Русия има по-малко самолети, но същото влияние в Сирия

6855
Русия има по-малко самолети, но същото влияние в Сирия
Снимка: iStock/Guliver

Месец след изненадващата новина за частичното „изтегляне“ на руските сили от Сирия, небето над въздушната база „Хмеймим“ вече не е раздирано от непрекъснатите полети на бойни самолети, но Москва все още играе ключова роля в сраженията.

През март руският президент Владимир Путин изненада всички, като обяви изтеглянето на основната част от руските сили. Тогава държавният глава посочи, че руският контингент е изпълнил задачите си.

След „изтеглянето“ Русия продължи да оказва подкрепа на Дамаск и да помага в победите срещу джихадистите. Така, в края на март Палмира беше върната в ръцете на сирийските сили, а малко след това бе извоюван и град Ал Карятайн. Руската армия подчертава, че участието й в офанзивите е предимно въздушно, като нейната мишена са позициите на „Ислямска държава“ около градовете, както и конвоите с подкрепления, които се опитват да ги достигнат.

Ден за размисъл преди изборите в Сирия, опозицията ще ги бойкотира

Денят преди изборите за парламент в Сирия бе обявен ден за размисъл, като всякаква агитационна дейност е забранена, съобщи председателя...

Колкото до сухопътните войски, официалната позиция на Москва остава, че на фронтовата линия няма артилерия и пехота, въпреки че признава, че съветниците и спецчастите са изиграли важна роля в подготовката и изпълнението на операциите на сирийските сили. След победата в Палмира обаче руското участие в Сирия съвсем не изглежда приключило.

В сряда в Швейцария трябва да започне нов кръг от преговори, но примирието в размирната страна изглежда все по-крехко, особено около Алепо, където руснаците обвиняват джихадистите от „Фронта ан Нусра“, че са убедили опозиционни групи да се бият на тяхна страна срещу режима и така са мобилизирали хиляди бойци.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека „Ан Нусра“ е преминала в настъпление още в провинциите Хама и Латакия. При обвяването на руското „изтегляне“ руският президент Владимир Путин предупреди, че на Москва ще са нужди само няколко часа, за да върне силите си в случай на нужда. „Всичко, от което имаме нужда за операция, е тук“, в „Хмеймим“, предупреди и говорителят на руската армия.

AFP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари