X
 
 

Скоро Турция на Ердоган ще е история

12261 8
photo of Скоро Турция на Ердоган ще е история
Снимка: Getty images/Guliver
Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган. Защото неговите "черни турци" изгубиха връзката с родните си анадолски села и с мирогледа на предишните поколения. Това пише Райнер Херман в анализ за авторитетното издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Deutsche Welle.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) направо се сгромоляса на местните избори в Турция. През 2014 г. политическата сила на Ердоган спечели в девет от десетте големи града, а сега ѝ останаха само четири. Тази партия запазва влиянието си в консервативните части от Анадола, но тези региони постепенно се обезлюдяват и вече не играят решаваща роля за политическото бъдеще на страната. 

Авторът припомня концепцията на Ердоган за „Новата Турция“, която навън действа като влиятелна регионална сила, а вътрешният ѝ облик се предопределя от младите, религиозни поколения. Всъщност обаче Ердоган вече не може да бъде политическото лице на новата, градска Турция - неин естествен лидер е новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който се надява да стане и президент през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Три причини за провала на ПСР

Ердоган с нова приумица: Иска полово разделение в турските университети

Президентът Реджеп Ердоган е завладян от една нова идея: в университетите да се въведе разделение по полов признак. Мнозина в Турция са...

Дали през четирите години дотогава ПСР ще извлече поуки от поражението си в Истанбул? Според автора на статията, това ще бъде трудно, защото Ердоган сякаш вече не слуша никого: заобиколил се е с конформисти, които му спестяват неудобните истини.

По-нататък Райнер Херман припомня, че повечето големи политически промени в Турция започват тъкмо на местни избори: та нали самият Ердоган тръгна нагоре през 1994 година, когато беше избран за кмет на Истанбул. Защо обаче на тези местни избори ПСР тръгна надолу? За това има няколко причини.

Рецесията, която повечето турци усещат на гърба си. Кюрдите извън кюрдските региони в Югоизточна Турция, които твърдо гласуват за Републиканската народна партия. И най-вече обратът в обществените нагласи. И ако първите два фактора може отново да се променят, то третият още дълго ще оставя своя отпечатък върху Турция", смята германският журналист.

Голямото преселение

Нито една друга страна в Европа и в нейната периферия не е претърпяла толкова големи промени през последните десетилетия, колкото Турция, пише авторът и припомня, че навремето над 75% от турците са живеели в села и малки градчета. „После обаче започна голямата миграция. Бедните анадолци тръгнаха да търсят работа в големите градове. Обикновено се заселваха в периферията на градове като Истанбул, Анкара или Измир, където струпваха незаконни къщички - съвсем прости, обикновено с по две стаички. Нямаха нито вода, нито ток, а градското население гледаше арогантно и с презрение на тези пришълци от Анадола“.

Ердоган: Турция не може да бъде наблюдател на Балканите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че мирът, стабилността и благоденствието на Балканите са от голямо значение за Турция...

В тази връзка авторът припомня крилатата формулировка на социоложката Нилюфер Гьоле: добре образованите, материално осигурени и неособено религиозни градски елити са „белите турци“, докато необразованите, бедни и набожни пришълци от Анадола са „черните турци“. През последните две десетилетия на 20. век културният сблъсък между тези две групи беше особено ожесточен, отбелязва Райнер Херман и добавя: „Пробивът бе осъществен на изборите през 2002 година, когато категоричната победа на новооснованата ПСР доведе до смяна на елитите. Старият градски елит, който се кълнеше в принципите на основателя на републиката Ататюрк, постепенно беше подменен от новия анадолски елит“.

ПСР стана тяхната партия, а Ердоган винаги се представяше като лидер тъкмо на „черните турци“. Самият Ердоган е прототип именно на онова поколение турци, подгонено от бедността към големите градове. „Той израства в един от най-проблемните квартали на Истанбул и познава добре мизерията на мигрантите. Говори на техния език и възхвалява техните ценности. Освен това Ердоган е първият турски лидер, който не идва от редиците на държавната бюрокрация. И както никой друг олицетворява възхода на дълго потисканите анадолци“.

Краят на една ера

След като се връща към поляризиращите предизборни кампании на Ердоган, които обикновено преминават под мотото „Ние срещу тях“, авторът стига до извода, че с усядането на все повече „черни турци“ в големите градове привържениците на Ердоган намаляват. Просто защото част от тези хора вече са станали граждани и са изгубили връзката с родните анадолски села и с мирогледа на предишните поколения.

Днес процесът на вътрешната миграция в Турция почти е приключил, но е в ход друг процес: възникването на нова градска идентичност. Защото къщурките в покрайнините на големите градове постепенно са отстъпили място на модерни жилищни квартали, Анадолът опустява, а 80% от турците вече живеят в градовете. Решаваща е ролята на младите, които вече не познават селския живот, а това се отразява и върху политическите им предпочитания. Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт „Конда“ сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. И искат да се наслаждават на живот в свобода. „Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган - в момента, в който приключи процесът на урбанизация", гласи заключението на германския журналист Райнер Херман.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • «Менің Туркстаным» , госрелигия: светское государство 4 «Менің Туркстаным» , госрелигия: светское государство преди 4 месеца Профил на трол?
  а къде ще учим , Лондон ,Ню Юрк , Париж , Берлин ли ? Академия имени М. В. Фрунзе , Москва . Да им подарим старите ни учебници.
 • Ferhan 3 Ferhan преди 4 месеца Профил на трол?
  Gledaite si skapaniq Bulgaristan i ne se pravete na mnogo umni!
 • stan 3.1 stan преди 4 месеца Профил на трол?
  Статията е от Дойче Веле. Немец я е писал.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Вожд на "черните турци", та това са анадолците живеещи по нормите на домашното робство .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Скоро САЩ ще обяви фалит, защото вътрешните и задължения са над 33 трилиона долара! А колкото им да се иска на враговете на ТУРЦИЯ, Ердоган няма да е история! Все пак Турция е над 80 милиона население от които 60 % са Ак-партия!Турция има брутен вътрешен продук 950 милиарда долара годишно! Че загубил местните избори тона нищо не значи, защото юздите на управлението са в ръцете на Ердоган! Това е виж още ›› истината! А междудругото фолксфаген ще направи инвестиция с два завода на стойност 22 милиарда долара и ще осигури работа за над 5000 човека!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Луд ли си, или ... слънчасал, абе то било октомвриеца ...
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Разбирам ти мъката, че с фалита на Ердо фалираш и ти, но горе главата! Няма да почувстваш разлика, защото ти отдавна вече си фалирал, но още не си го разбрал.
  : 6 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Разбирам ти мъката, че с фалита на Ердо фалираш и ти, но горе главата! Няма да почувстваш разлика, защото ти отдавна вече си фалирал, но още не си го разбрал.
  : 6 !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...