Руски вестник: САЩ и Турция остават приятели с разногласия

2501
Руски вестник: САЩ и Турция остават приятели с разногласия
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата между президентите на САЩ и Турция – Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган доведе само до яснота около вече известните отношения между двете страни, пише руският вестник "Комерсант".

Доскоро лидерите показваха, че поддържат добри отношения, а Тръмп дори нарече себе си "голям фен" на турския президент. Все пак всичко това не помогна да се разрешат проблемите, които стояха между Вашингтон и Анкара. Основният от тях е закупуването от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400.

Тръмп: Руските С-400 в Турция са предизвикателство в отношенията между Вашингтон и Анкара

На съвместна пресконференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че при...

Съдейки по изявленията на Доналд Тръмп, вчерашната среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е била "великолепна и продуктивна". "Ние сме приятели от много време, почти от първия ден", каза американският президент, докато разговаряше в Овалния кабинет с Ердоган и съпругата му Емине. "Нашите страни се разбират една с друга. Те (Ердоган и съпругата му) са много уважавани в своята страна и региона", добави още Тръмп.

Фактът, че срещата между двамата лидери изобщо се проведе действително е успех.

След като Камарата на представителите в парламента на САЩ призна, че арменският геноцид действително се е състоял в Османската империя, турският президент се замисли дали да не откаже да пътува до Вашингтон.

Писмото, което Доналд Тръмп е написал на Ердоган в навечерието на операцията "Извор на мира" в Северна Сирия, също играе роля. В него Тръмп призовава турския държавен глава да не бъде "глупак" и да не започва операцията си в Сирия. "Това писмо аз върнах на уважаемия президент", заяви Ердоган на съвместна пресконференция с Тръмп. По-рано медиите твърдяха, че той е изхвърлил писмото.

Президентът Ердоган също не пренебрегна темата за признаването на арменския геноцид. Той нарече приетата резолюция "срамна стъпка" и изрази надежда, че горната камара на Конгреса на САЩ - Сенатът, "няма да повтори грешката" на Камарата на представителите.

Тръмп и Ердоган с позитивен разговор, милиардерът критикува Конгреса, за да се хареса на турския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от турския си колега Реджеп Ердоган да се откаже от руските зенитни комплекси С-400, предаде БГН...

Двамата все пак бяха много по-притеснени от неотложни и настоящи, а не от исторически проблеми, които все още остават нерешени. Основният от тях е закупуването от Турция на руски зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400. Доставката им приключи на 1 ноември. Смятайки тази стъпка за нарушение на съюзническите задължения в НАТО, САЩ от своя страна отказаха да предоставят на Анкара изтребители F-35.

"Можем да преодолеем различията около С-400 и F-35", каза Ердоган на пресконференцията си с Тръмп, като в същото време той не изключи възможността Турция да купи и американския аналог на ракетите С-400, системите "Пейтриът". Това може да се случи обаче, само "ако бъде получена добра оферта", твърди той.

Доналд Тръмп от своя страна заяви, че ръководителите на дипломацията на двете страни вече са инструктирани да работят по решаването на проблема. "Ние се свързахме с нашите държавни секретари и министри на външните работи, както и с нашите национални сътрудници по сигурността, за да започнат те незабавно да работят по проблема с С-400", каза Тръмп.

Самият Доналд Тръмп, както изглежда, сега няма време да мисли за решение на проблема - той е зает с вътрешнополитически проблеми, а именно опита за импийчмънт. На пресконференция с турския си гост, той отново нарече този опит "лов на вещици" и "измама".

Туркологът и директор на "Центъра за изследване на Нова Турция" Юрий Мавашев призова пред "Комерсант" да не се вземат насериозно приятелските изявления на лидерите на двете страни.

Тръмп изглежда се готви да изкушава Ердоган със 100 млрд. долара, за да се откаже от C-400

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на турския си колега Тайип Ердоган търговска сделка на стойност 100 милиарда долара и "решение...

"Турско-американските отношения са на своето историческо дъно. Тръмп и Ердоган са се хвърлили в капана на популизма. Затова не бива да се очаква пробив от срещите. Непълното обсъждане на проблема с С-400 предполага, че никой не иска да прави отстъпки на никого. Страните се страхуват да не демонстрират слабост", твърди той.

Като по-важна от резултата от преговорите, експертът посочи друга точка. "За първи път в историята на отношенията между двете страни това посещение изглежда като разговор между американския президент и лидера на "Нова Турция", който накара всички да се съобразяват със своите мнения. Ролята на Анкара се увеличи в международен смисъл", каза още Мавашев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари