Ще бъде ли ударена Русия от ипотечна криза по американски?

7904
Ще бъде ли ударена Русия от ипотечна криза по американски?
Снимка: Gettyimages

Русия винаги се е възраждала като птица феникс, след множеството изпитания, които е преживяла. Това заяви руският президент Владимир Путин при официалното си встъпване в длъжност – за четвърти път в живота си.

Преди бляскавата церемония обаче, беше посочен един от многото сериозни проблеми, пред които се е изправила Путинова Русия – икономиката. В близките година и половина-две ще има криза в Русия с т.нар. "лоши дългове" (бел. ред. – просрочените заеми и кредити). Това твърди пред в. "Независимая газета" бившият руски зам.-министър на икономическото развитие в периода 2014 – 2017 година и научен сътрудник на Института за икономическа политика Александър Ведев.

Фирмите в България се разплащат все по-бавно за свършена по договор работа

Периодът на разплащанията между фирмите за извършени услуги или за покупко-продажба на стоки става все по-голям. Това показва проучване...

Според Ведев ситуацията е "катастрофална". Той посочва и защо. "Имаме кредитен портфейл от 11 трилиона рубли и годишна лихвена ставка от 16%, като всяка година трябва да изплащаме 2 трилиона рубли", обобщава експертът. Съгласно изчисленията на Ведев, голяма част от руснаците не могат да си позволяват лихва от 10% и повече по взет кредит и той се превръща в просрочен и несъбираем. Той посочва, че огромната част от тези заеми са теглени от по-бедни руснаци. И поставя сериозен въпрос – устойчиво ли ще е развитието на руската икономика чрез стимулиране на тегленето на кредити от хора с по-скромно материално положение?

Финансовият анализатор Алексей Коренев е съгласен с гледната точка на Ведев и изтъква, че след по-тежките икономически времена в периода 2014 – 2016 година потреблението в Русия действително расте, но над половината взети кредити са теглени за рефинансиране на стари задължения. И предвид макроикономическата рамка, показваща постепенно излизане на руската икономика от дупката, то може да се очаква, че Руската централна банка ще спре да сваля основната си лихва и това ще доведе до вдигане и на лихвите по потребителските кредити. А Коренев потвърждава някои сметки на Ведев – през 2017 година в Русия са взети 1 млн. ипотечни заеми на стойност 2 трилиона рубли, т.е. около 2% от руския БВП. По данни на Руския национален статистически институт 20,3 млн. руснаци или 13,8% от населението се счита за бедно, а 36% от всички руснаци са "относително бедни". Това са все хора, които не могат да си позволят ипотека дори при нула процента лихва, смята Коренев.

Финансовият експерт Богдан Зварич обаче твърди, че няма място за толкова сериозни притеснения. По думите му, банките в Русия стават все по-внимателни при отпускането на кредити, за да не се стига до ситуация на просрочия и несъбираемост. Банкерът Андрей Лушин признава тезата на Ведев, че не бива кредитирането да се превръща в локомотив на руската икономика, но не вижда проблем в близко бъдеще така, както предрича бившият руски зам.-министър на икономическото развитие. Лушин обаче е съгласен, че ако тенденцията за отпускане на ипотечни кредити се запази, без да бъдат взети по-сериозни мерки, криза ще настъпи.

Увереност в силата на руската финансова система да издържи показва доцентът по финансови и банкови науки Сергей Хестанов. Според него, дори при масови просрочия и непогасяемост, руската банкова система ще издържи поради два фактора. Първо – не всички просрочени кредити ще бъдат невъзстановими и второ – 70% от руската банкова система де факто е национализирана чрез подкрепа със заеми от държава.

Лихвите по кредитите ще трябва да се преизчислят след 1 юли

Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com