Ще бъде ли намерено бързо решение на конфликта Косово-Сърбия: Засега Сърбия мълчи

15221
Ще бъде ли намерено бързо решение на конфликта Косово-Сърбия: Засега Сърбия мълчи
Снимка: iStock/Guliver

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за намаляване на напрежението между Сърбия и Косово, които от дни са в ожесточен спор, който привидно се върти около регистрационните номера на превозните средства, но в действителност има доста по-дълга предистория. Обиколката на фон дер Лайен на Западните Балкани първоначално бе предприета, за да се ускори процесът на разширяване на ЕС в тази част на континента. Но по всичко изглежда, че далеч по-належащо сега ще бъде разрешаването на настоящата криза, която не спира да ескалира.

ЕС се опитва да изглади разногласията между Косово и Сърбия от 2011 г. След като през 2008 г. Косово обяви независимост (която Сърбия отказва да признае), между двете съседки възникнаха редица технически въпроси, в решаването на които съюзът се старае да посредничи докато същевременно се проправя и техният път за присъединяване към ЕС.

Премиерът на Косово: Вучич иска да предизвика международен конфликт

Все още имаме проблеми със Сърбия. Тя има президент, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век. Това заяви косовският ...

Сегашният спор води началото си още от споразумение, подписано през 2016 г. в Брюксел, една от клаузите на което сочи, че издаваните от ООН табели на автомобилите изтичат през 2021 г., припомни „Политико“. Въпросните регистрационни номера започнаха да се издават след бомбардировките на НАТО над бивша Югославия, когато фактически Косово бе протекторат на ООН. Те продължиха да важат и след като Косово обяви независимост паралелно с издаваните вече от косовските власти табели.

Миналата година, в съответствие със споразумението от 2016 г., което предвижда  краен срок на табелите до 2021 г., Косово спря да издава табели на ООН. А на 20 септември тази година тяхната валидност изтече. От този момент Косово премахва държавните регистрационни номера от сръбските автомобили, като ги заменя с табели на Република Косово.

На обвиненията в сръбските медии в провокация, премиерът на Косово обясни, че това е реципрочна мярка на действащите в Сърбия правила за регистрационните табели.

В резултат на мярката обаче косовски сърби блокираха пътищата по границата, водещи до прелезите Ярине и Бърняк, а Сърбия повиши готовността на армията си. Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович инспектира заедно с руския посланик Александър Боцан-Харченко военни бази в близост до граничната линия. Бронирани превозни средства бяха изпратени по границата с Косово, а сръбски военни самолети бяха наблюдавани да прелитат района в неделя и понеделник.

Бойци от КФОР са на границата между Косово и Сърбия

Войници на КФОР се появиха преди около час в близост до граничния пункт Яринье, където в продължение на осем дни бяха разположени члено...

Ще бъде ли намерено бързо решение на конфликта? Вчера на пресконференция в Прищина Урсула фон дер Лайен изрично подчерта, че е много загрижена от развитието на кризата. Според председателя на ЕК сега „най-важно е кризата да деескалира и да се върнем към масата за преговори. Единственият начин за това е диалогът, улеснен от ЕС“. Това е единствената платформа за разрешаване на настоящата криза, изтъкна още тя.

В сряда ръководителите на техническите екипи от Косово и Сърбия проведоха срещи в Брюксел в опит да се постигне споразумение. Късно снощи вицепремиерът на Косово Бесник Беслими, ръководител на косовския преговарящ екип, съобщи, че е постигнат проект за споразумение. Той обясни, че е договорено специалните сили на НАТО в Косово да поемат контрола от косовската полиция от събота и двете страни да отменят изискването си за временни регистрационни табели за срок от шест месеца до постигането на окончателно решение.

Засега обаче липсва потвърждение от страна на Сърбия, а специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак не е дал потвърждение за успешно приключване на преговорите.

 

ЕС започна разговори в Брюксел с главните преговарящи на Сърбия и Косово

ЕС започна преговори в Брюксел с представители на Сърбия и Косово на разделен режим с цел разрешаване на кризата в региона. Специалният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com