Роднини на загинали в полет МН17 над Украйна искат 330 млн. долара от Путин

3917
Роднини на загинали в полет МН17 над Украйна искат 330 млн. долара от Путин
Снимка: Gettyimages

Роднини на загинали в полет МН17 над Украйна през 2014 година искат 330 млн. долара компенсация от руския президент Владимир Путин. Това стана ясно от интервю на Джери Скинър - адвокат на роднини на жертвите от атентата над Локърби. Адвокатът е подал в Европейския съд за правата на човека иск срещу Русия и лично срещу президента Владимир Путин за изплащане на обезщетение на близки на загиналите в сваления в Източна Украйна през 2014 година пътнически Boeing.

По думите на Скинър в новата история има много случаи, когато Русия е предприемала крайно агресивни действия спрямо страни от Източна Европа и вариант в проявата на подобна агресия е използването на събития, свързани с гибелта или заплахата за живота на голям брой хора, които се оказват насочени към постигането на политически цели. Адвокатът даде пример с анексирането на Крим и нахлуването на руски войски в Украйна.

Русия се опитала да открадне файлове от разследването на сваления Боинг над Донбас

Русия се опитала да открадне файлове от разследването на сваления Боинг над Донбас. Това съобщи министърът на отбраната на Холандия Анк...

В интервю за радио "Эхо Москвы" Скинер допълва, че зоната на поражения на зенитно-ракетния комплекс Бук не покрива района на военните действия, който тогава е бил разположен югоизточно от Донецк.

Адвокатът припомня действията на Путин в Чечня, където руските военни приложиха нечувана жестокост. 

"Специалистите знаят, че над района, където беше атакуван МН17, редовно минават много граждански самолети. Излиза, че ако провокирате събития с многобройни жертви и после насочите отговорността за това на Украйна, то ще създадете условия за използването на военна сила и решаването на политическия проблем. Кой? Превръщането на Украйна в Новорусия. Това е част от политическия курс на Владимир Путин. Известно е, че той планира да възсъздаде Съветската империя в Източна Европа. Логично е да постига целта си постепенно - първо в Крим, после на Балканите или в Източна Украйна. Ако гледаме така на нещата възниква въпросът - с каква цел трябва да се праща такава технически сложна машина като ЗРК "Бук" на определена позиция, ако от тази позиция комплексът има възможност да открива огън предимно по граждански самолети? Това не може да се обясни с военни съображения. Всички самолети СУ на украинските ВВС и транспортните самолети са свалени в района, разположен много далеч на запад от позицията на ЗРК", обясни юристът. 

Той допълни, че винаги е разглеждал катастрофата на МН17, като нещо повече, отколкото изгледа на пръв поглед. Адвокатът посочи, че до момента руската страна не е направила никакви опити да се свърже с него, но все още очаква реакция от Русия. 

Австралия: Очакваме признание от Русия за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Австралия обвини Русия в дезинформация за разследването на инцидента с малайзийския самолет, който беше свален над Източна Украйна през...

По думите му Путин е човекът, вземащ решения. 

"Смятам, че такава съвременна бойна система, като ЗРК "Бук" не е могла да бъде изпратена извън пределите на Русия без съгласуване от негова страна. По този начин искаме да му дадем да разбере, че считаме, че той не само е знаел за случващото се, но и е дал разрешението за това... Европейският съд по правата на човека се произнася не срещу отделни лица, а срещу държави-членки на Европейската конвенция по правата на човека, каквато е и Руската федерация. Ние няма да получим компенсация от Путин, но искаме той да знае, че го смятаме за отговорен за взетото решение. Русия трябва да се откаже от идеята да използва граждански самолети, като инструмент за политически натиск. Ние не искаме тези истории да се повтарят", категоричен бе Джери Скинър. 

"Започнахме с малък брой граждани на Малайзия и Австралия, сега се присъединиха още хора, роднини на загиналите и искът ни стана най-големият. В момента към иска са се присъединили 291 души. Искането е да бъдат присъдени по 10 млн. долара за загинал, но това е гъвкав показател", обясни още Скинър. 

Той допълни, че не е срещнал достатъчно разбиране от страна на ЦРУ, но това е политически въпрос, в който адвокатът обясни, че не иска да навлиза. По думите му Конгресът на САЩ не помага за, а възпрепятства установяването на справедливостта. 

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на MH17

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския "Боинг" под Донецк през 2014 година, съобщи BBC. На 24 м...

Превод със съкращения: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари