След отрезвяващия референдум: Скопие с план "Б"

2455
След отрезвяващия референдум: Скопие с план "Б"
Снимка: iStock/Guliver

На референдума нямаше нищо неочаквано. Ясно беше, че правителството в Скопие ще се бори да достигне 50-процентовия праг, който трябва да се прескочи, за да е валиден народният вот. Сигурно беше и още нещо: гласувалите с положителна бюлетина ще водят убедително в групата на избирателите, застанали в неделя пред урните в Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Единствената изненада дойде от албанските партии в кабинета на Зоран Заев и преди всичко от „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети, които, изглежда, не успяха да мобилизират електората си в редица региони в цялата страна. Съществуват различни хипотези защо се стигна до подобна ситуация: от конкуренцията сред албанската общност, отличаваща се с решително прозападната си ориентация, и желание да се накаже Ахмети за липсата на интерес към въпроса за името на Македония.

Референдумът е провал, не манипулирайте хората, призова Иванов

Президентът на Македония Георги Иванов заяви в първото си официално изявление след референдума, че той не е бил успешен и призова власт...

Какво следва? Договорът с Гърция не е мъртъв, каквото и да казват противниците му. Парламентът трябва да гласува промяна в конституцията, тъй като референдумът има консултативен характер. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ държи ключа, тъй като е нужно мнозинство от две трети в парламента, за да бъдат прокарани конституционните реформи. Президентът Георги Иванов, който тръгна от тази партия, е категорично против промяна на името и бойкотира кампанията, която обаче спечели привърженици и сред националистите.

Лидерът ѝ Християн Мицковски гледа „и вълкът да е сит, и агнето да е цяло“. Той иска хем да го приемат като проевропейски ориентиран водач, хем да угоди на крайните патриоти. Затова и призова членовете на партията сами да решат дали да гласуват на референдума, или да го бойкотират. Срещу него ще бъде упражнен силен натиск от Европейския съюз. Комисарят по разширяването Йоханес Хан вече обяви, че за Брюксел референдумът, на който 90 процента от гласувалите подкрепиха споразумението с Гърция, е ясен сигнал за промяна. Вероятно Мицковски ще се опита да „вдигне мизата“ – например, свобода за бившия премиер Никола Груевски, осъден на затвор за корупция. Но ще трябва да поддържа и имиджа си пред привържениците на ВМРО-ДПМНЕ.

Ако в следващите седмици няма сделка, Заев ще насрочи предсрочни избори. Да се стигне обаче до план „В“, е рисковано, за всички. Ахмети твърди, че няма време за губене. Скоро ще разберем дали има право или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари