Руски адмирал: Ако Турция затвори Проливите, Русия ще трябва да се изтегли от Сирия

32449
Руски адмирал: Ако Турция затвори Проливите, Русия ще трябва да се изтегли от Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Залозите в сегашното руско-турско противопоставяне в провинцията на Сирия Идлиб са твърде големи и никой не иска да отстъпва. Турция обаче има скрит "коз" – затваряне на жизнено важните за Русия черноморски проливи Босфора и Дарданелите, защото през тях минава цялата логистика за военната операция в Сирия. Поне към това подстрекават някои турски медии в отговор на дадените жертви в Идлиб.

Анкара потенциално притежава такова право въз основа на Конвенцията Монтрьо от 1936 г., която осигурява подобна възможност, ако страната се счита за заплашена от непосредствена военна опасност. Опасност няма, защото конфликтът се води на сирийска територия, но Ердоган често си служи с политическа демагогия. Той обаче е напълно в състояние да отдаде заповед за затваряне на Проливите за руски военни кораби, защото намесата на Москва в Сирия е спънка за неоосманистката политика на Турция. Наистина Русия ще може да се обърне към международен арбитражен съд, но той вероятно ще се проточи с години.

САЩ ще доставят муниции на Турция заради кризата в Идлиб

Съединените щати са готови да предоставят боеприпаси заедно с хуманитарна помощ на Турция в района на Идлиб в Сирия, заяви специалният ...

"Затварянето на черноморските проливи е много сериозен въпрос, това по същество е състояние на война между Турция и Русия", казва в интервю за agitpro.su бившият командващ на Черноморския флот (1998-2002) адмирал Владимир Комоедов. И добавя, че такива действия "ще парализират всички маршрутни съобщения между Русия и Сирия". Според него, "който контролира Проливите, той има гарантиран излаз на море".

Русия има две бази в Сирия – морска в Тартус и военновъздушна в Хмеймим, но там няма големи складове и запаси от въоръжения, боеприпаси и горива. Наличните количества са достатъчни едва за броени дни – бомби, ракети, снаряди, патрони... През март 2016 г. Владимир Путин обяви, че за първите 6 месеца от операцията в Сирия са изразходени 33 млрд. рубли или средно на ден 156 млн рубли (около 2,5 млн долара). При тези числа, става ясно защо "Сирийският експрес" не спира нито за ден.

Сега основният път за транзитна доставка на военно снаряжение е през Черно море и Проливите към пристанището Тартус, по който се движат не само военни товарни кораби, но и граждански. Доста по-удължен е маршрутът от Баренцово море (Мурманск), през Атлантическия океан и Гибралтар през Средиземно море. Въздушният коридор през Иран и Ирак има ограничен капацитет.

Затварянето на Проливите и на турското въздушно пространство ще създаде огромни политически проблеми за Москва и особено за правителството на Сирия. Русия ще може да води затихваща бойна дейност в Сирия не повече от месец, след което руският военен контингент ще трябва да се изтегли, очертава мрачният финал на крайния вариант адмирал Комоедов.

САЩ отпускат 108 млн. долара помощ на народа на Сирия

САЩ отпускат хуманитарна помощ на "народа на Сирия" в размер на 108 млн. долара. Това се казва в изявление на постоянния представител н...

Проливите в новата история винаги са съдържали потенциалната възможност да ограничават дейността на руския военен флот в Черно море. За първи път Лондонската конвенция от 1841 г. изхвърля всички военни флоти извън Черно море. Някога външният министър на СССР Андрей Громико направи агресивно заплашване, че Черноморският флот можел да реши проблема с Проливите с няколко ракетни залпа, но Истанбул вече нямало да го има, и Турция спря да създава препятствия. Сегашният негов наследник Сергей Лавров обаче се въздържа от подобни аргументи.

Сега през проливите Босфора и Дарданели в Средиземно море се движи отряд кораби от Черноморския флот в състав от две фрегати "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович" в ескорт от спомагателни съдове. На борда на фрегатите има ракети "Калибр-НБ". Според адмирал Комоедов, Турция ще пропусне тази ударна група в очакване на резултатите от срещата на Путин с Ердоган на 5 март.

Иначе снощи беше съобщено, че сирийската армия е свалила втори турски дрон в Идлиб. А какво твърди, че е свалила Турция, припомнете си в този материал!

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари