КС отряза Мая Манолова, отказа да се занимава с ракиените казани

1406
КС отряза Мая Манолова, отказа да се занимава с ракиените казани
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова. Това става ясно от сайта на институцията.

Манолова атакува забраната за варене на ракия за лична консумация през първите шест месеца на годината, както и разделянето на казаните на под и над 500 литра. Акцизът за големите казани стана двойно по-голям.

Менда Стоянова предлага общините да контролират варенето на ракия

Общините да поемат контрола върху варенето на ракия предложи в Пловдив председателят на бюджетната комисия на Народното събрание Менда ...

Преди да пусне жалбата до КС омбудсманът изслуша исканията на редица "едри" производители на ракия за "лична консумация" и се ангажира да намери решение на техните проблеми.

Новите правила бяха въведени с промени в Закона за акцизите, съгласно които малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължиха собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември.

Според конституционните съдии обаче в случая не става дума за „малкия човек и напомнят на Манолова, че може да пуска жалби само за защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com