Разузнавателни източници от САЩ: Имало е опит за атентат срещу Путин през март

8635
Разузнавателни източници от САЩ: Имало е опит за атентат срещу Путин през март
Снимка: Kremlin.ru

Здравословното състояние на руския президент Владимир Путин продължава да е обект на широки дискусии в администрацията на Джо Байдън. В четвъртия секретен американски доклад на всички разузнавателни служби на САЩ от края на месец май т.г. се твърди, че Путин изглежда се е появил повторно след преминат курс по лечение на напреднал стадий на рак през месец април. Информацията за това е на източници от три различни американски разузнавателни агенции, разказва американския седмичник Newsweek.

Според същия доклад става ясно още, че е имало опит за атентат срещу Путин през март. Само че допълнителни подробности от доклада не са споделени пред медията.

Високопоставените разузнавачи изразяват опасенията си, че все по-голямата параноя на Путин в опита му да задържи властта го прави доста непредсказуем по отношение на войната в Украйна.

"Хватката на Путин е силна, но вече не е абсолютна", казва един от висшите разузнавателни служители с пряк достъп до докладите. "Всички усещат, че краят е близо", казват още те.

Самите информатори са три длъжностни лица — един от офиса на директора на националното разузнаване на САЩ, един пенсиониран старши офицер на военно-въздушните сили на САЩ и един представител на Агенцията за разузнаване към министерството на отбраната. Всички те се обединяват около мнението, че изолацията на руския лидер е затруднила щатското разузнаване, особено по отношение на здравословното състояние на руския държавен глава:

"Това, което знаем е, че там има огромен айсберг, който обаче е и покрит с мъгла", казва източникът от националното разузнаване на САЩ. По думите му именно тази изолация на Путин увеличава нивата на спекулации.

Историята помни: Първата корупционна измама на Владимир Путин

През лятото на 1991 г., оглавявайки комисията по външни отношения на кметството в Санкт Петербург, Владимир Путин активно се захваща за...

"Трябва да се замисляме за влиянието на пожелателното мислене", предупреждава пенсионирания лидер на ВВС, припомняйки ролята на американското разузнаване по отношение на Осама бин Ладен и Саддам Хюсеин. За Бин Ладен години наред се прокламираше как бил в лошо здравословно състояние и на диализа, защото има много сериозни проблеми с бъбреците. За Хюсеин се обясняваше как е в такова психическо състояние, че опасността да използва "оръжия за масово унищожение" е огромна.

Образът на лидера

Практикуването на конна езда, играта на хокей и други публични изяви на Путин придават на образа му необходимата мъжественост и жизненост в продължение на години. Този публичен образ е внимателно граден от Москва и често се използва от Кремъл с пропагандна цел, изтъквайки контраста между руския лидер и американските му колеги.

На този фон обаче две седмици преди началото на войната се появи и прословутата дълга маса, която Путин използва в Кремъл, която сякаш символизира параноята и физическия му страх. На въпросната маса руският лидер покани френския президент Еманюел Макрон на 7 февруари, а за разузнавателна общност дългата маса и поведението на Путин с Макрон се превърнаха в базова линия, срещу която да се измери упадъкът на руския президент, отбелязва още Newsweek.

Малко след това пък дойде и срещата на Путин на 21 април с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, вече на малка маса.

Появата на 9 май бе следващата проява, където видимо руският президент имаше различно поведение.

Разследващ военните престъпления: Путин провежда етническа чистка в Украйна

Знаехме, че инвазията на Русия в Украйна ще бъде брутална още преди да започне, но това, което се случва в Украйна е толкова ужасно, че...

Три дни по-късно ръководителят на разузнаването на Украйна генерал Кирило Буданов заяви пред британския Sky News, че Путин е в "много лошо психологическо и физическо състояние и е много болен", добавяйки, че в Кремъл има планове за сваляне на руския лидер.

По това време беше потвърден слух, че хората от охраната на Кремъл са открили руски заговор за покушение на Путин. ЦРУ и чуждестранните разузнавателни служби засичаха последователни истории за разногласия на върха на министерствата на националната сигурност, както и желанието от страна на руските дипломати да дезертират на запад.

Краен срок на годност

Последната оценка на американската разузнавателна общност за президента Байдън и други висши лидери видя обрат при руския президент, спрямо предишния доклад, съставен около две седмици по-рано. Тогава Путин бе описван като силно болен. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли всички твърдения, че Путин е болен в интервю по френската телевизия миналия уикенд и обяви, че "нормален човек не може да заподозре някакви признаци на заболяване в този човек".

"Настояването на Лавров, че всичко е нормално, е силен знак за вярност към Путин, но също толкова силен знак за нуждата да се обследва всякакъв вид диагноза", казва служителят на националното разузнаване.

След публикуването на анализа на Newsweek, Съветът за национална сигурност е изпратил изявление на говорителя Адриен Уотсън:

100 дни война: Какво постигнаха Русия и Украйна?

Днес, 3 юни, отбелязваме ден номер 100 от войната в Украйна. Дори президентът на Беларус Александър Лукашенко вече заяви, че бойните де...

"Докладите, според които съществуват каквито и да било оценки на разузнавателните общности (за състоянието на Путин) и са представени на президента Байдън, не са верни".

"Дори и администрацията на Байдън да се съгласява с твърденията на разузнаването, че Путин умира, те не могат да сигнализират за бъдеще, в което подкрепят Русия без Путин", казва източникът на националното разузнаване. По думите му обаче има друг риск – независимо дали Путин е силен или слаб, дали е жив или мъртъв, Русия си остава ядрена сила. В някои отношения обаче именно това, че Путин е отслабен, би имало ефект върху неговите подчинени и съветници, които трудно биха се повлияли от евентуални бъдещи решения на Путин в посока използването на ядрени оръжия:

"Силният Путин би могъл да преодолява възраженията на министрите и командирите. Но болен Путин, такъв, който не може да контролира всичките си структури, просто няма такова влияние", заявява разузнавателният източник с презумпцията, че това значи по-малка опасност от ядрена война.

"Путин определено е болен ... дали скоро ще умре – това са просто спекулации", заключва още източникът на американското разузнаване.

ОЩЕ: Паркинсон, рак, деменция: Болен ли е Путин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари