Руска медия, сочена за проводник на Путин: Хората излизат на улицата в цял свят да се борят за достойнство

2203
Руска медия, сочена за проводник на Путин: Хората излизат на улицата в цял свят да се борят за достойнство
Снимка: Getty Images/Guliver

Навлизайки във втората половина на 2020, имаме малка надежда, че бедствията ще приключат тази година. Възможно е да влизаме в един от най-съдбовни и изпълнени с катаклизми периоди в историята на човечеството, се казва в публикация на "Раша Тудей" (RT).

Припомняме, че на Запад медията е с репутация на източник на фалшиви новини и директно подчинена на желанията на Кремъл що се отнася до досега на обществото с информация. Френският президент Еманюел Макрон публично я определи за "проводник на влияние" преди 3 години.

За простите хора и властта

Записите, които излизат в общественото пространство един след друг подобно на летни чалга хитове, още повече навяват на мисълта за опро...

"Нараства осъзнаването, че тези трудни времена за човечеството могат да продължат най-малко десет години", заяви пред RT Артьом Лукин, доцент по международни отношения в Далекоизточния университет във Владивосток. Според него, усещането за несигурност расте с години и "вероятно започна с глобалната финансова криза през 2008-2009 година". "До 2020 година обаче имаше надежда светът да се върне на правилния път и да установи стабилност. COVID-19 отнесе тази надежда, унищожавайки световната икономика и нагнетявайки съществуващото напрежение между управляващия хегемон (САЩ) и новата суперсила (Китай)", заключва доцентът.

Мнозина се страхуват. В много страни, включително Русия, вирусът все още се разпространява, убивайки хора с плашещо съвпадение. Дори и да спечелим борбата срещу новия коронавирус, мегатрендовете в глобалната политика, които сочат още повече проблеми и вълнения, няма да изчезнат, те само ще се засилят, продължава доцентът. Опитвайки се да обобщи личните си страхове, Лукин отбелязва, че като политолог наблюдава поне четири мегатренда.

Разделени общества

Руският доцент си припомня разговор със своя руска колежка във Владивосток преди няколко години. Тя се оплакала, че се чувства като живееща в страна с няколко паралелни общества, а не едно и че членовете на тези общества говорят много различни езици и застават зад различни ценности. Разбира се, между народите винаги е имало разделение. Но като правило доминираше общност на ценности и вярвания, а съперничещите групи бяха повече или по-малко маргинализирани.

Днес социалният консенсус изглежда е по-скоро изключение, отколкото правило. По целия свят се съобщава за конфликти, които често разделят обществата на противоположни фракции. Основното разделение се създава между лагерите на социалния консерватизъм и нативизъм и привържениците на прогресивно-либералните ценности.

Как да стане с протестите – интелигентно или тъпанарски?

След над 20 дни протести, вече пролича – няма единна организация как да бъде най-добре изразено гражданското недоволство. Досега...

Масови въстания

На 25 май 2020 г. афроамериканецът Джордж Флойд беше убит в Минеаполис от бял полицай. Смъртта му предизвика масови протести, които бързо се разпространиха в САЩ. В руския източен град Хабаровск областният управител Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли по обвинение в заговор за убийство на бизнес съперници през 2004 и 2005 г. Фургал веднага бе прехвърлен в Москва и затворен. Арестът му предизвика две седмици масови протести в Хабаровск, малък провинциален град на границата с Китай. Десетки хиляди хора, които се присъединиха към протестите в подкрепа на Фургал, смятат, че истинската причина за ареста му е убедителната победа над кандидата на Кремъл на изборите през 2018 г. за губернатор и последващият му отказ да се предаде на диктатурата в Москва, обяснява Лукин.

Протестите в Хабаровск заради съдбата на популярния местен лидер дори не са близо до мащаба на расовите протести в САЩ. И за разлика от САЩ, протестите в Източна Русия досега бяха мирни. Те обаче имат нещо общо - хората в Съединените щати, Русия и други страни се противопоставят на големите рискове от COVID-19 и излизат на улицата в търсене на достойнство. Много хора протестират срещу това, което смятат за структурна несправедливост и арогантност на властите. В крайна сметка те протестират срещу отчуждението между управляващата класа и обикновения народ, между институциите на властта и управляваните. Протестът е част от глобална вълна от народни вълнения, която се разраства от десетилетие, започвайки от Арабската пролет и движението "Окупирай Уолстрийт". Победата на Тръмп през 2016 г., подобно на Брекзит, може да се разглежда като част от глобално въстание срещу настоящите елити.

Край на хегемонията и свят без кормило

Едновременно с вълненията във вътрешната политика в много страни, международната система също претърпява тектонични промени. "Пакс Американа" или "международният либерален ред" се разпада. Само преди няколко години изглеждаше, че падането на американската глобална хегемония би могло да бъде избегнато. Днес няма много хора извън американското правителство, които вярват, че "Пакс Американа" може да бъде спасен. Дори ако Джо Байдън замести неконтролируемия Тръмп в Белия дом, дните на американско надмощие са преброени, смята Лукин. Перифразирайки съветския революционен лидер Владимир Ленин, Лукин заявява пред РТ, че Вашингтон не може да владее и управлява по стария начин, защото по-голямата част от света вече не иска да живее по стария начин.

Най-голямата политическа лъжа за протестите*

Няма нищо по-естествено от това един масов протест да стане обект на всевъзможни упреци и нападки. Нещо повече дори: колкото по-силен и...

Кога ще приключи хегемонията в Съединените щати, кой след това ще наложи закон и ред? Все още няма отговор на този въпрос. Въпреки подозренията във Вашингтон, няма достоверни доказателства, че нарастващата суперсила Китай наистина иска да бъде световен полицай. Но едно е ясно. Вакуумът на управлението ще доведе до още по-голям хаос в глобалната политика.

Предупреждение за война

Лукин пише, че през есента на 2014 г. е намекнал за възможността за Трета световна война около 2030 година, която би възникнала поради конфликт между САЩ и Китай. Шест години по-късно Лукин е направил две корекции в този текст. Първо, войната между САЩ и Китай е не само възможна, но почти неизбежна. Второ, ситуацията, предшестваща конфликта между САЩ и Китай, няма да прилича на света от началото на XX век, преди Първата световна война, с бърз напредък, дал име на този период "първата ера на глобализацията". Вместо това, атмосферата през 2020-те ще бъде по-подобна на 30-те години на миналия век, когато световната икономика беше в рецесия, а авторитарните и нетоталитарните режими бяха във възход. Най-важният въпрос обаче е дали войната между Китай и САЩ ще бъде сравнително ограничена. Ако не, може ли да доведе до глобален пожар и да привлече други играчи като Русия, Индия, Япония и Европа?

В историята на човечеството никога не е имало липса на конфликти за ценности и власт, както в обществата, така и между тях, пише Лукин. Но настоящият момент е уникален поради възхода на няколко дълбоки и експлозивни социални противоречия наведнъж, със заплаха от пандемия и изменение на климата на заден план. Китай е може би най-големият остров на относителна стабилност в световната буря, което отново подхранва съмнения, че Пекин ще се опита да се превърне в скелет на глобалната мощ. С течение на времето настоящите противоречия и конфликти ще се движат по свой начин и ще бъдат разрешени. Ще бъде създаден нов баланс. Въпреки това, докато това не се случи, ще живеем в много интересни времена. "Възбудата, а не страхът и безпокойството, трябва да бъдат основното настроение на нашата ера", казва Артьом Лукин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари