САЩ си тръгват от Афганистан, без да са постигнали нищо трайно срещу талибаните

10568
САЩ си тръгват от Афганистан, без да са постигнали нищо трайно срещу талибаните
Снимка: Getty Images / Guliver

Два месеца след като САЩ и талибаните подписаха споразумение, което Вашингтон обяви като начин за прекратяване на войната в Афганистан, насилието излиза извън контрол и експерти твърдят, че крехкият мирен процес рискува да се срине.

Десетки афганистанци от силите за сигурност и бойци на талибаните умират почти всеки ден, а броят на цивилните жертви нараства в цялата страна, докато и двете страни в конфликта провеждат операции, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Според анализатори, бунтовниците са били подсилени от сделка, която им е дала много отстъпки в замяна на няколко ангажимента, подхранвайки скока на атаките през последните седмици. Моментът за това едва ли би могъл да бъде по-лош, доколкото Афганистан също се бори с коронавирусна епидемия.

Близо 1300 убити и ранени цивилни за три месеца в Афганистан

Над 500 цивилни граждани бяха убити, а други 760 бяха ранени поради продължаващите конфликти в Афганистан през първите три месеца на та...

"Мирният процес все още не е мъртъв, но той е на изкуствено дишане. Може само да се предполага колко време ще отнеме, преди да започне да се разпада безвъзвратно", каза Ашли Джексън, изследовател от Института за развитие в отвъдморските страни.

Афганистански държавен служител заяви, че средно талибаните всеки ден извършват по 55 атаки след подписването на сделката в Доха на 29 февруари, докато агенция на ООН съобщава, че афганистанските сили причиняват повече смъртни случаи сред децата от бунтовниците - главно при въздушни удари и обстрели.

Анализатори твърдят, че кръвопролитието е било предвидимо - или неизбежно - предвид формулировката на сделката и широките отстъпки, които САЩ предоставиха на своя враг.

Озаглавено "Споразумение за привнасяне на мир в Афганистан", споразумението обещава пълно изтегляне на американските и чуждестранните сили без талибаните да се ангажират с примирие или дори намаляване на насилието. Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно е казвал, че иска бързо американските войски да се завърнат вкъщи, а талибаните осъзнават, че докато не атакуват американски или чуждестранни войски, има малко последствия нападения срещу други.

Бунтовниците гледат на споразумението като на "сделка за приключване на окупацията. САЩ искат да излязат от Афганистан и те приеха всички искания на талибаните", заяви Бил Роджо, старши сътрудник в мозъчния тръст Фондация за отбрана на демокрациите.

Коронавирусът удря силно и по договора между САЩ и талибаните

Мирната сделка между САЩ и талибаните е изправена пред сериозно изпитание поради пандемията от новия коронавирус, тъй като затворниците...

Нишанк Мотвани, експерт по стратегията и сигурността, базиран в Кабул, заяви, че споразумението от Доха ускори и легитимира талибаните, които смятат, че са спечелили войната, така че почти нямат стимул за спиране на сраженията. "Талибаните по принцип вярват, че победата е тяхна", казва Мотвани.

Разписание за изтегляне

Сделката означава, че в замяна на неясни ангажименти за сигурност от страна на талибаните и неангажиращи обещания те няма да позволят на "Ал Кайда" и други джихадисти да заплашват САЩ или съюзниците им. Американските военни и всички чуждестранни сили ще напуснат Афганистан до юли 2021 г. – процес, който вече е в ход.

Майкъл Рубин от Американския институт за предприемачество заяви, че Тръмп е твърдо решен да се изтегли от Афганистан каквото и да става, така че талибаните са изправени пред малко последствия от продължителното насилие. "Това не е сделка за спечелване на мира. Това е просто сделка, която да даде на американците прикритие (да напуснат Афганистан). И ако това означава да хвърлите афганистанците под автобуса, така да бъде", каза Рубин.

Споразумението също така подробно описва няколко ангажимента на президента Ашраф Гани - включително много неравностойна размяна на затворници, въпреки че преговарящите от САЩ и талибаните систематично оставят правителството му настрана. Размяната на затворници би довела до това Гани да освободи 5000 талибани, включително много закалени бойци, които вероятно ще се върнат на бойното поле. В замяна талибаните ще освободят 1000 афганистански бойци от силите за сигурност.

Ракетна атака срещу най-известната база на НАТО в Афганистан

Пет ракети удариха авиобаза на НАТО в района на Баграм в провинция Парван в Афганистан, съобщи мисията на Алианса в Афганистан, предаде...

Размяната трябваше да бъде приключена до 10 март, което да проправи пътя за мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните.

Източник от талибаните каза, че бунтовниците нямат намерение да обуздаят насилието, докато затворниците не бъдат освободени, и повтори, че няма да има разговори, освен ако това не се случи. "Правителството на Гани се опитва да изпробва нервите ни, но искаме да им кажем, че не сме уморени, все още сме свежи и готови да се бием", заяви членът на талибаните пред AФП.

Бунтовниците също отхвърлиха като "нелогични" скорошни призиви за прекратяване на огъня от Кабул и Запада, като посочиха факта, че сделката не налага такова.

Фавзия Коофи, член на афганистанския екип, избран за евентуални преговори, каза, че още едно препятствие е политическата криза, в която легитимността на Гани се оспорва от съперника му Абдула Абдула, който също заяви, че е президент - след избори, помрачени от обвинения в измама. "Чакаме политическият спор да стигне до възможен консенсус и да приключи вътре в Афганистан, така че ... да имаме единна позиция по време на разговорите", обясни Коофи.

Администрацията на Гани поне проведе някои дискусии с талибаните по въпроса за затворниците и това даде основание за надежда, заяви анализаторът на Международната кризисна група Андрю Уоткинс: "Най-важното за успеха на мирните преговори е и двете страни да продължат да говорят постоянно, дори и боевете да продължават".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...