множество случаи на журналисти, турски и чуждестранни, които губят живота си при доста съмнително обстоятелства в Турция.

Андре Влтчек, роден в Русия американски журналист, беше намерен мъртъв в колата си в Истанбул през септември. Полицията третира обстоятелствата около смъртта му като „подозрителни“, пише Дейли Сабах.

Той е посещавал десетки военни зони и конфликти, включително в Ирак, Шри Ланка, Босна, Руанда и Сирия, но намира смъртта си именно в Турция.

Влтчек е автор на множество книги, включително „За западния тероризъм: от Хирошима до война с безпилотни летателни апарати“.

Руски журналисти изчезват безследно след арест в Турция

Служители на централната телевизия на Русия бяха задържани в Турция, а връзката с тях е прекъсната, съобщиха от пресслужбата на НТВ, ци...

При съмнителни обстоятелства губи живота си и американската журналистка от ливански произход, работеща за иранската телевизия Press Серина Шим.

Тя беше убита при автомобилна катастрофа на турско-сирийската граница, но дори на държавно ниво бяха изразени подозрения, че смъртта не е инцидент.

Шим беше разкрила пред Press TV, че „хората от разузнаването са посещавали хотела, в който тя е отседнала, за да събират информация и да я следят отблизо“, казва Али Ризк, който работи за иранската телевизия.

Фаталната катастрофа, при която автомобилът на Шим, се сблъска с „тежко превозно средство“, се случи ден след като тя заяви, че турското разузнавателно ведомство я е обвинило в шпионаж и я заплашило, че ще я арестува.

Турция проговори за задържането на руските журналисти

Журналистите от руския телевизионен канал НТВ са задържани в Истанбул поради липса на акредитация. Източник от турското външно министер...

По-рано тя съобщи, че бойците на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИЛ) преминават в Сирия от турската граница с камиони, носещи логото на Световната здравна организация и други неправителствени организации, което показва, че Турция подкрепя бойците и улеснява достъпът им до съсипаната от войната съседна държава.

Днес става ясно, че руски журналисти са задържани в Турция и от руското генерално консулство нямат връзка с тях. От турска страна обосноваха това с липсата на акредитации.

Турция е определена от„ Репортери без граници “като най-големия затвор за журналисти, посочи Шим преди смъртта си. Едно нещо е напълно сигурно - Турция не е най-сигурното място за критични разследващи журналисти. Могат да бъдат посочени и други примери, особено от вътрешен характер след неуспешния опит за преврат срещу лидера на страната Реджеп Ердоган, но оставям това за следващ материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...