След заплахите на Путин: Бизнесът с частни бункери в Украйна процъфтява

7289
След заплахите на Путин: Бизнесът с частни бункери в Украйна процъфтява
Снимка: БГНЕС

Напоследък все повече се чуват изявления за възможен ядрен удар от Руската федерация по обекти в Украйна. За да се защитят, украинците започнаха да си строят частни бункери. Местната медия Vesti.ua реши да разбере каква е цената на новата придобивка.

Такива услуги вече се предоставят от десетки частни компании. Предложенията варират от стандартни сглобяеми конструкции до луксозни навеси. В този случай полетът на фантазията може да бъде неограничен - до цяла къща под земята.

Вижте още: При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"

Строителните фирми предлагат готови стоманобетонни модели, които могат да бъдат докарани на място и сглобени. Тази опция се счита за най-икономичната - средно малък бункер ще струва 10 хиляди долара. Предлагат и индивидуално строителство на собствен терен - с множество изходи, модерни вентилационни системи и дори мебели. Тук ще трябва да похарчите значително повече - такова удоволствие може да струва до 100 хиляди долара.

Специфика на убежищата

Няма да изненадате никого с изграждането на конвенционални бомбоубежища. И така, по какво се различават те от убежищата в случай на ядрена атака? На първо място, при изграждането на противоядрено скривалище е задължително наличието на специална противорадиационна защита.

"Задължително е да се вземе предвид възможността за автономен престой в убежището за дълъг период от време - от 3 дни до 3 или повече месеца. В тази връзка наличието в такова убежище на автономна система за генериране на електроенергия, филтрирането на водата и въздуха е задължително“, казва Евгений Сунев, директор на строителната фирма „Фортификатор“.

Преди започване на строителството специалистите трябва да направят обследване на земята, да извършат анализ на почвата и водата. Наложително е да се знае колко хора ще бъдат в стаята едновременно, за да се изчисли необходимата квадратура. Обикновено за един човек трябват 3 квадратни метра. В идеалния случай бункерът трябва да бъде оборудван с множество изходи. И техническата зона със съответно оборудване трябва да бъде отделена от жилищната зона.

Дори най-простите модификации на бункера в случай на ядрен удар трябва да отговарят на техническите параметри:

- хидроизолация на стени;

- вентилационна инсталация: тя трябва да предпазва от токсични вещества;

- дебелина на подовете до 50 см;

- херметична врата.

По желание на клиента в убежището може да се монтират електрогенератор или слънчеви панели, канализация, интернет, специални филтри за пречистване на въздуха. Бункерите често се поръчват с мебели: легла, гардероби, маса и допълнителни места са оборудвани в стаята.

„Всичко зависи от желанията и възможностите на конкретния клиент. По правило се проектира и изгражда подземна конструкция. Техническите характеристики са чисто индивидуални. Има видове укрития, които са предназначени само за осколки от снаряди, има и такива, които могат издържат на пряко попадение, но ще е необходима подходяща дълбочина на убежището“, казва Евгений Сунев.

Кой купува подземни къщи

Основните клиенти са частни лица, които в повечето случаи заявяват убежища с двойно предназначение. В бъдеще помещението ще може да се използва като навес или например мазе.

"Има много клиенти сред малки промишлени предприятия, индустрии, вериги ресторанти, магазини и др., които обмислят възможността за подслон за персонал и посетители. Училища, детски градини, университети също се обръщат към нас", казва Юрий Ткаченко, зам. директор на Киевския домостроителен комбинат.

Може ли тактическо ядрено оръжие да промени хода на войната в Украйна?

Думите "ядрено оръжие" все по-често се споменават в контекста на войната в Украйна. Какво ще се случи, ако Русия все пак реши да го изп...

Някои компании признават, че няма толкова много поръчки - обикновените украинци просто нямат средства за това.

"Има малко поръчки, хората нямат пари. А тези, които могат да си позволят такъв "лукс", отдавна са заминали в чужбина. И се оказва, че тук в страната те вече не се интересуват от нашите услуги ", казва Олег Никитин, консултант инженер във фирмата Никос-Буд.

География на поръчките

Основните клиенти на бункерите са от Киев, Киевска и Черниговска области, както и от Одеса.

"Има абсолютно широко разпространение: те се интересуват от отделите за капитално строителство на местните власти (приюти за училища и детски градини. Има поръчки от жителите на града. Ние оборудвахме убежища дори в жилищни сгради”, потвърди Евгений Сунев.

Цената на убежището е много индивидуална. Диапазонът на цените тук е неограничен. Всичко зависи от проектирането и земните работи, доставката на инженерни комуникации. Цената се влияе от дебелината на стените и инсталирането на специално оборудване.

Москва полудя: Зеленски предупреди Путин, че няма да си опази живота при ядрен удар (ВИДЕО)

Въпросът с евентуален руски ядрен удар, който да предизвика дори световна ядрена война, продължава да става все по-горещ публично. Изк...

Средно един квадратен метър от най-простото убежище ще струва 600 долара. Завършен обект - от 10 до 20 хиляди долара.

"Само цената на стоманобетонна рамка за подслон започва от 12 900 UAH/кв.м. Желанията на клиентите могат да бъдат напълно различни. Към цената се добавят и монтаж на филтриращи системи, радиационна защита, генератори и други неща", казва Юрий Ткаченко.

Новата реалност

Бомбоубежище във всеки дом е нашата реалност и, изглежда, нашето бъдеще. Днес можете да поръчате проект за бункер и да закупите готов в Olx. Освен това, абсолютно различна квадратура - от 6-8 квадратни метра. Някои компании, специализирани в строителството на вили, сега предлагат бонус и оборудват подслон в близост до къщата. Властите обещават втори Израел в Украйна след няколко години. Страната, която от дълго време живее в състояние на военен конфликт, отдавна реши проблема с убежищата. Те се изграждат там не само под къщите - в апартаментите се оборудва специална "стая за сигурност". На иврит се нарича "мамад" - често с мебели, тапети и телевизор.

Още през юни Върховната рада прие законопроект, който предвижда задължителното наличие на бомбоубежища във всяка нова къща. Сега надзорният орган може да откаже да издаде сертификат за готовност за експлоатация на сградата, ако предприемачът не завърши работата по оборудването на скривалището.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари