Сделката между Путин и Ким Чен Ун за Украйна - как КНДР ще помага на Русия

49549
Сделката между Путин и Ким Чен Ун за Украйна - как КНДР ще помага на Русия
Снимка: Getty Images

Северна Корея ще получи значителни ползи за подкрепата на руската инвазията в Украйна, пише японското издание JB Press. Става дума за предоставянето от Москва на технологии, енергийни ресурси и валута, от които Пхенян отчаяно се нуждае, смята авторът на статията.*

В допълнение към получаването на руска технология и енергийна подкрепа, Северна Корея е особено заинтересована нейната работна сила да допринесе за възстановяването на Донбас.

Английската дума "deal" първоначално означавала раздаване на карти в игра на карти. Постепенно този термин навлиза в търговския оборот и започва да обозначава преговори, както и постигане на споразумение между участващите страни. Но в Южна Корея тази дума често предполага наличието в споразуменията на страните на някакъв скрит смисъл или "недостатък".

Военни игри: САЩ и Китай във война за Тайван - какво ще стане? (ВИДЕО)

Неофициалната игра "ами ако" се играе на петия етаж на офис сграда близо до Белия дом. Тази симулация включва военен отговор на САЩ на ...

Наскоро Северна Корея официално призна Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). В резултат Киев скъса дипломатическите отношения с Пхенян.

В същото време руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора спомена възможността за използване на севернокорейски строители за възстановяване на ДНР и ЛНР. Затова светът се заинтересува от евентуалното участие на Пхенян в конфликта в Украйна.

Защо КНДР прекъсна отношенията с Украйна и призна ДНР и ЛНР за независими държави, без да се страхува от прекратяване на отношенията с Киев? Защо руският посланик в Пхенян спомена възможността за използване на строители от Северна Корея за възстановяване на ДНР и ЛНР?

Според човек, запознат със ситуацията в посолството на Северна Корея в Русия, разработването на пълномащабната сделка между Пхенян и Москва е започнала в средата на март. "В началото на военните действия в Украйна Русия нямаше интерес към Северна Корея", каза източникът.

Първоначално Пхенян също не се интересувал много от Москва, защото разчитал на бързо приключване на "спецоперацията". Но конфликтът в Украйна продължи по-дълго от очакваното и сега Русия изглежда няма да се оплаче да си сътрудничи със Северна Корея.

Тероризъм в Донецк - кой изстреля прочути съветски мини в жилищен квартал? (ВИДЕО)

Според местни медии и социални мрежи, през нощта на 27 юли хиляди съветски мини PFM-1 са ударили контролирания от Русия град Донецк. В ...

Много любопитно е, че това решение за сътрудничество с КНДР в Украйна, според различни информации, е взето от Москва по време на извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН, проведена на 3 март, която осъди руската инвазия. На тази извънредна специална сесия на ООН 141 от 193 държави-членки на ООН гласуваха за осъждането на Москва, 5 бяха против (Русия, Беларус, Сирия, Еритрея и Северна Корея) и 35 се въздържаха. Северна Корея първоначално възнамеряваше да се въздържи от гласуването, тъй като и Китай се въздържа. Представителят на Северна Корея в ООН, посланик Ким Сон, по инструкции от Пхенян, щеше да се въздържи при гласуването, за да се възползва, подобно на Китай, от "високата дипломация между Русия и Украйна". Но няколко часа преди гласуването севернокорейското ръководство промени позицията си и реши да гласува против резолюцията, след като Москва все пак настоя за това.

Заради това Русия започна сериозно да обмисля "сделка" със Северна Корея. Около средата на март Пхенян и Москва вече са постигнали принципно споразумение помежду си, казват източници на японското издание.

Защо севернокорейските строители бяха споменати във връзка с възстановяването на Донбас: Северна Корея е предложила на Русия 100 000 "доброволци" срещу Украйна. Същността на практика се свежда до факта, че Северна Корея публично признава, че подкрепя руската "специална операция" в Украйна. Това се отнася за всичко - от подкрепата за смяна на режима в Украйна до официалното признаване на проруските Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

В съответствие с тази сделка Северна Корея публично декларира държавна подкрепа за Русия на различни места и форуми. Като апотеоз на 13 юли Пхенян официално призна ДНР и ЛНР за независими държави, а по-късно обяви курс към развитие на отношенията с тях.

Освен това, ако Русия поиска от Северна Корея да мобилизира военен персонал и да предостави оръжия за бойните действия в Украйна, Пхенян твърдо обещава да предприеме подходящи мерки. Всъщност двустранната сделка предвижда, че ако Русия поиска от Северна Корея военно участие в своята "специална операция" в Украйна и предоставяне на необходимите оръжия, тогава севернокорейската страна незабавно ще изпълни това искане. Така че сега всичко зависи от Москва.

Украйна още не може да атакува масирано в Херсон - Forbes анализира защо

На украинската армия изглежда ѝ липсват достатъчно на брой танкови бригади. Ето защо дългоочакваното контранастъпление на Въоръжените с...

Какво ще получи Северна Корея от Русия в замяна? Тук можем да идентифицираме три основни области за Пхенян.

Първо, трансфер на технологии за миниатюризация на ядрени бойни глави, които Русия притежава, и технологии за атомни подводници, оборудвани с ядрени бойни глави с малка и средна мощност.

Второ, помощ в енергетиката.

Трето, в случай на участие в конфликта в Украйна севернокорейските военни ще получат реален боен опит, а освен това Пхенян може да разчита на значителна материална компенсация за работата на своята непретенциозна и трудолюбива работна сила.

На 18 юли руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора беше интервюиран от руския всекидневник "Известия", като разкри някои подробности от сделката. "Квалифицираните севернокорейски строители, способни да работят в трудни условия, ще станат наша важна опора в процеса на възстановяване на разрушените обществени и индустриални съоръжения (в Донбас). Тук имаме широки възможности за сътрудничество със севернокорейската страна", каза той. Колко ще строят въпросните строители е съвсем отделен въпрос, още повече, че тази седмица лидерът на ЛНР Леонид Пасечник заговори, че 20 000-ния град Попасна вероятно няма да бъде възстановяван, защото е изцяло разрушен.

Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-сп...

Тази сделка между Русия и Северна Корея е вид пакт между двете страни, които са обект на санкции, наложени от САЩ и Запада. "Светът скоро ще види истинската природа на разнообразните споразумения за сътрудничество между Северна Корея и Русия“, каза високопоставен руски служител.

Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин каза следното, след като Пхенян призна ДНР: "Днес Северна Корея призна ДНР. Укрепването на международния статут и държавността на нашата република продължава. Това е и една от нашите дипломатически победи. Ние сме благодарни на народа на Северна Корея за подкрепата на народа на Донбас." В този контекст той изрази надежда за активно и конструктивно сътрудничество между двете страни.

Тук обаче има един много важен нюанс. През 2017 г., в отговор на изстрелването на севернокорейската междуконтинентална балистична ракета Hwasong-15 (ICBM), Съветът за сигурност на ООН поиска репатрирането на всички севернокорейски работници в чужбина до края на 2019 г. Така руско-севернокорейската сделка е хитра маневра за заобикаляне на съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Проруските ДНР и ЛНР не само не са членове на ООН, но и не могат да бъдат официално признати за независими държави. Но властите на проруските републики се опитват да изведат отношенията си с КНДР на двустранно ниво, като постоянно подчертават, че "Русия няма нищо общо с това". Това е хитър измамен ход на Донецк и Луганск.

Важният въпрос е дали севернокорейските работници, изпратени в проруския Донбас, ще бъдат чисто строителни работници. Този въпрос вече беше споменат в изказванията на посланик Мацегора. Трябва да обърнем внимание на частта от изявленията му, в която той спомена, че обхватът на руско-севернокорейското сътрудничество може да бъде много широк. Дори това е достатъчно, за да се предположи, че Северна Корея може да изпрати войски в района на Донбас, даже само за лична защита и за осигуряване на безопасността на своите строители, ако те бъдат изпратени в ДНР и ЛНР.

Севернокорейските войски не могат да чакат заповеди за изпращане в чужбина

Защо САЩ не могат да разчитат на Европа в битката с Русия?

САЩ разчитат на своите европейски съюзници да противодействат на Русия в Украйна, но има няколко причини, поради които тази подкрепа ед...

Според съобщенията, Северна Корея вече внимателно подготвя военни строителни единици за изпращане в Украйна. Повече от 3000 военнослужещи от 7-мо главно управление (военно строителство) и 8-мо главно управление (военно пътно строителство) на Корейската народна армия са готови да бъдат изпратени в Донбас. Освен това повече от 5000 военнослужещи от гвардейския корпус на армията се подготвят за командировка в ЛНР и ДНР. В готовност са и 2000 бойци от специалните сили от Главното управление на леката пехота (севернокорейските специални сили).

"Северна Корея изпрати голям брой военни строители в Монголия и Близкия изток в миналото, така че и сега показа значителен интерес да ги изпрати в Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Те могат да бъдат настанени в казарми, издръжката им е евтина и могат да започнат незабавно широк спектър от дейности. Генералният щаб на севернокорейската армия оцени това като чудесна възможност да спечели чуждестранна валута за страната. Така че севернокорейското правителство вече е подготвило заповед за изпращане на военни строители и техните гвардейски части в Донбас. Северна Корея чака заповед практически да настъпи към Украйна буквално всеки ден", твърди източник на японската медия.

Именно в този контекст в края на май в Москва се проведе среща между посланика на КНДР в Русия Син Хонг Чул и министрите на външните работи на ДНР Наталия Никанорова и на ЛНР Владислав Дейнего. По време на него бяха обсъдени практически въпроси на сътрудничеството на Северна Корея с тези страни.

* Кук Мун Ван е популярен южнокорейски журналист, политолог и режисьор. Той пише много за Северна Корея. Автор е на няколко книги по проблемите на Корейския полуостров.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com