САЩ излизат от Сирия: Катастрофата "Ислямска държава" пак е на дневен ред

7664
САЩ излизат от Сирия: Катастрофата "Ислямска държава" пак е на дневен ред
Снимка: Getty Images

След бруталната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата военна кампания на Израелските сили за отбрана (IDF) в Ивицата Газа, напрежението и враждебните действия в Близкия изток достигнаха връх. На фона на дълбока регионална криза едва ли е изненадващо, че администрацията на Байдън преразглежда военните си приоритети в региона.

Има обаче сериозни опасения, че това може да доведе до пълно изтегляне на американските войски от Сирия. Въпреки че не е взето окончателно решение за напускането, четири източника от Министерството на отбраната на САЩ и Държавния департамент довериха, че Белият дом вече няма интерес за продължаване на мисия, която смята за ненужна. В момента има разгорещен дебат за това как и кога може да се случи изтеглянето на войските.

Освен катастрофалните последици за влиянието на САЩ и техните съюзници в неразрешената и нестабилна криза в Сирия, изтеглянето на войските би било и подарък за „Ислямска държава”. Въпреки че групировката е значително отслабена, тя е готова да се съживи в Сирия, ако получи необходимото пространство за това. Още: Проиранските групировки в Ирак и Сирия бягат от страх от САЩ, взрив в Дамаск уби иранци (ВИДЕО)

САЩ в Близкия изток

Безпрецедентната международна интервенция, започната през 2014 г. от САЩ, с подкрепата на повече от 80 партньорски държави, за да победи териториалната крепост на терористичната групировка, беше изненадващо успешна, като последният обект в Сирия беше освободен в началото на 2019 г.

В Ирак „Ислямска държава“ също почти изчезна, отслабвайки до степен, в която извършваше средно 9 атаки на месец през 2023 г., което е спад от близо 850 на месец през 2014 г.

В съседна Сирия обаче ситуацията е по-сложна. С едва 900 войници Съединените щати играят критична роля в сдържането и отслабването на бунтовниците на „Ислямска държава” на североизток, като работят с партньори в доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF). Още: Американски войници загинаха в Йордания за пръв път от старта на войната в Израел

Заплахата обаче е реална. Рано сутринта на 16 януари „Ислямска държава” изстреля ракети по затвор, управляван от SDF, където бяха държани около 5000 затворници (включително бойци от самата „Ислямска държава”), провокирайки масов опит за бягство. Нападението в крайна сметка беше осуетено.

Американското присъствие играе жизненоважна роля за стабилизирането на региона, където 10 000 воювали бойци на „Ислямска държава” са държани в най-малко 20 импровизирани затвора, а други 50 000 свързани с тях жени и деца са държани в затворнически лагери. Както Централното командване на САЩ многократно е предупреждавало, неутрализирането на резервната армия на „Ислямска държава” и нейното следващо поколение е от ключов интерес за националната сигурност на САЩ.

И ако в североизточната част на Сирия възраждането на „Ислямска държава“ можа да бъде овладяно от войските на САЩ и техните партньори от SDF, ситуацията от източната страна на Ефрат, където, поне на хартия, сирийският режим е отговарящ, е много по-тревожно.

В тези огромни и безлюдни пространства „Ислямска държава“ бавно, но методично се възстановява, възползвайки се от безразличието на режима и безсилието му да се справи с шепа бунтовници, които са се установили в пустинята.

През последните няколко години терористичната група също така възстанови оперативно присъствие в контролираната от режима провинция Дараа в Южна Сирия и значително разшири мащаба, обхвата и сложността на дейността си в централната пустиня, превземайки населени места и газова инфраструктура, както и оказване на значителен натиск върху стратегическия град Палмира. Още: САЩ официално започват процес по изтегляне на войниците си от Ирак

Влиянието в сянка на „Ислямска държава” също се завърна в Източна и Централна Сирия. Групировката поднови мащабното изнудване, налагайки данък на всички - от лекари и собственици на магазини до фермери и шофьори на камиони. Все по-често „Ислямска държава” предявява сметки на конкретни хора, след като е получила точна информация за паричните потоци и доходите на местния бизнес. В някои случаи дори се издават касови бележки с надпис „Ислямска държава“ и се сипят заплахи в мобилните телефони на предприемачите и техните близки. Преди това тази дейност беше до голяма степен ограничена до селските райони на Сирия, но отскоро се премести в градовете.

В редица селски райони „Ислямска държава” все повече се признава за сила в сянка. Тази дейност може да не прави заглавия, но е една от съставките на стабилен и дълбоко вкоренен терористичен ъндърграунд. Още: САЩ планират да се изтеглят от Сирия

През последните няколко години „Ислямска държава” умишлено прикрива и омаловажава мащаба на дейността си в Сирия, последователно отказвайки да поеме отговорност за атаките. Въпреки това, с избухването на войната на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа, „Ислямска държава” постепенно разкрива степента на своето възстановяване в Сирия. Тя процъфтява в условия на хаос и несигурност, а в днешния Близък изток има много от това.

Групировката пое отговорност за 35 атаки в 7 от 14-те провинции на Сирия през първите десет дни на 2024 г. По света през това време имаше около 100 атаки. Въпреки че „Ислямска държава” остава далеч от пика си през 2013-2014 г., групировката запазва значителни способности. Войната в Ивицата Газа и задълбочаващата се регионална криза наливат масло в огъня, създавайки нови възможности за терористите да се възползват от ситуацията за собствена изгода.

Нещо повече, терористичната кампания на „Ислямска държава” започва да изплаща дивиденти в Централна Сирия, където моралът на милициите и правителствените сили непрекъснато пада. В цялата Бадият аш Шам, или централната сирийска пустиня, „Ислямска държава” извършва продължителни атаки срещу силите за сигурност на режима по ключови магистрали, както и по обширната мрежа от нефтени и газови съоръжения в региона. Мащабът и сложността на тези атаки са нараснали значително през 2023 г., както и тяхната смъртоносност.

Според проекта за борба с екстремизма само през 2023 г. „Ислямска държава” е извършила най-малко 212 атаки в централната сирийска пустиня, убивайки поне 502 души. Заплахата нараства и атаките зачестяват. На този фон все повече се съобщава за дезертьорство от редиците на режима. Още: САЩ изоставиха важна военна база в Сирия, тръбят ирански източници

Макар че американските сили могат да направят малко, за да спрат дейността на „Ислямска държава” в контролираните от режима части на Сирия, те са спойката, която държи заедно единственото сериозно предизвикателство пред „Ислямска държава” в една трета от сирийската територия. Ако това лепило изчезне, възраждането на терористичната организация в Сирия е практически гарантирано и дестабилизиращото въздействие върху Ирак е неизбежно.

Факторът "Ирак"

В много отношения Ирак играе ключова роля, тъй като там е базирана водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”. Но на фона на безпрецедентни боеве между ирански поддръжници и американските сили в Ирак, ответни обстрели в Багдад и атаки с балистични ракети, произведени от Иран срещу американските войски, бързо нараства натискът в иракската политическа система, за да бъдат принудени американските войски да напуснат страната.

Тъй като премиерът Мохамед Шиа ал-Судани гласно настоява за изтеглянето на американските войски, остава известна надежда, че по-нататъшните операции срещу „Ислямска държава” ще бъдат подкрепени от присъствието на американски войски в Иракски Кюрдистан и съседна Сирия. Това обяснява защо иранските проксита толкова често атакуваха американските сили, разположени на международното летище в Ербил през последните седмици. Още: Най-малко 14 войници, убити от ИДИЛ в Сирия

Преместването на координацията на борбата срещу „Ислямска държава” от Багдад в Ербил обаче би довело до усложнения, изостряйки вътрешнокюрдското напрежение между регионалното правителство на Масуд Барзани и свързаната с Кюрдската работническа партия (ПКК) администрация на SDF в североизточна Сирия, което вероятно би провокирало неблагоприятна намеса от страна на Турция. Вдъхновен от чувството за победа в Ирак, Иран и неговите поддръжници несъмнено ще засилят атаките срещу американските войски в Сирия, като се стремят да ги изтеглят и оттам.

В резултат събитията от октомври доведоха до факта, че разполагането на американски войски в Североизточна Сирия е под заплаха - оттук и неотдавнашното обсъждане на въпроса за изтеглянето на американски войски от страната. Като се имат предвид катастрофалните последици от прекалено прибързаното изтегляне на войските от Афганистан през 2021 г. и предстоящите избори в САЩ, не е ясно защо администрацията на Байдън изобщо би обмислила изтегляне на войски от Сирия. Колкото и да е успешно, то ще доведе до хаос и бързо нарастване на терористичните заплахи. Но не може да се отрече отчетливото усещане, че този въпрос се обсъжда активно в политическите кръгове и много вероятно вече се счита за нещо като неизбежност, пише Foreign Policy.

Някои представители на правителството на САЩ дори предлагат сключване на споразумение за сътрудничество между SDF и сирийския режим за противодействие на „Ислямска държава” с ясна цел за по-нататъшно изтегляне на американските войски. Това би било не само феноменален подарък за „Ислямска държава”, но не е и възможно по принцип. Някои високопоставени членове от SDF може периодично да контактуват с режима на Асад, но те са далеч от съюзнически отношения. Режимът няма да позволи на SDF да оцелеят и Турция ще направи всичко възможно да унищожи онова, което е останало. Още: Атакуваха с дрон база на САЩ в Сирия

Откакто атакува Сирия за последен път през 2014 г., „Ислямска държава” драматично промени международната сигурност към по-лошо. Ако изтеглянето на американските войски ускори връщането към този хаос, ние ще се окажем като пасивни наблюдатели, неспособни да се върнем в регион, който ще поставим под прекия контрол на един режим-измамник и неговите руски и ирански съюзници.

Автор: Чарлз Листър

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари