Руски вестник: САЩ понасят много загуби във войната със С-400

12025
Руски вестник: САЩ понасят много загуби във войната със С-400
Снимка: Russian Ministry of Defense

Нищо не илюстрира толкова добре неуспехите на политиката на сдържане на Русия като опита да окажат натиск чрез тръбопроводи и търговия с оръжие, особено С-400. Те прекъснаха строителството на "Южен поток" и получиха "Турски поток", опитаха да нарушат доставките на С-400 за Турция - подобриха връзките между Москва и Анкара. Сега те се опитват да използват темата С-400, за да окажат натиск върху Индия и да предизвикат смут между Русия и Иран. Резултатът ще бъде точно обратен на очакванията на САЩ, пише в свой материал руският вестник "Взгляд".

С-400 се превръща в най-силното геополитическо оръжие на Русия - не военно, а конкретно политическо средство за промяна на разпределението на силите в света. По-точно, дори индикатор за това как се променя ситуацията на световната шахматна дъска.

Самият факт на продажбата на нашата противовъздушна ракетна система във всяка страна води до неща, които са много по-сериозни от постъпленията в руския бюджет на милиарди долари и задълбочаване на военно-техническото сътрудничество с тази конкретна страна.

След като миналата година САЩ приеха Закона за противодействие на враговете на САЩ чрез санкции (CAATSA), в който Конгресът задължи правителството да се противопостави на износа на руски модерни оръжия, Щатите почти автоматично започнаха да заплашват страните, които се решиха на такива покупки.

Особено когато става дума за съюзници или такива, свързани със сериозни военни договори с Америка. И този натиск води до факта, че тези страни са принудени да се определят. В резултат на това САЩ получават публично отблъскване и огромни загуби на имидж. Всъщност, едно нещо е, когато отслабването на тяхното влияние се случи в мълчание, а съвсем друго, когато в отговор на ултиматум ви се отговори - "това не е ваша работа".

Това означава, че политиката на активно противопоставяне на продажбите на С-400 води до факта, че САЩ вредят на себе си, а не на Русия.

И сега почти по едно и също време има три новини за С-400, две от които потвърждават тази тенденция.

Първата се отнася до факта, че САЩ по същество признават безсмислието на заплахите срещу Турция, която това лято може да получи С-400. В разговор с Ердоган Тръмп се съгласи да сформира съвместна техническа група, която да проучи опасенията на САЩ относно съвместимостта на F-35 и C-400.

Тоест, Вашингтон направи първата стъпка към изоставянето на собствените си заплахи да лиши Анкара както от снабдяването с невидимия самолет, така и от участието в неговата производствена програма. В продължение на няколко години Щатите активно притискаха Турция да откаже да закупи C-400, заплашвайки я както със загубата на договори за F-35, така и различни други наказания, включително членството в НАТО (макар че турците са нужни повече на Алианса, отколкото той на тях).

Изнудването на Турция не доведе до нищо - Ердоган не възнамеряваше да се предаде. В резултат на това Тръмп ще трябва да даде заден ход (въпреки че той не е заплашвал лично, действайки предпазливо). Сега американците ще трябва да се съгласят, че турците обещават да поставят F-35 и C-400 в различни райони - така че самолетите да не са в зоната на покритие на ракетните системи. Всъщност - пълно поражение на САЩ.

Втората новина е свързана с друг договор за C-400, сега с Индия. Тук Щатите също се опитват да се намесват. И ако по-рано американските конгресмени предимно говореха по темата на споразумението, подписано от Путин и Моди , то в четвъртък се включи и Държавният департамент, макар и чрез устата на своя анонимен високопоставен представител, но повече от конкретно.

Както пише Times of India, говорител на Държавния департамент заяви пред репортери, че не е съгласен, че решението на Делхи да купи C-400 от Москва "няма значение".

Турция има три варианта в кризата с ракетите С-400

Турция има три различни варианта в кризата с доставката на зенитно-ракетни системи С-400, твърди турският професор Ахмет Касъм Хан. В ...

"Този представител не се съгласи с мнението, че закупуването на системата С-400 от Русия няма да има никакви последици, ако тази страна увеличи военните си покупки в САЩ.

"Не съм съгласен с това. С-400 е важен, защото има санкции съгласно закона "За борба с враговете на САЩ чрез санкции". Това е важно и защото такива доставки възпрепятстват бъдещото високотехнологично сътрудничество", заяви представителят на Държавния департамент.

Сделката за С-400 може да доведе до налагане на санкции от страна на САЩ в съответствие със закона "За борба с враговете на Съединените щати чрез санкции", който беше приет от Конгреса на САЩ за противодействие на оръжейни покупки от Русия.

Той заяви, че ако Индия реши да закупи системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия, това ще има сериозни последици за двустранните военни връзки.

"Можете да видите много сериозния разговор с нашия партньор на НАТО Турция. Същите проблеми ще възникнат, ако Индия реши да закупи системата С-400 ... Ние не смесваме системи, които използват най-модерните технологии. Закупуването на С-400 създава определени заплахи. Затова тече този разговор сега с Турция."

Колко сериозно може да поразят C-400 отношенията между Турция и САЩ?

Любителите на дипломатическата история осъзнават важността на датите - те отбелязват крайъгълни камъни, повратни точки, моменти на проб...

Отбелязвайки, че няма никакви изключения от закона CAATSA, служителят каза, че има разпоредба, която позволява изключение от президента.

"Всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално. Но ми се струва, че основният въпрос е посоката, в която се водят военните отношения на Индия. С кого ще сподели най-модерните технологии и системи за подкрепа? Защото някои решения изключват други решения ”, заяви говорителят на Държавния департамент.

"Тъй като преговаряме за снабдяването с бойни самолети и други модерни оръжейни системи, решението на Индия относно С-400 ще повлияе на тези дискусии."

Индия, чийто най-голям оръжеен партньор остава Русия през последните години, е сключила оръжейни договори със САЩ за 18 млрд. долара. Сега Щатите започват да я заплашват с отказ да доставят оръжие, което е полезно за него. Защото военно-техническото сътрудничество с Делхи е необходимо от Вашингтон, далеч не само по финансови причини. Основната цел е да се доближи до Индия като част от изградената от САЩ линия на сдържане на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Да се мисли, че Индия, която е била обвързана с Русия в продължение на шест десетилетия на най-близкото военно-техническо сътрудничество, ще отиде на демонстративно отхвърляне на вече подписано споразумение с Москва, означава да не се разбира нищо от геополитическото мислене на индийския политически елит. Защо тогава Щатите заплашват Индия, макар и анонимно? Няма рационален отговор на това, освен че от американският елит просто не могат да мълчат, дори когато им е изгодно.

Индия се готви да купи ракети С-400 от Русия

Индия е готова да подпише договор за закупуването на най-новите руски зенитни ракетни системи C-400 за 5,43 млрд. долара, съобщи вeстни...

Но третата новина беше обръщане на темата с факта, че Русия е отказала на Иран доставката на С-400. Това съобщава Bloomberg, цитирайки дори някои подробности за начина, по който се твърди, че е направено. В Москва "сензацията" беше опровергана, но успя да се разпръсне по целия свят, което, строго погледнато, беше целта на провокацията. Необходимо е да се забие клин между Техеран и Москва, като се разчита на факта, че преди 10 години Русия, след като тръгна да затопля отношенията си със САЩ и Израел, постъпи не много честно със своя партньор и замрази доставките на С-300, договорът за който вече беше подписан.

Но сега ситуацията е съвсем различна. И не само защото отношенията на Русия със САЩ са се променили. От 2015 г. Русия действа с Иран като "братя по оръжие" в Сирия, доставката на С-300 беше завършена през есента на 2016 г., политическите връзки на двете страни също станаха по-близки. Иран е на път да се присъедини към пълноправните членове на Шанхайската организация за сътрудничество. Сегашният опит на американците да развалят иранската сделка ще се провали, войната в Сирия ще приключи и ако Иран има нужда от С-400, той ще ги получи. Но сега няма искане или, съответно, отказ. Но има опит за въвеждане на смут в отношенията между двете страни. Особено впечатляващи са заглавията в стила "Договорът за доставка на С-400 е прекратен" - не става въпрос за договор.

В същото време най-тъжното за американците е, че когато бъде постигнато споразумение за доставката на С-400 в Иран, комплексите ще се намират не само в Турция и Сирия, но и в Саудитска Арабия, както и в Обединените арабски емирства. И двете страни вече са изразили интерес към закупуване на тези системи за противовъздушна отбрана. Освен това договорът със Саудитска Арабия е подписан през 2017 г., въпреки че конкретните дати все още не са договорени.

Тази година ще се проведе посещението на Путин в Саудитска Арабия. И е повече от вероятно, че в хода на него ще бъде обявено точно кога саудитците могат да получат С-400. Дали крал Салман и принц Мохамед също ще бъдат наказани за сътрудничество с Русия? Дори е любопитно да разгледаме този казус, като се има предвид, че саудитците, които оттогава са престанали да разглеждат Вашингтон като владетел на света след времето на Обама, обещават на Тръмп да си купят американски оръжия на стойност почти 100 млрд. долара.

Като се има предвид броят на страните, които се интересуват от доставката на С-400, сега руските производствени възможности са основният лимитиращ фактор. Уви, ограничен. Но те ще растат заедно с нарастващото влияние на Русия в света и падането на влиянието на САЩ, които сами по себе си допринасят за това, опитвайки се да застанат на пътя на руските "четиристотки".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари