Сагата с Brexit: Тереза Мей е упорита като муле, но часовникът тиктака

5732
Сагата с Brexit: Тереза Мей е упорита като муле, но часовникът тиктака
Снимка: Getty Images/Guliver

Време е Тереза ​​Май да спре да танцува и да се захване с работа по преговаряне за Brexit, предупреди Европа.

Нетърпеливите лидери на ЕС неохотно дадоха на британския премиер време да спечели тази седмица конференция на своята Консервативна партия. Но с оставащи само 14 дни, докато се стигне до ключовата среща на 17 октомври по британската сделка за развод, търпението се изчерпва, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

Мей: Brexit без договор ще бъде лош и за Великобритания, и за ЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще представлява "лош резултат" ка...

Във Великобритания конгресът на торите на Мей може да бъде най-добре запомнен с нейните танцови стъпки на подиума, но Брюксел все още е възмутен от това, че външният ѝ министър сравнява клуба на ЕС със съветския Гулаг.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се срещна с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел в четвъртък, беше напрегнат, докато напомняше на Мей, че часовникът не спира. "Аз бях лидер на партията в продължение на 15 години и знам какви са правилата на партийната политика, но сега, когато конференцията на торите приключи, трябва да се заемем с работа", заяви Туск.

Моментът на истината

Говорейки заедно с Варадкар, който откликна на необходимостта от по-интензивни преговори преди европейската среща на върха на 18 октомври, Туск разкритикува реториката на британските тори. "Неприемливите забележки, които повишават градуса, няма да постигнат нищо, освен да губят повече време. Това, което трябва да се направи, е максималният напредък на октомврийския Европейски съвет", посочи още Туск.

От кабинета му поканиха Мей да се обърне към останалите 27 лидери на ЕС на 17 октомври, в навечерието на срещата на върха, която преди това Доналд Туск описа като "момент на истината" за преговорите по Brexit.

Великобритания с предсрочни избори, ако Тереза Мей се провали в преговорите

Най-голямата опозиционна партия във Великобритания - Лейбъристката, ще поиска предсрочни парламентарни избори, ако премиерът консервато...

Ако Мей приеме поканата, тя ще има шанс да убеди колегите си, че е възможно да се постигне пробив и сделката Brexit може да бъде финализирана преди Великобритания да напусне Блока в края на март.

Някои дипломати в Брюксел предположиха, че лидерите могат да разговарят през нощта и да одобрят очертанията на споразумение, докато са все още в Брюксел за по-широките разговори от 18 октомври.

"Мей е упорита като муле", каза френски дипломатически източник, поставяйки под съмнение дали британският премиер може дори да събере парламентарно мнозинство, за да одобри някаква евентуална сделка. Европейски официални лица се надяваха конференцията на торите да даде на Мей достатъчно политическа засилка, за да ѝ даде простор да направи отстъпките, които счита за необходими за сделка.

На конференцията Мей нарече Brexit "момент на възможност", но бе принудена да призове привържениците да се изправят зад нея, докато се насочва към "най-трудната фаза" на преговорите.

Опасен застой

Юнкер с нови предупреждения към Лондон заради Brexit

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди за различни затруднения за хората, ако Великобритания напусне ЕС без сп...

Други европейски официални лица очакват, че всяка сделка ще трябва да изчака до извънредна среща през ноември. Така или иначе, двете страни ще трябва да разрешат проблема с ирландската граница след Brexit.

"Много ми се иска да видя споразумението, сключено през ноември, ако изобщо е възможно", каза Варадкар. "Мисля, че това е в интерес на Ирландия, ЕС и Обединеното кралство, така че нека се заемем с работа".

Брюксел настоява, че разводът с Лондон трябва да включва правно обвързващ "възстановителен механизъм" за забрана на възстановяване на "твърда граница" между британската провинция Северна Ирландия и Ирландия, член на ЕС. Мей предупреди, че никога няма да приеме сделка, която нарушава британския суверенитет и призовава за преходна форма на общ пазар на стоки между ЕС и цялото Обединено кралство.

Европейските лидери на свой ред предупреждават, че това ще подкопае целостта на собствения им единен пазар, оставяйки преговорите в опасна задънена улица. Ако до март няма сделка за развод и няма съгласуван план за договаряне на нови отношения след Brexit, откъсването на европейската и британската икономика може да бъде опустошително.

Британският банков гигант вече RBS предупреди, че британската икономика може да попадне в рецесия през следващата година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com