Руски анализ изброява причини защо на Борис Джонсън спешно му трябва война с Русия

20524
Руски анализ изброява причини защо на Борис Джонсън спешно му трябва война с Русия
Снимка: Getty Images

Делата на британския премиер Борис Джонсън вървят доста зле в последно време затова като че ли може да го спаси само една война, или по-точно въображаема война, пише в свой материал журналистът Александър Хабаров за РИА Новости. РИА е една от руските държавни медии, за които е известно, че прокарват политиката на руския президент Владимир Путин.

Джонсън е решил да посвети тази седмица на Русия, оставяйки за момента настрана задълженията си в Обединеното кралство, които от дълго време вече не му носят радост, пише още в материала. Борис Джонсън обяви, че ще проведе телефонен разговор с Владимир Путин, освен това е готов да удвои британския военен контингент в Естония и да разшири пакета от санкции срещу Русия.

Нов скандал заплашва британския премиер Борис Джонсън

Британският телевизионен канал ITV оповести два нови случая на предполагаеми нарушения от страна на министър-председателя на Обединенот...

Честта да обяви новите страховити мерки срещу Русия се падна на министъра на външните работи Елизабет Тръс, която сякаш все още не може да слезе от танка, на който позира неотдавна близо до руската граница, пише в материала на Хабаров. С артилерийска откровеност в ефира на Sky News тя обеща тежко наказание за "всяка компания, която представлява интерес за Кремъл". На въпрос на водещия дали британските власти ще отнемат лондонските къщи на богатите руснаци (любима тема в Англия от години), Тръс многозначително отговори: "Не е изключено. Засега няма да уточняваме на кого и как ще се отразят санкциите."

Когато обаче въпросите на водещия се насочиха към вътрешния дневен ред в Обединеното кралство и съдбата на Северна Ирландия, която бе щекотлива тема в отношенията с Европейския съюз, както и към ситуацията около премиера, Тръс изостави резкия тон и вече бе доста по-мъглява, оправдавайки се, че в момента мислите ѝ са изцяло заети с Русия и Украйна, анализира руският журналист.

Работата е там, че Борис Джонсън прави отчаяни опити да се спаси, пише нататък в статията на Хабаров. И се изброява: Скандалът с партитата в резиденцията му стигна твърде далеч - даже Скотланд Ярд се зае със случая. Главният комисар Кресида Дик обяви, че подчинените ѝ ще разпитат дори самия премиер, на което той с радост се съгласи, след като стана ясно, че подробностите от доклада няма да се разгласяват, докато тече разследването. Ясно е, че полицейското разследване ще се проточи с месеци, а Джонсън се нуждае от време повече от всякога.

И това време трябва спешно да бъде запълнено, в противен случай може да му коства много - гласоподавателите в Обединеното кралство вече се сблъскаха с рязко покачване на цените на газа и тока, а от април ги чака и увеличение на данъците. През май са насрочени местните избори, резултатите от които ще определят бъдещата съдба на премиера. Затова Джонсън просто няма друг вариант освен да се впусне в руско-украинската тема – и той вече обяви, че е готов да изпрати войски на континента и дори лично смята да посети Източна Европа, смята руският журналист.

Борис Джонсън: Руското нахлуване в Украйна може да стане нова Чечня

Русия рискува да създаде "нова Чечня", ако нахлуе в Украйна, заяви в днес британският министър-председател Борис Джонсън, предупреждава...

Впрочем Борис Джонсън е окуражаван от всички страни, продължава още анализът и цитира Джонатан Пауъл, бившият началник на кабинета на Тони Блеър, който заяви пред The Times: „Този път Путин трябва да разбере, че ако се осмели да докосне някой от съюзниците ни в НАТО или неутрална страна членка на Европейския съюз, ние ще воюваме и ще се подготвим отсега“. През последните седмици британските журналисти, които разпалваха страстите около Украйна, изглежда се изчерпаха откъм идеи, добавя в материала си Александър Хабаров, посочвайки като пример една и съща фотография, която The Times пуска регулярно – една киевска домакиня, държаща пистолет в ръце, на която, според него, само се сменя фамилното име.

Обяснимо е разпалването на антируска истерия навсякъде, където има сериозни изборни проблеми, пише още в статията. Джонсън и Байдън имат проблем с рейтингите, а Макрон също го чакат избори през април. Затова всеки от тях трябва да се погрижи за себе си. Освен това с общи усилия съюзниците от НАТО трябва да поразтърсят и германците, които са обхванати от съмнения в собствените си сили. Новото германско правителство отказа да доставя оръжия за Украйна, явно заради едни лоши спомени от XX век, но все пак се съгласи да изпрати каски.

Но всъщност съюзниците най-вече очакват от Германия да изостави "Северен поток 2", причинявайки сама на себе си неприятности, продължава Хабаров. Такъв призив отправят главно Великобритания и САЩ, надявайки се да решат собствените си проблеми, включително за сметка на германците.

Не се знае дали британският премиер ще успее да избегне проблемите, които го чакат вътре във Великобритания, като разпалва пожар около Русия. Идеята му обаче със сигурност не е нова. Същата техника беше използвана от предшественичката му Тереза Мей покрай темата със Скрипал и поредните санкции. Тогава аферата приключи доста глупаво и безславно с една виза, която не беше издадена на Роман Абрамович. За собственика на "Челси" това беше нещо като ухапване от комар, но на самата г-жа Мей в крайна сметка ѝ се наложи да напусне премиерската резиденция, завършва статията на Александър Хабаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари