Руски епидемиолог с прогноза колко ще трае пандемията

25645
Руски епидемиолог с прогноза колко ще трае пандемията
Снимка: iStock

Коронавирусната пандемия ще трае най-вероятно 6-7 месеца след откриването на първите болни, цитира "Известия" прогноза на руския епидемиолог Александър Бутенко от ресорния федерален изследователски център.

Пандемиите от други две подобни инфекции - БИРС и ТОРС преди няколко години приключиха близо 6-7 месеца след регистрирането на първите случаи. Така може да стане и с днешната, при все че вирусът на COVID-19 е доста по-заразен, казва специалистът.

Възможност за диктатура ли е новият коронавирус?

Някои лидери в Европа бяха обвинени, че използват здравната криза, породена от COVID-19, за да ограничат несъгласията на хората с тях и...

В друг материал "Известия" коментира очакваните последици от бедствието в световен мащаб. Според прогноза на МВФ глобалната икономика ще се свие тази година с 3 на сто. Ефектът ще е 30 пъти по-силен, отколкото по време на рецесията от 2009 година. Икономическата криза може би ще е най-тежката от 90 години насам - и това не е най-песимистичната оценка, посочва вестникът.

Глобалният спад е неизбежен, въпросът е само колко чудовищен удар предстои, предимно за най-слабо защитените държави. Логично е да предположим, че световните "грандове" ще се борят не на шега за влияние върху финансово отслабените страни, добавя "Известия".

Руски интернет гигант предлага безплатни тестове за коронавирус

Руският президент "Владимир Путин се срещна вчера с банкери и им заяви, че имат пари, за да оцелеят и самите те в кризата, и да я облекчат за всички останали", пише "Комерсант".

"Банките са натрупали ресурс, имат си", заявила на срещата ръководителката на руската централна банка Елвира Набиулина. Този ресурс обаче "не е безграничен, затова трябва да има съвместни с правителството мерки за съдействие - най-вече на заемателите (бизнеса и гражданите)", посочила тя.

Путин бие тревога - осигуряват ли се достатъчно бързо легла за болни от COVID-19 в руската провинция?

Руският президент Владимир Путин прикани висшите чиновници в страната по-бързо да се подготвят за увеличаване на случаите на заразени с...

Путин "призна, че има очевидни проблеми и трудности, когато хората не могат да получат кредитна ваканция, а предприемачите - преференциални кредити". Банкерите "било им отказват веднага, било протакат, било поставят явно неизпълними условия и това далеч не са единични случаи", цитират се негови думи в статията.

Руската икономика "днес се влияе най-малко от три шока: спада в цените на петрола, спада в търсенето и карантинните мерки на властите", сочи анализ на икономисти от института "Гайдар", цитиран в Независимая газета".

В зависимост от външните условия БВП на Русия може да намалее тази година със 7 до 12 на сто и бюджетният дефицит да надхвърли 11 процента от БВП, а реалните доходи на населението ще се свият с над 6 процента. Властите се канят да подкрепят хората и банките с ипотечни преференции, готвят и антикризисни мерки за едрия бизнес. На думи властите целят главно да минимизират негативното въздействие на пандемията и да намалят социално-икономическите загуби, посочва изданието.

В контекста на карантината спасителен за хората в градовете е средният и дребният бизнес, също и "самонаетите" - всичките многобройни куриери и разносвачи. А преференции ще получат както винаги онези, които имат собствено лоби в правителствените структури, предрича "Новая газета".

Кремъл нарече популистки и повърхностни предложенията на опозиционера Алексей Навални за подкрепа на гражданите и икономиката в условията на коронавируса. Според президентския прессекретар Дмитрий Песков инициативите на Навални не са съобразени с реалното положение в страната и в икономиката, информира "Московский комсомолец".

Развитието на коронавируса по света

Между 2 707 356 и 2 718 699 са потвърдените случаи на заболяване заради коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб според америка...

Навални предложи властите да изплатят директно по 20 000 рубли на всеки пълнолетен и по 10 000 - на всяко дете в Русия. Ако бъдат удължени рестрикциите, още по 10 000 на човек през май и през юни. Според опозиционера трябва също комуналните услуги да са безплатни по време на пандемията, да бъдат премахнати за една година данъците за малкия бизнес, за дребния и средния бизнес да се отпуснат безвъзвратни субсидии от два трилиона рубли, пояснява всекидневникът.

Световните лидери така и не успяха да разработят единна стратегия за борба с коронавируса. Те на собствен риск избират дати за спиране на ограниченията, ориентирайки се произволно - било по близките избори, било по натиска на лобистите, било по интуиция, пише "Труд".

Постпандемичният синдром може да се проточи с години, окончателно да погребе крехкия модел на евроинтеграцията и да събуди Европа "на нациите, суверенитетите, претенциите и конфликтите", предупреждава вестникът.

Още:  НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари