X
 
 

Саркози гледа към Москва

12974 24
photo of Саркози гледа към Москва
Снимка: Getty Images / Guliver

През последните месеци партията на Никола Саркози Съюз за народно движение /СНД/ е обхваната от невероятен пристъп на русофилство.

В началото на февруари европейските дипломати се договориха за условията за прекратяване на огъня в Украйна. Москва, Киев, Париж и Берлин водеха напрегнати преговори. В крайна сметка те постигнаха подписването на мирното споразумение в Минск на 12 февруари, пише френското издание Монд.

На 7 април по време на своето изказване пред националния съвет на партията Никола Саркози изрази своето мнение по този въпрос. Той каза "не" на "завръщането на Студената война" и представи собствен вариант за решаването на конфликта. Тази кратка реч не беше подготвена предварително. Както твърдят източници от СНД, тя е изненадала дори най-приближените на бившия френски президент.

Саркози подчерта, че рускоезичното население на Украйна трябва да бъде "защитено" от специални сили, макар че в действителност тези хора спокойно живеят на територията на цялата страна. Освен това, той направи паралел между анексирания със сила Крим /той нарече това "избор"/ и независимостта на Косово, която беше провъзгласена след много години подготовка. Бившият държавен глава премълча и за войната, която руската армия води в Източна Украйна: според него цялата отговорност за възникването на кризата лежи върху САЩ, които "искат да разделят Европа и Русия". Тази риторика силно напомня на кремълската. В залата се чуха аплодисменти.

Няколко месеца по-рано с ръкопляскане беше посрещнат и председателя на руския парламент Сергей Наришкин, на който му е забранено да влиза на територията на ЕС. В резиденцията на руския посланик във Франция му беше организирана беседа с 20 френски парламентаристи и бизнесмени.

Сред събралите се бяха основно представители на СНД, но не само те: центристите Ив Поцо ди Борго и Морис Лероа, Емерик Шопрад от Националния фронт и няколко леви. Там са били и ръководителите на големите компании. "Въведените против вашата страна санкции са несправедливи, унизителни, провокационни и контрапродуктивни", подчерта депутатът от СНД Тиери Мариани. Той организира срещата с подкрепата на асоциацията "Френско-руски диалог", в която председателства съвместно с Владимир Якунин /директор на РЖД, близък съратник на президента Владимир Путин и един от идеолозите на нравствения и религиозен подем на Русия/.

Макар за СНД да беше характерен атлантизма, през последните месеци в партията се наблюдава безпрецедентен подем на русофилството. При това конфликта на Москва с Европейския съюз само го усили. И този процес обхваща всички течения в партията.

Представените аргументи са много сходни. Западът прекалено дълго е унижавал Русия. САЩ сами са организирали революцията в Киев и се опитват да създадат разкол между Русия и Европа. Путин е прекалено важен съюзник в борбата с ислямския тероризъм, за да го захвърляме в името на второстепенни проблем. Изводът: трябва да протегнем ръка на Путин, да свалим въведените санкции. И да доставим "Мистралите".

Мнозина в СНД разглеждат съюза с Москва като средство за борба с "американския империализма" и подчинението на Брюксел. Те активно се възползват от препратки към голизма. "Путин е пример във външната политика, защото той мисли преди всичко за интересите на страната си. В този план той се придържа към същата логика, към която се придържаше и генерал Де Гол", заявява Тиери Мариани, ръководител на движението "Народни десни" /представлява най-дясното крило на СНД/. Евродепутатът от СНД Арно Данжан въпреки това не е съгласен с подобно възприемане на голизма: "Де Гол се обявяваше за независимост, а не за фалшиво необвързване. Той не се отказваше от Трансатлантическия алианс в критичните моменти. И осъди нахлуването в Чехословакия през 1968 г. ...".

Преминалият в либерализма голист Франсоа Фийон на свой ред подчертава приятелските отношения с Владимир Путин, които са се изградили във времената, когато те двамата са били премиери на своите страни. От 2012 г. той е провел цяла серия от срещи с руския лидер. Във всички интервюта той специално подчертава, че отговорността за случващото се в Украйна лежи не само върху Русия.

Личността на президента Путин и неговият харизматичен образ на мъжествен защитник на националните интереси по естествен начин привлича бонапартистките настроения на десните. "Това напълно се отнася към Саркози. Той смята себе си за единственият западен лидер, който може да се премери с Путин", смята източник от СНД.

Войната в Грузия през 2008 г. остави дълбока следа в душата на бившия президент, който е убеден, че е извършил истински поглед, постигайки с Москва мирен договор /той беше частично реализиран/. Саркози до ден-днешен изпитва признателност към президента на Русия за това, че той му е позволил да изиграе една от водещите роли на международната сцена. "В този момент Саркози имаше чувството, че все едно е укротил звяр", спомня си Жерар Лонге, министър на отбраната от 2011 до 2012 г.

В ръководството на СНД Ален Жупе и Бруно Ле Мар поддържат настоящата позиция на Елисейския дворец, която обединява санкциите и откритостта към диалог. Арно Данжан на своя ред се обявява за твърд курс по отношение към Москва, но, по неговото собствено признание, такива като него в партията са малцинство: "Случващото се повече говори за заблуждаването на френските десни, отколкото за отношенията Русия-Франция: зад подобно възхищение на Путин се скрива бягството от философските и идеологически основи или даже отричането на политическия либерализъм".

Поглеждайки към Москва, част от десните си спомнят за своите собствени страхове във връзка с предполагаемия нравствен упадък на Франция. Консервативното и традиционалистко течения с трепет следи завръщането на Велика Русия, което само се потвърждава от Владимир Путин, представяйки се за защитник на християнските ценности пред лицето на популисткия и упадъчен Запад. Въпросът за еднополовите бракове само наля масло в огъня. Така например, Филип дьо Валие говори, че в Русия има "повече свобода на словото, отколкото във Франция". Бившият глава на генералния съвет на Вандея се срещна с Путин през август 2014 г., за да обсъди проектите за строителството на атракционни паркове в Москва и Крим /с тях се занимаваше неговият син Никола/.

Освен това, източник от партията отбелязва "небивалата активност на Русия" и заявява, че "много често" се засича със "съветници на руското посолство в сградата на СНД": "У нас много говореха за срещата на 1 септември, но имаше и много други, както в Париж, така и в Москва. Само някой да каже нещо в подкрепа на Русия, него го канят в Москва". Тома Гомар от Френския институт за международни отношения потвърждава "директните и извънредно активни действия на руските ведомства". По думите му всичко това е част от обмислена стратегия: "Руснаците, по всичко личи, чакат разпадането на СНД и присъединяването на неговото дясно крило към Националния фронт. Те вече залагат на това обединение, тъй като смятат, че след това може да последва разпадане на еврозоната и дори на НАТО". С тази хипотеза е съгласен и Арно Данжан: "Страхувам се този въпрос да не доведе до по-тесни връзки с Националния фронт".

Но може ли руският въпрос да стане катализатор за разпадането? Не, отговаря депутатът от СНД и бивш държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, защото независимо от всичко международните въпроси си остават второстепенни. Въпреки това дори той е принуден да признае: "Ако не смятаме европейските въпроси като референдума от 2005 г., външната политика за пръв път поражда толкова силен вътрешен резонанс".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Полски политик: Евромайданът беше спецоперация на САЩ и Полша В интерес на Полша е да съществува независима Украйна, но да е слаба 12 Полски политик: Евромайданът беше спецоперация на САЩ и Полша В интерес на Полша е да съществува независима Украйна, но да е слаба преди 4 години Профил на трол?
  ВСИЧКИ ГЛЕДАТ към Русия защото има пари само тъпите българчета не го разбраха държат за сащ ,ама чистят тоалетните на Европа и викат ние сме в Европейци.
 • Свободна Европа 11 Свободна Европа преди 4 години Профил на трол?
  Да живее Великата Френска Революция! Задава се отново времето, когато непокорният френски народ пак ще е първи на барикадите и ще напълни отново Бастилията с омразния неолибералистски отпадък,а ние Всички ще ги следваме! Свобода за Народите на Европа! Не на омразната брюкселска Автократия! Вън на шувенистичните американски свини от Европа! Ура! Следва Марсилезата...
 • рейгън 10 рейгън преди 4 години Профил на трол?
  Да почетем паметта на загиналите в най-големият терористичен акт в Европа през 20 век в църквата Св. Неделя. Днес се навършват 90 години от зверството, организирано от Коминтерна, СССР и българските комунисти. Ето това е пример за дружбата и любовта ни с Русия. Проклети предатели.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Да ги почетем , но първо виж си Ника и второ защо Американската Корпорация трябва да печели от това ?
  : 2 !
 • Рейгън 10.2 Рейгън преди 4 години Профил на трол?
  Америка е верен съюзник и приятел на България още от турско, както на всички поробени народи. Затова никът ми е великият Рейгън, който заедно с великите Тачър и Кол, само за 6 години накара суетните Горбачов и Елцин да разчленят СССР. А съветските народи им помогнаха. И пак ще го сторят с Путин. И той ще разбие РФ.
  : 6 !
 • Анонимен 10.3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Менте Рейгън , ходи да си пиеш хапчетата. Ти в 10.2 изби Рибата. То така го завъртя , че даже и през 1989г щеше да звучи пресилено.
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Разбойникът Саркози трябва да гледа към затвора.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Интересно като е толкова прогнила Америка и като е толкова велика Русия защо? 1. Брутният продукт е 25% срещу 3%. 2. Защо средната продължителност на живота е 10-13 години по-голяма. 3. Защо населението е 320 срещу 140 мил., кат в Америка се увеличава, а в Русия ннамалява. 4. Защо първата произвежда пътн. Самолети, компютри, смартфони, софтуер, автомобили, кораби, а втората само помпа въглеводор виж още ›› оди и прави оръжия. 5. Защо всички мечтаят да емигрират в Америка и на Запад, а най-умните руснаци емигрират. И още много. Защото първата е страна на бъдещето и свободата, а втората е страна на мракобесието, омразата и потисничеството.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  За САЩ говорите нещо в минало време / Справка Мит Ромни
  : 6 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Между другото има и чисто вътрешни и рационални причини за Талибанското поведение на Лумпенщрасе /Бг/. Те без тази политическа класа , която фалира с Ктб , а изборите и го показаха. ще загуби позиции и няма да може толкова качествено да изпълнява поръчките на Американо/Турското посолство.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Пак октомвриецът? Луд умора няма. Подписвай се.
  : 2 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Някой бъркат Родината. Считат , че не може да си добър Българин/ка ако не обичаш САЩ. Те поставят САЩ всъщност и над Обожествяваният ес. ФАК САЩ , СЕЛЯНДУРИ НА КРЕК РОДЕНИ СЪС СМИТ ЕНД УЕСЪН.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Пак октомвриеца?
  : 2 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  №6, Едно време патриотизмът ни се обвързваше с любов към СССР. За Америка не съм го чувал това, само болен мозък може да го измисли.
  : 1 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Двете джуджета Саркози и Путин си приличат по мегаломанията. Вживяват се в ролята на Наполеон и Хитлер. Путин вече 15 години е на власт и корумпира купища политици на Запад на всички нива. Това е резултатът от алчността и доведоверчивостта на Европа и слабостта на амерканския президент, който няма никаква визия за света.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Не се заблуждавайте.За ттпи е нужно 1/1 Долар/Евро/ Това вече почти е постигнато. След сериозната дисекция на Руският износ да видим какво изнася САЩ / това Бледо копие на Рейгънова Америка и Комично такова на Рузвелтова Америка/ ? Изнася силиции / изкопаем метал/ , изнася филми// тъпизмите на Холивуд/ Изнася Царевица / гмо/ , войни / всякакви/ и вероятно има и още нещо , но не се сещам. Смях пъле виж още ›› н . Кухият Долар крепящ се на огромни манипулации и военна сила обаче ще се намери неусетно там дето му е мястото. В канафката
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Справка , така наречената предизборна кампания на Мит Ромни. Той казва / цитирам по памет/. До кога , когато пътувам из Америка ще гледам изоставени градове и промишлени комплекси скелети ? Ние трябва да възстановим онази Америка , която ни прави горди и силни. Така , че Лумпенщрасе , вашите глупости неизбежно ще бъдат по всички нива РАЗОБЛИЧЕНИ. Молете се да е от мен и от такива като мен
  : 3 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ей, октомврийски глупако. Пак се криеш гнидо. Знаеш ли, че на силиция се гради цялата микроелектроника. Силициевите чипове са във всеки електронен уред, вкл. Компютъра, на който тролиш и смартфона, по който заговорничиш срещу България. Друг път ще ти обясня за нобеловите лауреати, за ядрените и космически технологии. За Америка правенето на филми е между другото.
  : 4 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  С подобна колеблива политика Франция *покани* Хитлер в париж да вее свастика на Айфеловата кула. Сега червена петолъчка ли иска?
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Групировката Лумпенщрасе използва историческите антагонизми. за цели угодни на Американската Корпорация и в ущърб на България. Ето сами да помислите. Нито наследниците на Проф. Филов , нито на В. Червенков са щастливи от това жалко подобие на България в , което днес живеем. Лумпенщрасе навсякъде следи и дебне за комунисти , но НИКОГА НЕ ГИ ЗАБЕЛЯЗВА ПРИ СВОЙТЕ ВОЖДОВЕ И МОЛЛИ. ДОСТАТЪЧНО Е САМО Д виж още ›› А СПОМЕНЕМ ИВО ИНДЖЕВ. СИЛНО НАСЛЕДСТВЕН КОМУНИСТ , АГЕНТ НА ДС. КЪДЕ БЕ ЛУМПЕНЩРАСЕ ?
  : 4 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  №3.1, мазен октомврийски изказ?! Полуистини + цели лъжи.
  : 2 !
Нагоре