Шведите се чувстват като прокажени

7162
Шведите се чувстват като прокажени
Снимка: Pixabay

Заради високия брой смъртни случаи и заразени с коронавирус в страната шведските граждани станаха нежелани туристи в много страни. Това огорчава цялата нация, пише швейцарското издание Tages-Anzeiger.

Двама репортери на вестникът Dagens Nyheter разказват за своето необикновено приключение - те тръгват на пътешествие из Европа, като шведски туристи. Двамата разказват за своето безпокойство по време на пресичане на границите, описват как са се опитали да се скрият в Германия и как разтревожен собственик на хотел в Нидерландия ги събужда с думите: "Виждам, че сте от Швеция. Знаете, че трябва да сте в карантина за две седмици!"

В Румъния вече е в сила "зелен списък" на безопасните страни

В Румъния от днес влиза в сила "зелен списък" на безопасните страни спрямо COVID-19.  България е в него.  Той е публикуван о...

Изводът им, че като шведски турист в Европа, понякога се чувстваш като прокажен. Сега повечето европейски страни отново отварят границите си за пътешествениците от другите страни на ЕС. Шведите също могат без ограничение да посещават Италия, Испания, Хърватия и Франция.

Но други страни, като Гърция възнамеряват първо да изпращат пристигналите шведи в карантина. А трети страни изобщо не искат да отварят границите си за гражданите на Швеция заради високия брой заразени и починали в страната. Това е болезнено за нацията, която е свикнала да бъде възприемана като образцова. Още по-болезнено е, че в дискриминацията участват собствените съседи. Това, че и в други северни страни шведите са нежелани много ги огорчава. Шведите бяха единствените, които не затвориха границите си по време на пандемията и сега им се налага да гледат как Норвегия, Финландия и Дания отново отварят границите си една за друга и само шведите остава нежелани гости. Макар в шведската стратегия за ограничаване на коронавируса първоначално да се залагаше на физическото дистанциране, повече доверие се възлагаше на личната отговорност на хората, а не на забраните и ограниченията. 

"Жал ми е за Швеция", казва норвежкият експерт по инфекциозни болести Бьорг Марит. Според нея, страната не е трябвало да вярва сляпо на националния си епидемиолог и неговото ведомство.

От 1950-те години скандинавските страни бяха флагман в свободното придвижване. Но сега министърът на външните работи на Швеция Ан Линде се тревожи за нанесените "рани". 

Контактните с Григор в Хасково, отрицателни за COVID-19 след карантина

През последното денонощие в област Хасково от РЗИ са взети 24 проби за наличие на коронавирусна инфекция, като 22 от тях са на контактн...

Променя се и шведското общество. Макар по-голямата част все още да подкрепят правителството, анкетите за първи път показват стремително намаляващото ниво на одобрение на неговия антикризисен мениджмънт в борбата с коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари